Jeg lurer på om e-bøkene jeg har kjøpt fortsatt er tilgjengelige, den dagen iPaden min tar kvelden? Håper det blir lenge til, men det kan allikevel skje når som helst. Jeg går ut i fra at det varierer fra hvor man kjøper og laster ned. Men finnes det noen generelle regler.? I løpet av et år har jeg kjøpt/lastet ned over 350 bøker og lydbøker, og det ville vært ille å miste dem.

Vet du hvilke regler norske e-bokforhandlere har på dette området?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Takk for spørsmål! Det svarer jeg gjerne på her og nå, og jeg har med en litt kortere versjon i den saken.

Alle e-bøker du har kjøpt hos norske bokhandler, som Ark, Norli, Bokkilden, digitalbok, haugenbok, ebok, akademika og kanskje noen flere ligger på ditt eget område i den nettskyen som kalles bokskya.

Du kan laste ned en app på en hvilken som helst enhet, og alle e-bøkene blir tilgjengelige og kan lastes ned til dine enheter. Ettersom bokskya er en bransjeløsning som ikke eies av noen enkelt aktør, skal det svært mye til for at den skulle forsvinne, så e-bøkene dine - og dine rettigheter - er ganske så trygge. Det er dette som er styrken og åpenheten i den norske løsningen. Du handler der du vil - gjerne hos mange forskjellige - men bøkene samles på ett sted, og du får ikke noe trøbbel med å flytte dem fra en enhet til en annen. Mye lettere enn feks kontaktliste når du bytter mobil!

Tidligere var det teknisk kopibeskyttelse på mange av e-bøkene. I praksis betydde dette at om du leste e-bøker på flere enn fem ulike enheter eller apper, ville du kunne komme i en situasjon hvor du ikke fikk åpnet bøkene flere ganger. Så godt som alle norske forlag har nå gått over til det som heter vannmerking. Om du sletter en e-bok med teknisk kopibeskyttelse og laster den ned på nytt, får du boka uten streng/tekniskkopibeskyttelse, men merket med ditt navn. Da vil du ikke støte på slike åpningsproblemer. Boka ligger lokalt på ipaden, og du kan ha den på pc og mobil i tillegg om du ønsker. Dette er ikke noe du behøver å tenke på før det evnt blir et problem.
Svenske og danske e-bøker har også vannmerking, mens engelske stort sett har den strenge kopibeskyttelsen.

Bøker du har lastet ned fra feks Gutenberg blir det jo annerledes med. Disse kan det være greit å lagre feks i dropbox - eller de kan lastes ned på nytt om du har behov for det. Lydbøker ligger ikke i bokskya, så her vil det også være litt andre forhold som gjelder.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

PrunellaNabodamaMonimeiKirsten LundEllen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete AmundsenRonnyTove Obrestad WøienPiippokattaMarteFride LindsethAkima MontgomeryReidun VærnesLene AndresenAmanda APirelliRandiAFrode TangenTonjeEivind  VaksvikAvaIngunnJWenche BrohaugVibekeReadninggirl30John LarsenKarin BergTine Sundalrubbel