For noen år siden kom språkforsker Rolf Theil med boken Skyformasjonene på San Fransiscos sørhimmel i grålysninga 30. april 1882 og grunnane til at vi ikkje har sett namn på dei - med undertittelen Reiser mellom språk. Dette er omtalen fra den norske bokdatabasen:

"Boka tek oss med på ei språkleg og antropologisk rundreise over heile jordkloden, og lar oss møte m.a. språk som mandarin, dyirrbal, nordsamisk, algonkisk, fulfulde, jiddisk og indianarspråk. Forfattaren viser kor ulike og også kor like språk kan vere. Ulike kulturar har ulike ord for ting, og Theil viser korleis dette set vårt eige språk og tankemønster i nytt lys."

Jeg storkoste meg med denne boken, og ga den terningkast seks. Nå oppdaget jeg at Nrk2 i kveld (søndag 11. januar 2015) kl. 20.35 sender et program der Rolf Theil forteller om språkutvikling og språkmangfold. Programmet vil gå i reprise om to dager, men også ligge ute på nettet i to år. Jeg oppfordrer alle til språkinteresserte til å gjøre som meg: titte innom Nrk for å få med seg programmet!

Her er lenke til programmet

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Har lest en del språkbøker, men ikke akkurat denne. Du for se på min liste over leste bøker...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lenken er vel ikkje berre til omtalen av programmet, men også til sjølve programmet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat - ja, NÅ er den nok til selve programmet, ja! Jeg postet lenken før programmet gikk på lufta første gang, så da var det bare til omtalen. Betimelig korreksjon, Jostein!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg tenkte å legge ut lenke til sjølve programmet, forstår du, sidan du tilsynelatende hadde lagt ut berre til omtalen. Men så oppdaga eg at lenkene var identiske (derfor min kommentar), og det viste seg jo å ha ei logisk forklaring. Ålreit med litt logikk av og til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har oppdatert selve lenketeksten nå, for å unngå at andre lar seg forvirre - jeg tenkte ikke så langt da jeg svarte deg i sted, i en liten jobbpause...!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et sjeldent interessant program. Så interessant at jeg raskt glemte å irritere meg over at NRK ikke hadde spandert å sette de to mennene i samme studio!

Dette ga mersmak. Theils bok med den lange, rare og fascinerende tittelen er lagt til ønskelisten.
Hjertelig takk, annelingua!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra! Da fikk jeg lyst til å nevne en bok til: Atle Næss og datteren Åshild Næss' Et hav av språk. Også den en av de mer lettleste og fengende språkbøkene jeg har lest.

Forresten tror jeg faktisk Theil og intervjueren Olav Høgetveit satt i samme rom, Lillevi - men at dette var en så lavkostproduksjon at de ikke drev med sånne fancy panoreringer og zoominger som vi er blitt vant til. Sjekk plantene bak mennene - de ser ut til å høre til på samme møterom... En morsom språklig tilleggsopplysning: Theil snakker Skiensdialekt og Høgetveit vinjemål - de er med andre ord fra samme fylke, men selv om den geografiske avstanden mellom deres oppvekstmiljøer ikke er særlig stor, er målførene temmelig forskjellige. Det underbygger jo et av poengene i samtalen deres...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flott å få oppklart Theils dialekt. Gemalen og jeg hadde en diskusjon om den og endte (under tvil) i indre Vestfold. Ikke så helt på viddene kanskje ... skjønt du som er lokalkjent ...

Og siden du og jeg er gode til å havne på viddene - jeg trodde Theil og Høgetveit ikke satt i samme rom fordi vi flere ganger fikk to bilder, med svart strek mellom, i skjermbildet på en gang. Det får da være måte på lavkost! Takk for artig informasjon om de to herrenes dialekter.

Et hav av språk har jeg lenge hatt på ønskelisten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke vanskelig å skjønne at vestfolddialekt og grenlandsdialekt er vanskelig å skille fra hverandre! Det er en god del likhetspunkter - uten at jeg på stående fot kan klare å gjøre rede for den. (Mye har vel med vokalene å gjøre, innbiller jeg meg - bl.a. vil grenlandsfolk ofte skru a-er over mot å-er (du kan f.eks. gjerne høre "Jåda" i stedet for "Jada").) Personlig synes jeg vinjemålet er vakkert; grenlandsdialekten - not so much.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Heilt tilfeldig så blei også eg sitjande og høyre på dette programmet, uvitande om boka annelingua nemner og om denne diskusjonstråden. Mektig interessant, og eg MÅ berre sjekke ut denne boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

NinaHarald KMads Leonard HolvikTorill RevheimElisabeth SveeNicolai Alexander StyveEirin EftevandBeathe SolbergToveIngvild SIreneleserRandiAEllen E. MartolSiljeAnn EkerhovdVibekeMarianne_Hilde Merete GjessingTrude JensenMette-MJulie StensethKirsten LundMonica CarlsenTrineBeate KristinMarianne  SkageNabodamaAkima MontgomeryIngeborg GIngeborgGro-Anita RoenAlice NordliHilde H HelsethBjørg  FrøysaaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne Berit GrønbechsiljehusmorSynnøve H HoelTherese LierGro Anita Myrvang