Geir Kjetsaa har skrevet en biografi om Lev Tolstoy, som skal være god. Bakteppet for "Krig og fred" kan godt finnes i hans eget liv, siden han var godseier og tilhørte overklassen i Russland. En godseier med samvittighet. Verden virket så liten den gangen, alle var liksom involvert i alt, får man en følelse av. Tolstoy brevvekslet for eksempel med Gandhi, og disse brevene er også publisert. Jeg er veldig glad i "Krig og fred", og det er vel omtrent 30 år siden første møte med det russiske aristokratiet som snakket fransk seg imellom. Det var omtrent samtidig som jeg hørte andre snakke om "væpna revolusjon" her, men det virket nokså fjernt, det også. Okkesom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Da kjøper jeg den og pauser. Tusen takk! Når jeg ser på Geir Kjertsaa, så tror jeg det er han som har skrevet etterordet i "Forbrytelse og straff" (og der gikk det opp mange lys for meg!) Denne måten som jeg opplever at både Tolstoy og Dostovjeskij skiver på (og i parantes bemerket også Knausgård) - at de ikke forklarer noe som helst, det eksisterer ingen "fortellerstemme", karakterene utfolder seg som mennesker i det virkelige livet. Jeg må holde rede på hva de sier og sammenligne det med det de reellt gjør for å vite hvem de er. Dette var lett hos Knausgård som er like gammel som meg, norsk og som lever et "ordinært" (det vil egentlig si gjenkjennbart liv), men dette er vanskelig her synes jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalFrode Øglænd  MalminIngunn SCathrine PedersenLailaMads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.Morten Jensen