Boka ble utgitt i fjor (2013) på Spartacus forlag.

Jeg må sitere litt fra boka:

Krig
"Vi er ikke i krig med Libya. Vi er med i en internasjonal væpnet konflikt." (forsvarsminister Grete Faremo, Morgenbladet 25. mars 2011).
Norge "deltar" i en rekke militære operasjoner. Vi trekker oss ut etter 11 års "tilstedeværelse" i Afghanistan. Og de 588 bombene vi slapp over Libya i løpet av fire måneder i 2011, var et "oppdrag".
I Orwells dystopiske roman 1984 er det Fredsministeriet som tar seg av krig og Overflodsministeriet som sørger for at det er konstant matmangel.
En norsk offiser ble post mortem tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats i Afghanistan, den høyeste utmerkelse vi har i Norge for å ha deltatt i krig. Her tildeles altså en krigsutmerkelse for en krig vi ikke har deltatt i. Hva med et navnebytte til "operasjonskorset" eller "tilstedeværelseskorset"?

Nytale:
Begrep som ble introdusert av George Orwell i 1949 gjennom romanen 1984: "newspeak". Begrepet viste til at språket ble forskjønnet for å motvirke opposisjonelle tanker.
Og slik har det fortsatt: Nytale representerer flosklenes inntogsmarsj, der ikke noe er problemer lenger, bare utfordringer. Aksjespekulanter fremtrer som "ydmyke", og av ren godhet og "omdømmebygging" risler litt av overskuddet til veldedighet i rollen som sosiale entreprenører.
"Konsulentspråket har inntatt både staten og akademia. Skal noen yte motstand, må det bli humanistene." (*Morgenbladet * 24. juni 2011, Simen Andersen Øyen og Pål Veiden).

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Hei, igjen, Kjell !
Siden vi er inne på dett med språket, og du ga oss et fint tips i så måte, kunne jeg gi deg en anbefaling om å kikke litt på følgende tre bøker som berører emnet; nemlig:
"Heng ham ikke vent til jeg kommer" og "Ridende rytter til hest" av Per Egil Hegge. (Kagge 2004-ISBN 82-489-0447-4 og samme forlag 2005 -ISBN 82-489-0532-2. Begge anbefales på det sterkeste av meg, (Henv. Aftenposten.no eller forlaget. Og det samme med: "Ut med språket" av Finn Erik Vinje, Schibsted 2005 ISBN 82-516-2161-5. Ikke bare nyttig, men absolutt festlig lesing.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Faremo var jo i sin tid en notorisk tåketaler - muligens også nytaler. Det var dama si som kunne si ingenting med mange ord!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

VannflaskeCarine OlsrødritaolineReidun SvensliJarmo LarsenGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseKaren RamsvikMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikteLilleviReadninggirl30Tor-Arne JensenKirsten LundBjørg RistvedtAnette SHarald KVanja SolemdalOleElin Katrine NilssenBenedicteHanneKaramasov11HegeTorIngvild SSigrid Blytt TøsdalJulie StensethHilde H HelsethAnne Beth Amdal VoldMorten BolstadMarianne MTheaJan-Olav SelforsHeidi BBKikkan HaugenRune U. Furberg