Det er vel ikkje så lenge til det er klart kven som blir tildelt Nobelprisen i litteratur for i år. Eg ser på Nobelprisen sin heimeside at der er 210 nominerte, og at 36 av desse er nominerte for første gang.

Nominasjonane er hemmelege i 50 år, men det hindrar jo på ingen måte folk i å spekulere i kven som får prisen. Enkelte gjer til og med forretningar på slike spekulasjonar, og tek imot veddemål Denne sida gir eit oversyn over oddsen hjå ein del spelselskap.

Pr i dag så er Haruki Murakami ein knapp favoritt framfor Ngugi Wa Thiong'o, som er eit totalt ukjent navn for meg. I det heile har slike lister ein lei tendens til å innehalde mange navn eg ikkje kjenner. (Det seier nok meir om meg enn om listene) Men hyggeleg å sjå at der er to nordmenn på lista, Jon Fosse og Karl Ove Knausgård, sjølv om dei ikkje er i favorittsjiktet.

Skal bli spennende å sjå kven som blir valgt ut. Eg har ein tendens til å heie på forfattarar eg kjenner litt til frå før, men egentlig burde eg jo ønske meg ein vinnar eg ikkje kjenner noko til.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Det fins så klart mange gode kandidater. Regner med at Bob Dylan er nominert i år også...?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det får vi vel strengt tatt ikkje vite før om 50 år, i alle fall dersom alle held seg til reglane. Men han figurerer på odds-lista ja.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og når eg tenker meg om er sjansen ganske liten for at eg lever om 50 år, så mest truleg får eg aldri vite det. Går eg ikkje glipp av større mysterier enn det i løpet av livet så skal eg vere nøgd.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Snakk for deg sjøl, jeg har ikke helt gitt opp enda :-))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Huff... Stakkars mann, Bob`n. Det blir jo omtrent 30-35 år etter sin død. Jaja, Ozzietsky er verre :-(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av de med lave odds heier jeg på Sofi Oksanen - hun skriver fantastisk - og med stort samfunnsengasjement. Men hun er nok altfor ung til å vinne nå. Så da holder jeg en knapp på favoritten Haruki Murakami. Jeg har nettopp lest den nye med den fargeløse tittelen ;-) samt Elskede Sputnik, og tidligere Kafka på stranden og 1Q84.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oksanen er jo den med mest sprikande odds akkurat no, frå 8 til 51!

Ellers las eg nyleg ein kommentar på ein annan nettstad der vedkomande håpte at Ko Un skulle vinne, fordi det då ville vere rekord i kort navn på ein nobelprisvinnar i litteratur. Eg håper nobelkomiteen legg litt andre kriterier til grunn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha! Spesielt kriterium - ikke minst for denne prisen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg våger å håpe på at prisen går til Ngũgĩ wa Thiong'o. Boka «Petals of blood» gjorde stort inntrykk. I fjor hadde jeg gleden av å få håndhilse på mannen og få signert boka på Litteraturhuset i Oslo. Selvbiografien «Dreams in a time of war» var også både lærerik og spennende.

http://en.wikipedia.org/wiki/Petals_of_Blood

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/dreams-in-a-time-of-war-by-ngugi-wa-thiongo-1927475.html

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Og på Tronsmo har de i alle fall en av romanene hans i engelsk oversettelse - den som heter noe sånt som "In the House of the Interpreter". Jeg har vært fristet til å kjøpe den flere ganger, men hittil har den bare vært shortlisted, og ikke fått lov til å være med helt frem til kassen. Noen av fristelsene i bokhandelen bare tilbake på plass i hyllen igjen, for da kjenner jeg liksom at jeg har litt impulskontroll tross alt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skulle du likevel falle for fristelsen finnes det en rekke titler på Adlibris.com. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - der (på adlibris.no) har jeg også en anseelig stabel bøker i handlevognen, gitt... Jeg jobber hardt med å holde meg i skinnet. Led meg ikke enda dypere inn i fristelse, er du snill. - Men jeg kan ta igjen: oversetteren hans kommer til CAK (Center for Afrikansk Kulturformidling, her i Oslo) nå i høst, for å fortelle om erfaringene fra arbeidet med å oversette hans verker fra gikuyu til engelsk. Husker ikke datoen, men den ligger nok ute på www.cak.no, skulle jeg tro.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jøss, så kult. Takk for informasjon. Krysser av datoen, som ser ut til å være 26 november, i boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God fornøyelse - når den tid kommer!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Svetlana Aleksijevitsj har klatra på lista i det siste. Etter å ha lest litt om dei ulike sannsynlege kandidatane lurer eg på om ho kanskje kan vere den mest aktuelle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og i morgon kl 13:00 får vi svaret.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig ofte helt ukjente navn for meg også. Haruki Murakami har jeg et par bøker av her,men har ikke fått lest dem ennå.Knausgård har jeg ikke noe forhold til og Jon Fosse har jeg ikke lest noe av. Men kanskje en vakker dag......

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det hadde selvsagt vært utrolig moro om Jon Fosse vant!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig. Og han har også klatra litt på oddslista siste dagane. Men magefølelsen min seier Aleksijevitsj.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Akima MontgomeryBente NogvaIngunnJChristofferJohn LarsenEster SKirsten LundSynnøve H HoelGrete AastorpChristin SillibakkenMalinTheaG LReidun SvensliNikkaDaffy EnglundBerit RSigrid Blytt TøsdalRolf IngemundsenPiippokattaMarie HolterEvaHanne Kvernmo RyeJulie StensethEileen BørresenTove Obrestad WøienChristinaLinda RastenAnn Christinmay britt FagertveitLene AndresenHarald KAnniken LTanteMamieDemeterEllen E. MartolReidun Anette AugustinIngunn SBjørg L.Bjørg  Frøysaa