Mandag 25. august kl. 20.10
Hei,
Jeg vil gjerne at dere skriver helt klart hvilken bok dere foreslår.
Blir av og til litt i tvil om hva som er forslag, og hva som er mer generell omtale av bøker som dere ønsker å lese sammen.
Jeg har registrert følgende forslag så langt:
Canterburyfortellingene av Chaucer (Irene64)
Dekameronen av Boccaccio (AnjaE)
Far Goriot av Honoré Balzac (Hilda)
Fedre og sønner av Turgenjev (Marit Håverstad)
Huckleberry Finn av Mark Twain (AnnikenL)
Iliaden av Homer (kjell k)
Krig og fred av Lev Tolstoj (Hedvig)
Larmen og vreden av Faulkner (Strindin)
Moby Dick av Melville (Karen Ramsvik)
Mrs. Dalloway av Virginia Woolf (Lillevi)
Rebecca av Daphne du Maurier (Jostein Røyset)
Ringeren i Notre Dame av Victor Hugo (Karin Jensen)
Ulysses av James Joyce (Kristine Louise)
Noen som mangler?
Viser 11 svar.
Jeg var "tidlig innom" sist jeg var logget på og endte opp med å henge meg på Lillevis forslag om Mrs Dalloway. Det synes jeg fremdeles er et godt forslag og mener den er god til samlesing. Jeg vil allikevel, etter at jeg nå ser det er mange forslag om store verker slenge inn et eget: Canterburyfortellingene av Geoffrey Chauser. Forfatteren har en særegen plass i engelsk litteratur. Boken handler om flere ulike karakter som drar på pilegrimsreise, på vei fra London til martyrbiskopen Thomas Beckets grav i Canterbury-katedralen. For å få tiden til å gå forteller de hverandre historier. Personene/pilgrimene som beskrives er et tverrsnitt av det engelske middelaldersamfunnet beskrevet med ironi og kløkt. Chauser er selv med blant pilgrimene og driver herlig gjøn med både liten og stor i sin samtid. Her er både sogneprester, grovkjeftede møllere og den edle ridder. Verket er skrevet rundt 1390? etter som jeg forstår.
Jeg har ikke tidligere vært med på denne Lesesirkelen, men dersom det blir Canterburyfortellingene, tror jeg at jeg slenger meg med, gitt. Gjør forøvrig oppmerksom på at Canterburyfortellingene ikke er gjendiktet på norsk i komplett utgave, det er kun et utvalg av fortellingene som er oversatt og utgitt på norsk av Aschehoug og gjennom bokserien Verdensbiblioteket.
Flott.
Den er registrert og ført opp i lista.
Et skikkelig spenn i denne forslagslisten!
Disse avstemningsprosedyrene er så artige og spennende. Enda mer spennende om folk vil drive litt valgkamp for "sine" titler. Oppfordringen er herved gitt!
Mye her er ukjent for meg, selv om jeg har en overflatisk kunnskap om de foreslåtte bøkene. Har kun lest et par av dem. Holder alle muligheter åpne :-)
Ja, det er fullt mulig. Og ønskelig, etter min mening.
Og det går også an å reklamere for andres forslag, om de faller i smak.
Jeg for min del har foreslått Iliaden, fordi den er - sammen med Odysseen (som nå er et annet forslag) - en av de første verkene i vestlig litterær tradisjon.
Odysseen leste jeg for noen år siden, og det ga mersmak.
Både disse to eposene og Bibelen har nok lagt føringer for yngre og nyere litteratur, f.eks.
Vergils "Aeneiden", Joyces "Ulysses" , Steinbecks "Øst for Eden", Hamsuns "Markens grøde", osv. osv.
Og jeg ser nå at den boken som kanskje egner seg aller best for felleslesing er Ulysses, både fordi den blir regnet som ett av det 20. århundres viktigste og mest originale verker, og fordi det av mange (inkl. meg) blir oppfattet som vanskelig og ugjennomtrengelig.
Det kan nok bli mange spennende diskusjoner dersom den blir valgt.
Som jeg har skrevet i et annet innlegg, har jeg begynt på Ulysses flere ganger, uten å komme særlig langt.
Det blir uansett spennende å se hva vi lander på.
Stor spennvidde, ja. Både i tid (og rom?) og vanskelighetsgrad:
Iliaden / Odysseen, Mrs. Dalloway,
Huckleberry Finn, Ulysses.
Absolutt mange spenstige (og krevende?) forslag. Har tatt en titt, og det er faktisk bare to (Fedre og sønner og Rebecca) som ikke er med i Verdensbiblioteket (uten at vi skal legge spesielt vekt på det).
Jeg må innrømme at jeg kjenner en viss motstand mot Ulysses. Veldig sprikende kommentarer her inne. Jeg vet ikke hvor motivert jeg er for å kjempe meg gjennom et verk jeg føler meg såpass usikker på. Dertil skriver Anja at det er en fordel å ha lest Odysseen først - jeg har hverken lest den eller Iliaden (som Anja sier er tyngre å komme igjennom enn Odysseen). Dermed er det ikke sagt at jeg ikke blir med om en av disse blir valgt :-)
Jeg betrakter meg som en ganske åpen leser, men har heller ingen sterke oppfatninger av hva man bør eller må ha lest!
Veldig mange veldig gode forslag. Dei verka som ikkje får fleirtal nå, bør settast opp som aktuelle neste gong vi skal ha eldre litteratur. Har vi valet mellom Iliaden og Odysseen, bør vi ta Iliaden fyrst fordi Odysseen fortel kva som hendte med Odyssevs etter Trojakrigen.
Ja, akkurat - det var sånn rekkefølgen var, ja. Jeg sitter og sysler med noe annet innimellom bokelskere.no-visittene i kveld, derfor tok jeg meg ikke tid til nærmere research... Da tror jeg at jeg skal stikke nedover i tråden og trekke Odysseen-forslaget mitt, for jeg vil ha lest Iliaden først.
Det er mange spennende forslag og flere jeg kan tenke meg å lese, men kan jo reklamere litt for mitt bidrag allikevel. Her er litt info om Ulysses: UlyssesForfatteren sa blant annet at dersom Dublin skulle bli ødelagt, ville man kunne bygge den opp bit for bit etter Ulysses.
Wikipedia-artikkelen ser ut til å være både omfattende og lærerik.