Øyvind Berg, lyriker, dramatiker, skuespiller og oversetter - motsvar på Knausgårds kronikk om Peter Handke. Bla.a skriver Øvind Berg dette: Peter Handke er ingen fascist, men mye av det han har sagt og skrevet om konflikten på Balkan lar seg bruke av ytterliggående krefter.

Hvis Peter Handke var så antifascistisk som Knausgård påstår, hvorfor sto han da i det serbiske parlamentet i april 2013 og talte om det serbiske folk som et offer på Vestens alter; hvorfor uttalte han etterpå i et intervju at ingen har gjennomlidd så mye urettferdighet som det serbiske folk? Hvis han er så antifascistisk i hodet, hvorfor unngår han ikke denne offermytologien, som er en viktig bestanddel i ethvert fascistisk prosjekt?

Da er vel debatten i gang. Forfriskende at noen tar til motmæle og kommer med innspill, en sak har som regel flere sider.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Eg såg denne, og eg reiknar på ingen måte med at kritikken mot Handke er grunnlaus. Det som provoserte Knausgård mest var vel eit uheldig utsagn frå Nygaard om ytringsfridom, akkurat den er vel lagt død etter at Nygaard sjølv har gått ut og beklaga denne formuleringa.

Så har eg fått inntrykk av at det har vært ein slags flokk-mentalitet i media, med einsidig fokus på motstanden mot pristildelinga og prisvinnaren. Det var spesielt derfor eg synest det var godt å lese Knausgård sin kronikk.

Utover det så er jo tematikken eit reint minefelt, der det er fort gjort å trakke feil. Sidan eg har lite kunnskap om temaet så tør eg ikkje meine korkje det eine eller det andre, men eg er glad i å følge med på ein nyansert debatt der fleire synspunkt blir belyst.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fra forsiden av Morgenbladet i dag:
Samtale og utskjelling.
Ibsenprisen: Har vi forstått mer av Peter Handke nå?

Plutselig glapp det bare ut, et spørsmål like antilitterært som alle andres, men likevel tenkt, i det stille stresset, som en forsiktig innledning til en samtale som kunne fortsettes senere:
- Hvordan opplever du alt bråket som omgir deg i Norge?
Handke svarer omtrent slik:
- Hvorfor er du en jævla journalist? Dere spør alle om det samme. Dra til helvete. Hvorfor stiller ingen spørsmål om arbeidet mitt? Jeg er en forfatter, jeg har jobbet hele livet, og jeg har forsøkt å behandle noen ideer. Jeg har en verdighet. Respekter den. Fucking journalists. Fuck off."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Reidun SvensliKirsten LundAlice NordliAnne LiseEileen BørresenG LTine SundalLisbeth Kingsrud KvistenHarald KAmanda AAnn Helen EmgeSynnøve H HoelFiolNorahBenedicteHeidi LConnieHildeE .PiippokattaTone HMarianneNDaffy EnglundCarine OlsrødReadninggirl30Ester SIngeborgBeathe SolbergLailaIngeborg GSigrid NygaardritaolineAnne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEgil StangelandMartinNora FjelliNicolai Alexander StyveKari ElisabethDina