Heisann,
har akkurat begynt på krig og fred, men føler jeg mangler et bakteppe for "å henge med" i boken. Noen som kan tipse meg om hvor jeg kan finne historiske fakta fra denne tiden? Som eksempel sliter jeg med å skjønne hvor farlig det er å føde på denne tiden. Følger jeg mister mye i dialogene når jeg ikke vet hva de snakker om. Eventuelt en bok som sier noe om bakgrunnen til boken Krig og fred.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Trodde det var den amerikanske serien på TV om borgerkrigen for den het også Krig og Fred

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nord og syd?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

det var to deler, del en var nord og sør den andre het krig og fred. Kom på 80-tallet

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var tre deler, og den amerikanske tittelen var
- North and South
- Love and War
- Heaven and Hell

De danske titlene var
- Nord og Syd
- Kærlighed og krig
- Himmel og helvede

Jeg kan ikke se at de norske tv-kanalene har kalt det noe annet enn "nord og syd", noe som kan henge sammen med at vi i utgangspunktet bare ble servert del 1 og del 2

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah. Meget populær underholdning på Statskanalen midt på 80-tallet, dette. Jeg tilstår at jeg har kost meg.

Men "Heaven and Hell" var en atpåklatt av en miniserie laget mange år etter de to første bøkene ble filmet. Hovedpersonen gjennom sesong 1 og 2 dør i de første fem minuttene av episode 1, etterpå går det bare nedover. (Men han hadde forsåvidt ikke noen grunn til å klage, i bøkene dør han allerede i bind 2...) Tror ikke sesong 3 noen gang ble sendt på NRK, men den ble sluppet på dvd sammen med de to første. (Jada, jeg tilstår igjen...)

Boka Heaven and Hell var forvrig slett ikke dårlig - og minst like tykk som de to første. Forfatteren heter John Jakes, og slo vel egentlig igjennom med en lang, multigenerasjons-serie om invandrere til USA. Før han slo seg på historie skrev han fantasy.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Joda, Kent-sagaen av John Jakes var vel godt kjent i Norge før Nord og Syd dukket opp.
Om jeg husker rett så var det ganske mange serier rundt samme tema i Norge på den tiden.
Jeg tror jeg begynte å lese samtlige serier, uten at noen av dem egentlig fenget noe særlig.
Uten at jeg ga meg av den grunn.

Nå ser jeg at noen av seriene faktisk var skrevet av samme forfatter under ulike pseudonymer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

uansett, det var den serien det er snalkk om

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Får tipse mannen min om den - han synes krigsfilmer og serier er topp. Selv sliter jeg med å holde koll på alle de forskjellige grenene (Marines og Navy feks), så det å følge med på den han ser kan være utfordrende nok ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Geir Kjetsaa har skrevet en biografi om Lev Tolstoy, som skal være god. Bakteppet for "Krig og fred" kan godt finnes i hans eget liv, siden han var godseier og tilhørte overklassen i Russland. En godseier med samvittighet. Verden virket så liten den gangen, alle var liksom involvert i alt, får man en følelse av. Tolstoy brevvekslet for eksempel med Gandhi, og disse brevene er også publisert. Jeg er veldig glad i "Krig og fred", og det er vel omtrent 30 år siden første møte med det russiske aristokratiet som snakket fransk seg imellom. Det var omtrent samtidig som jeg hørte andre snakke om "væpna revolusjon" her, men det virket nokså fjernt, det også. Okkesom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da kjøper jeg den og pauser. Tusen takk! Når jeg ser på Geir Kjertsaa, så tror jeg det er han som har skrevet etterordet i "Forbrytelse og straff" (og der gikk det opp mange lys for meg!) Denne måten som jeg opplever at både Tolstoy og Dostovjeskij skiver på (og i parantes bemerket også Knausgård) - at de ikke forklarer noe som helst, det eksisterer ingen "fortellerstemme", karakterene utfolder seg som mennesker i det virkelige livet. Jeg må holde rede på hva de sier og sammenligne det med det de reellt gjør for å vite hvem de er. Dette var lett hos Knausgård som er like gammel som meg, norsk og som lever et "ordinært" (det vil egentlig si gjenkjennbart liv), men dette er vanskelig her synes jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ofte når jeg ønsker å finne ut noe om en bok, så går jeg inn på amazon.com og søker den opp. Der kan jeg laste ned første del av utgavene gratis, og her finnes ofte stoff om forfatteren, boken, essays + mye annet interessant

Du finner mye om Tolstojs "Krig og fred", hvis du går frem på denne måten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste boka for uendelig mange år siden, minst 45, og jeg kan ikke si at jeg husker så mye av den i dag. Etter å ha begynt flere ganger og falt ut etter bare 30 sider, lagde jeg meg et stort skjema der jeg skrev opp navn på personene etter hvert som de dukket opp, med alder, yrke bosted, relasjoner osv og selvsagt klengenavn og andre særtrekk. Og med henvisning til sidetall var dette meget nyttig for å holde "orden".
Jeg har også et stort tobindsverk om Leo Tolstoj av Henrik Troyat ( utgitt i Norsk oversettelse i 1969). Der står det en god del om Krig og fred. Men jeg må innrømme at jeg ikke har lest det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du sjekket CliffsNotes eller SparkNotes (f.eks. "context")? Mulig det hjelper. Bare være litt obs på at handlingen blir spoilet på enkelte av lenkene, siden det er sammendrag og analyser der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk skal sjekke :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalFrode Øglænd  MalminIngunn SCathrine PedersenLailaMads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.Morten Jensen