Vet ikke, men tror kanskje en må være i rett stemning for denne boken. Ser for meg en sommerferie eller noe. Nå blir jeg mest oppgitt. Det føles som å bli utsatt for høystemt fjoll og vås. Hensikten kan ha vært å underholde, men foreløpig er jeg ikke underholdt :) Har bare lest ca 100 sider og ikke sikkert det blir mer. Jeg skulle ønske jeg var mer tålmodig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Vittig at du foreslår Gösta Berling som ferielektyre, Strindin! Jeg begynte på boken på ferietur på Mallorca for noen år siden, og kom ikke lenger enn de hundre sidene du har lest :-)

Denne gangen gikk jeg litt annerledes til verks, noterte meg noen gårder og personer, for å holde styr på dette rike og festlige persongalleriet. Jeg brukte en del sider på å komme inn i boken, ble ikke fenget med en gang. Fra å avbryte den, har jeg kommet til at dette er en bok som sannsynligvis har mer å by på enn man får med seg i første omgang. Ikke utenkelig at jeg leser den på nytt senere! Synd at du opplever den som «høystemt fjoll og vås», Strindin. Kanskje du skulle gi den et par kapitler til før du ev. gir deg 

Jeg ser at noen kritiserer forfatteren for å bryte inn i handlingen og henvende seg direkte til leseren. Uten at jeg i farten husker eksempler; Lagerlöf er da ikke den eneste som gjør det … (Gjør Dickens det av og til?) At noen synes denne stemmen er for påtrengende og instruerende, er selvfølgelig et legitimt synspunkt. For meg handler det mer om å lese boken på dens egne premisser.

Det er litt uklart hvem forfatteren egentlig snakker til her, men jeg synes dette er rørende og poetisk formulert:

«Venner, menneskers barn, dere som danser, dere som ler! Jeg ber dere så inderlig, dans forsiktig, le vennlig, for det skal bli så mye ulykke av det, hvis de tynne silkeskoene deres tråkker på følsomme hjerter i stedet for på harde planker, og den muntre, sølvklingende latteren deres kan drive en sjel til fordervelse.»

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Eg for min del har ikkje vore negativ til forteljarteknikken og kommentarane; eg har prøvd å peike på at dette er uventa trekk i ein roman frå så seint som 1891. Uventa, men godt laga, får eg presisere. Akkurat nå har eg sett på kap. 6, "Balen på Ekeby", der forteljaren, i tillegg til mykje anna, vekslar mellom å legge fram tankane til personane og kommentere livet generelt og personane spesielt. Eg liker måten dette kapitlet er skrive på - og veit at eg har meir i vente av same slaget. Eg ser at fleire har synspunkt på både forteljarteknikken og personane, og dette er med på å kaste meir lys over form og innhald. Fint!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Husker at George Elliot også henvendte seg til leseren og mener jeg likte det godt. I nyere tid har Faber i Rosenrød og liljehvit gjort det samme i åpningen av den boken. Jeg husker jeg følte jeg ble sugd inn i Londons gater. Veldig stilig :)

Du har helt sikkert rett i at jeg ikke bør gi opp. Og for egen del kan jeg legge til at jeg gir opp bøker for lett. Er bare noe med tida som ikke strekker til alt. Til tekstutdraget: det er sikkert en fin tekst, men i konteksten passasjene av denne typen dukker opp så har jeg til nå syntes at de er litt overspent.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandNinaHarald KMads Leonard HolvikTorill RevheimElisabeth SveeNicolai Alexander StyveEirin EftevandBeathe SolbergToveIngvild SIreneleserRandiAEllen E. MartolSiljeAnn EkerhovdVibekeMarianne_Hilde Merete GjessingTrude JensenMette-MJulie StensethKirsten LundMonica CarlsenTrineBeate KristinMarianne  SkageNabodamaAkima MontgomeryIngeborg GIngeborgGro-Anita RoenAlice NordliHilde H HelsethBjørg  FrøysaaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne Berit GrønbechsiljehusmorSynnøve H HoelTherese Lier