Jeg har nylig kommet hjem fra ferie på Kreta, og begynte å tenke på at jeg aldri har lest noe av greske forfattere noengang, så vidt jeg veit. Jeg begynte å lete litt på Bokelskere og google, men fant ikke noen forfattere av nyere dato, bare Homer og de gutta, og han som har skrevet Zorba.
Så da lurer jeg på om noen her har tips til nyere romaner/noveller av greske forfattere som er oversatt til norsk? Gjerne noe som er utgitt de siste åra.
Jeg fant boka "Den siste greker" av (svenske) Aris Fioretos. Skal sjekke ut den.

Og hvis det ikke er utgitt noe de siste åra, hvorfor ikke det?
Finnes det ikke gode greske forfattere, mangler det bare oversettere, eller er det at norske forlag ikke gidder å utgi dem? ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Dette blir muligens litt fjernt, men ikke SÅ fjernt... Jeffrey Eugenides er amerikaner av gresk avstamming og har på toppen av det hele skrevet fantastiske Middlesex, veeeldig løst basert på det greske opphavet. Han har også skrevet Virgin Suicides, strålende den også. Anbefales på det varmeste. Den siste boka hans har jeg ikke lest, men la oss anta at den ikke er drit.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje litt skivebom fra min side også: opprinnelig greske Theodor Kallifatides(lenke til svensk Wikipedia) skriver riktignok på svensk, men romanene hans handler om grekere i Hellas.

Norsk Wikipedias liste over moderne greske forfattere (formodentlig) oversatt til norsk er ikke så lang - men om vi går tilbake til svenskene, har svensk Wikipedia en ganske mye lengre liste over greske forfattere (formodentlig) oversatt til svensk. Så kan du jo hoppe videre derfra til dansk Wikipedia, engelskspråklig Wikipedia, - tja?

I 1963 fikk for øvrig den greske poeten og diplomaten Giorgos Seferis nobelprisen i litteratur - stadig vekk i følge Wikipedia. Hva man lærer.... ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hadde tenkt å nevne Theodor Kallifatides før jeg så at han bodde i Sverige da jeg har lest en bok av ham, Afrodites tårar som har handling i den greske mytologien. Det finnes 26 titler på svensk på AdLibris, de fleste som e-bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk! Skal legge Kallifatides til huskelista.
Det ser ut for at de fleste "greske bøkene" som er utgitt på norsk er skrivi av utflytta grekere. De moderne greske forfatterne fra Norsk Wikipedia var døde nesten alle sammen, og ikke mye oversatt til norsk (orka ikke google alt).
Men jeg fant liste over "modern greek fiction" på http://bibliagora.eu der jeg fant ut at:
1. Ikke alle greske forfattere er døde ...
2. Ikke mange av dem (ingen?) er oversatt til norsk.
3. Det var veldig mange bokomslag med dameansikt med blomst bak øret, eller med damer i kjoler som skuer utover et drømmeaktig landskap/sjøen.
4. Jeg gir opp. He he.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk selv - for en strålende OG på samme tid aldri så lite forstemmende oppsummering av resultatene av din research. Mye kan tyde på at grekerne ikke har et særlig effektivt GRELA (hvis da NORLA kan tillegges æren for at man finner nålevende norske forfatteres bøker oversatt og i salg både i Europa, Amerika, Asia og Afrika.....)

:D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Umiddelbart tenkte jeg på Kaptein Corellis mandolin, som jo foregår i Hellas, men så kom jeg på at forfatteren ikke er gresk og at du kanskje ikke tenker på tiden rundt 2. verdenskrig som "de siste åra" ;-) Men boken er veldig fin ....

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, den har jeg jo faktisk lest. Men så var ikke forfatteren gresk, da gitt. Sånn er det vel med Victoria Hislop, også, som har noen bøker med handling fra Hellas.
Jeg tenkte det kanskje fantes en gresk forfatter à la Tore Renberg/Jo Nesbø/Vigdis Hjort.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Samme forfatter har også skrevet Fugler uten vinger, som handler om folkegruppene i områdene rundt Egeerhavet og hvordan de ble skaltet og valtet med av stadig skiftende erobrere opp gjennom historien. Anbefales!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er kanskje ikke akkurat hva du er ute etter ... Nevner likevel Min greske verden av Mary Theophilakis. Forfatteren er opprinnelig norsk, gift med en greker, og bor delvis i Hellas. Jeg synes hun gir interessante og artige bilder av landet. Absolutt en god bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det må da finnes noe på bib eller antikvariat.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Pi_MesonG LKaren RamsvikKristine LouiseTor-Arne JensenTanteMamieDinaKirsten LundLailaTheaTone SundlandEli HagelundLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikteLilleviReadninggirl30Bjørg RistvedtAnette SHarald KVanja SolemdalOleElin Katrine NilssenBenedicteHanne