God lørdagskveld, Kjell. Bare for å spørre om dette:" Kanskje også andre enn meg føler at denne boken ikkehører med til jule" kos" lesing? Av den grunn ber jeg om permisjon fra oppsatt leseplan noen dager av boken 1984.
Uansett, en god helg til deg , gjerne med Bollemælk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Permisjon innvilget.

Enig med deg i at 1984 ikke gir særlig julestemning. Kanskje spesielt tredje del, som jeg straks er ferdig med. Så i løpet av dagen avslutter jeg lesingen av romanen.

Apropos julestemning. Ute er det 5 kuldegrader, 10 cm snø, og vindstille.

Ønsker deg en koselig 4. søndag i advent.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for det !
Føler jeg henger noe etter dere andre. Jeg leser senere nå, men har også en egn evne til å lese opp til flere bøker samtidig. I går var jeg midt i juletravelheten plutselig alene hjemme en hel dag, dermed fikk jeg for god tid. (Alene er feil, katten var der!)
Været innbød ikke til sysler utom hus heller. Som i dag 6 grader pluss, vindstille og silregn. I ett strekk. Været gir ikke julestemning som hos deg.
Men, jeg leser jo og (etter en påminning fra deg "Familien på Gilje". Jeg kom i mimre-modus og kom i hu et eventyr fra barndommens rike, "Den lille piken og svovelstikkene", av H.C.Andersen.Trodde den handlet om julaften. Men ting glemmes, den handler om nyttårsaften, den er like sørgelig or det. Dermed kom jeg til å se på en biografi som har stått uåpnet" i mine hyller og glant på meg i ti år. En biografi om den danske klassikeren H.C.Andersen av Jens Andersen. Press forlag 2004 , en sak på ikke mindre enn ca 600 sider. Jeg måtte jo bla i den også og dermed er tre kapitler lest av denne, og ga opplagt mersmak. I det samme kom jeg i tanker om "min" forfatter Alexander L- Kielland, min i betydningen som at Hamsun er "din" forfatter, om du forstår) og siden det er jul snart, kom jeg på "Else" som han har kalt en julefortelling, som også er en trist skjebne (som H.C.Andersens" Piken med svovelstikkene")
Jeg hadde også startet på en bok , anbefalt av min eldste datter som hun har brukt i undervisnings-øyemed "Kunsten å høre hjerteslag". Så da både jeg (og katten ) begynte å bli en smule litterært forvirret, og jeg endelig tok opp tråden i 1984sa det brutalt stopp og jeg sendte deg denne søknaden om permisjon!
Jeg takker for svaret, Kjell og må ønske deg tilbake: Ha en flott adventssøndag! (kanskje du kan ta skiene fatt?).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei,
Jeg har akkurat lest ferdig 1984. Kommer tilbake til den med tid og stunder.

H. C. Andersen, ja. Jeg har også en biografi om ham. Tittelen er "H. C. Andersen. En eventyrfortellers liv". Den er skrevet av Jackie Wullschlager og oversatt av Kirsti Øvergaard. Utgitt på Damm i 2003. Jeg har ikke lest den, men har selvfølgelig lyst til det, spesielt etter å ha lest det som står på bokomslaget:
"Den [Andersen-biografien] er skrevet i den angelsaksiske biografitradisjonen, som kjennetegnes både av sin saklige og av sin livlige formidling. Jackie Wullschlager setter dessuten med stort kulturhistorisk blikk H. C. Andersen inn i en europeisk sammenheng."
Den siste setningen var besnærende, men kanskje er det bare (egen)reklame.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

(Egen) reklame , jeg tror ikke det. I vertfall slik jeg "kjenner" til H.C.Andersen's dikting (først og fremst en mengde eventyr (Bokklubbens samlede i 2 bind , utgjør vel tilsammen ca 1200 sider!
men, han skrev også romaner, skuespill m.m. Så dermed (uten å ha lest "din" biografi) må han settes klarere inn i sin samtid, i sin beskjedenhet, men også sitt geni. Så langt et inntrykk jeg sitter igjen med etter å ha lest biografien, jeg bare måtte sluke et par kapitler til av i dag. Grunnen til at jeg nevner ( eller rettere i går kom på) Kielland i denne forbindelse, er at han leste Mye H.C.Andersen (samt mange andre, selvfølgelig, særlig også Søren Kierkgaard , Charles Dickens,samt de "gamle russere" spesielt Gogol.)Men, H.C.Andersen lå hans hjerte og hans litteratur nær . Dette med tiden, og "tidens guder": Andersen er født i 1819, Kielland i 1849. At H.C.Andersen var europeer var der ingen tvil om hos Kielland, like lite som der var tvil om at Kielland også i høyeste grad ble det. (Nevnt i nylige artikler av Martin Nag, bl.a. ). De virkelig store forfattere på den tid, de som ville bli store, de måtte anerkjennes i Europa. Danmark ble for lite, Norge så alt for lite, alle våre fire store her hjemme, Ibsen, Bjørnson,Lie og Kielland skrev seg med vilje inn i europeisk kultur, som H.C.Andersen også hadde gjort. Når jeg nevner at Norge ble så alt for lite, må en huske på at det var Gyldendal, som satset på dem, men et dansk Gyldendal. Først i 1925(!) ble de norske kjøpt hjem til Norge, på et norsk Gyldendal A/S ikke uten
mye styr , selvfølgelig. (Din "venn" Knut Hamsun, den sultende , var forresten den som kunne spytte i de nødvendige midlene, de siste som trengtes , for at dette kunne skje!).
Men, en spore for mange forfattere var nettopp H.C.Andersen , kanskje den første nordiske "europeer"(?). Så derfor , Kjell , tror jeg du skal ta omtalen av "din" biografi til underretning, reklame er det ikke. Tror nå jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje du misforsto litt.
Det jeg mener med (egen)reklame her er forlagets reklame for sin egen utgivelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg misforsto deg ikke. For det du nevner er ofte tilfelle, og det strøs dessuten høye terningkast på forsiden. (Kanskje av den grunn noen velger å ta bort omslaget?) Det er signerte omtaler, helst fra kjente aviser, det er så, men forlagene plukker kun ut de beste, og mange bøker selger seg etter det. Akkurat her føler jeg at forlaget "traff". Derfor dette fra meg, alt for lange, og for deg sikkert svært så unyttige "brev".
NB: Alltid kjekt med tilbakemelding! Her Kjell er du en av de beste -om ikke den beste- i "klassen.
Her siler regnet ned. Men, gradestokken stiger. Og grenene på trærne utenfor er helt rolige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

GroIngunnHarald KCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir SundetMette-MPiippokattaAud- HelenKirsten LundVanja SolemdalEgil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerPär J ThorssonSissel ElisabethTine SundalAstrid PedersenCathrine PedersenBjørg Marit TinholtKarin BergHilde H HelsethEvaPer LundMonica CarlsenAnne Berit GrønbechMaikenBerit RkriraSynnøve H HoelTorill RevheimEllen E. MartolgretemorKristine LouiseReidun Anette Augustin