Jostein! Du var litt skuffet likevel? I så fall fikk jeg lyst til å gi deg denne påstanden fra
Samuel Johnson som en slags trøst, særlig med hensyn til din siste setning her:
" Folk leser sjelden en bok de har fått i gave. Måten å spre dem på er å selge dem til lav pris."
Jeg benytter anledningen til å ønske deg en fortsatt God Jul!
Viser 8 svar.
"Folk leser sjelden en bok de har fått i gave."
Vel, det kommer nok litt an på om det er en bok du har ønsket deg.
Finnest ikkje vonbroten, men takk for omtanken. Med omsyn til Samuel Johnson sin påstand så er inntrykket mitt at heller ikkje alle bøker som kjøpast til lav pris blir lest. Men for all del, eg er glad i lave prisar .... God Jul vidare.
Det er nok ganske mange som har det slik, ja. Vanskeleg å gå forbi gode tilbod på bøker ein har lyst til å lese. Det er jo jevnleg diskusjonstrådar her inne der dette temaet kjem opp. Men det skulle vært interessant å vite om Johnson sin påstand er rett; altså at det er større sjanse for at ei bok ikkje blir lest dersom ein får den som gave i staden for om ein kjøper den til ein billeg penge.
Og, tilgi meg for at eg er så uvitande, kven er Samuel Johnson? Er det denne mannen? I så fall kan det jo tenkast at både bokbransje og lesarane sine vanar har endra seg sidan 1700-talet.
Jeg anbefaler på det varmeste å ta et tur til huset til Samuel Johnson i London som er gjort om til museum, og der det er mange morsomme historier om denne fargerike mannen som at han sperret døra med sengen sin for å hindre melkemannen, som han hadde stor gjeld til, å komme inn.
http://www.drjohnsonshouse.org/
Han er vel mest kjent for ordboka si, som han hadde planer om å skrive alene på 3 år, og da han hørte at det hadde tatt 40 franskmenn 40 år å skrive en tilsvarende ordbok sa han
"This is the proportion. Let me see; forty times forty is sixteen hundred. As three to sixteen hundred, so is the proportion of an Englishman to a Frenchman."
Der har man også mulighet til å bla i ordboken som ikke er helt slik ordbøker er i dag
Oats. n.s. [aten, Saxon.] A grain, which in England is generally given to horses, but in Scotland supports the people.
Noe av ordboka er forresten også tilgjengelig online
http://johnsonsdictionaryonline.com/
Hei !
Jeg må si at jeg ikke ante hva det kunne føre til da jeg i dag kom over et sitat av Samuel Johnson som jeg i neste omgang " plantet" i et svar til Jostein Røyset. Fantastisk utvikling. Og ikke minst interesse! Jostein ga meg en link som førte meg lett til noen sider på Wikipedia, og så kommer
du altså her med en hel del høyst interessante opplysninger i tillegg. Rent fysisk tror jeg ikke min person kommer til London mer. Skjønt en kan jo aldri vite. men en ting lover jeg meg selv her og nå, at skulle så skje, så skal turen inneholde et besøk i huset til denne -mildt sagt- forunderlige , og som du sier, fargerike mann. Så hva kan det ikke komme ut av en tilsynelatende uskyldig replikk her på disse sider! Men, strengt tatt , om ikke annet enn i humorens navn; burde ikke hans ordbok komme i nye opplag? Ikke for å gi næring til proporsjoner og gammel strid mellom engelskmenn og franskmenn.
Det merkelige er (tilfeldighetenes spill blir jeg aldri klok på, til det har det i mitt liv vært for mange av dem , og svært mange har hatt stor betydning for meg.) , men altså: jeg kom nå inn på mitt kontor her i huset for å hente en liten bok. Og som alltid skjer, jeg kan ikke la vær å sjekke PC.
Boken jeg fikk slik "lyst" på nå heter Don't smell the balloons og handler om "broken English"
og er skrevet av Stewart Clark. En engelskmann som har bodd i Norge i over 30 år. Han kan ikke la vær å plukke opp eksempler på hvordan vi bruker en slags norsk måte å radbrekke det engelske språk på. (ISBN 82-7889-100-1).
Jeg vet ikke om du øyner en sammenheng mellom Johnsons språkeksempler og våre egne, knyttet til øyeblikkets struktur? Uansett takker jeg for ditt nydelige innspill her, noe som ga meg nye ting å tenke på , ny lærdom. Tross alt det er en mann over 70 år, du holder for å være så oppegående at du tar deg tid til å gi informasjon av en slik kulturell dybde. Ha en fortsatt ypperlig julefeiring!