Denne tråden er ment for linker til filmer, serier og intervjuer som ligger fritt på nettet, og som hovedsakelig er knyttet til skjønnlitteratur.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 26 svar.

Dette må ha vært årets film for 84 år siden!
Markens Grøde,
Norsk stumfilm fra 1921

- etter Knut Hamsuns roman Markens grøde

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Glimrende!

Thomas F's siste nedtegnelser til allmennheten,
med Wilfred Breistrand i rollen som Thomas F,
nrk - fjernsynsteateret - 1991
(etter Kjell Askildsens roman Thomas F's siste nedtegnelser til allmennheten)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lenge siden jeg leste denne Askildsen-novellen, så det var et usedvanlig hyggelig "gjensyn".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nobelprisvinneren Dario Fo: The Accidental Death of an Anarchist (jada, han er italiensk, men dette er en engelsk oppsetning: Manchester Bib and Braces (!) heter kompaniet, og oppsetningen ble filmet i 1984.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Portrett av Graham Greene i tre deler, der flere av Greenes samtidige (bl.a. John le Carré) forteller om forfatteren og hans litterære betydning, og Sir Alec Guinness leser utdrag av Greenes bøker. Serien heter The Graham Greene Trilogy, og første episode har tittelen "England Made Me". På YouTube ser det ut til at de tre episodene er delt inn i fire "kapitler" - hvert kapittel er på ca. 15 minutter:

Episode 1 - England Made Me

Episode 2 - The Dangerous Edge

Episode 3 - A World of My Own

... og hadde jeg ant at det skulle bli 12 lenker av denne oppdagelsen, så hadde jeg vel neppe satt i gang med dette innlegget... ;P

Denne australske dokumentaren handler om filmatiseringen av Greenes The Quiet American - der Michael Caine spilte hovedrollen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Strålende! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Goodnight, Mister Tom er en film fra 1998 med John Thaw (skuespilleren som "var" Inspector Morse, vet dere) i en av hovedrollene. Filmen er basert på en barnebok fra 1981 av samme navn, som ifølge engelsk Wikipedia ble en stor suksess i Storbritannia:

Set in mostly rural England during World War II, it features a boy abused at home in London who is evacuated to the country at the outbreak of the war. In the care of Mister Tom, an elderly recluse, he experiences a new life of loving and care.

Det var svært mange engelske barn som ble evakuert fra sine hjem under 2. verdenskrig, og dette er altså en slik historie. BBC viste denne filmen i sin serie "Masterpiece Theatre".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ava, jeg synes det er en god idé med denne tråden, så nå slenger jeg på noen lenker til til filmatiserte klassikere som jeg har funnet på YouTube:

Victor Hugos roman Les Misérables (De elendige) - fransk film fra 1958 med legendariske Jean Gabin i hovedrollen som Jean Valjean. Regien er ved Jean-Paul Le Chanois.

Charles Dickens' A Tale of Two Cities - amerikansk tv-filmatisering fra 1980, regissøren heter Jim Goddard.

Charles Dickens' David Copperfield - tv-film fra 2000, regien er ved Peter Medak.

Thomas Hardy: Tess of the d'Urbervilles er en stayer på engelskspråklige pensumlister.

Thomas Hardys roman The Return of the Native er vel ikke så kjent for oss nordmenn - men engelsk Wikipedia beskriver boken som en av Hardys mest populære romaner. Og den finnes som tv-film! Filmen The Return of the Native er fra 1994, med Catherine Zeta-Jones i hovedrollen. Regissøren heter Jack Gold.

James Hilton er ikke et kjent forfatternavn for meg, men desto mer kjent er boktittelen Goodbye, Mr. Chips. Og den boken - eller langnovellen (novella på engelsk) - er det blitt film av - mange ganger, i følge imdb.com. I 2002 kom denne: Goodbye, Mr. Chips - hovedrollen spilles av Martin Cluney; en komiker og skuespiller som ofte har vært å se på norske fjernsynsskjermer. Engelsk Wikipedia har ganske mye informasjon om det litterære forelegget for filmen, som ble utgitt første gang i 1934.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, annelingua!
De elendige var blant de første voksenromanene jeg ga meg i kast med og leste (med foreldre som støttespillere). Musikalen har jeg sett flere oppsetninger av, den beste var i Toronto på nittitallet, men kanskje det var fordi en venninne som var på besøk ble så beveget av opplevelsen at det gikk nærmere ett døgn før hun var i likevekt igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og jeg så den første gang på Det norske teatret med den gang ganske unge Øystein Wiik i hovedrollen...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

og årene går fortere og fortere........

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pussig, Og dagen varer lenger enn et hundre år, fikk jeg av venninnen min da hun dro hjem igjen. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det mulig???!!! :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Filmatiseringen av Herman Melvilles klassiker Moby Dick på YouTube - 1 t 50 min med Gregory Peck som Captain Ahab og Richard Basehart som Ishmael. Orson Welles står laaaangt nede på rollelisten som Father Mapple... Regien er ved John Huston, og filmen er fra 1956.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uforglemmelig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så du har sett den, ja? så bra, da har vi din anbefaling!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alice Munro, In her Own Words.
"Nobelsamtalen"
2013 Nobel Prize in Literature.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Storfilmen Ben Hur - basert på romanen av samme navn. Dette skriver engelsk Wikipedia om boken:

"Ben-Hur: A Tale of the Christ is a novel by Lew Wallace, published by Harper & Brothers on November 12, 1880. Considered "the most influential Christian book of the nineteenth century",1 it became a best-selling American novel, surpassing Harriet Beecher Stowe's Uncle Tom's Cabin (1852) in sales."

og

"Following the release of the 1959 MGM film adaptation of Ben-Hur, which was seen by tens of millions and won eleven Academy Awards in 1960, the book's sales increased and it surpassed Gone with the Wind."

(Jeg leste boken da jeg var i tenårene, uten at jeg husker stort av den - filmen har jeg aldri sett, men jeg tror den i alle fall er interessant som eksempel på storslåtte Hollywood-produksjoner fra femtitallet...")

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg satt i en mørk kinosal for å se "Ben Hur" for ca 45 år siden, men kinofølget mitt fikk nok større oppmerksomhet enn filmen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

:D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et gjensyn med Tilværelsens uutholdelige letthet av Milan Kundera.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantastisk film og fantastisk bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tess of D'urbervilles - Thomas Hardy (1840 - 1928)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

A Passage to India - E.M. Forster

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stine SevilhaugEllen E. MartolTone SundlandNinaHarald KMads Leonard HolvikTorill RevheimElisabeth SveeNicolai Alexander StyveEirin EftevandBeathe SolbergToveIngvild SIreneleserRandiASiljeAnn EkerhovdVibekeMarianne_Hilde Merete GjessingTrude JensenMette-MJulie StensethKirsten LundMonica CarlsenTrineBeate KristinMarianne  SkageNabodamaAkima MontgomeryIngeborg GIngeborgGro-Anita RoenAlice NordliHilde H HelsethBjørg  FrøysaaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne Berit GrønbechsiljehusmorSynnøve H Hoel