I dag lette jeg etter en bok som jeg mente å ha ett eller annet sted. Letingen førte meg til hyller og skap jeg sjelden ser i. Boka jeg så etter fant jeg ikke, men jeg fant mye annet på min vei. Her var en mengde bøker, hefter og skrifter som jeg knapt visste at jeg hadde og en og annen bok jeg tidligere hadde sett etter. Jeg ante ikke at jeg hadde så mye rart og spennende liggende, så jeg håper på en lang og regnfull høst.
Tok med meg en liten bok: Evighetsblomster av Carl Kaas, gitt ut i 1942. Her er mange små stykker om livsvisdom plukket i farten på livsveien. "Man kan si om mig at jeg kun har laget en bukett av andre folksomt blomster, og ikke selv har bidratt med annet enn båndet som holder dem sammen". Jeg har bladd litt i boka og lest litt her og der, og det er ikke fritt for jeg har dratt litt på smilebåndet i ny og ne, men dette var vel gode råd for 70 år siden. Også i dag har mye av denne livsvisdommen gyldighet.
Er det flere som opplever å finne gamle skatter eller utradisjonelle/ merkelige bøker i bortgjemte hyller, skap eller i esker på loftet?
Kan hende det dukker opp et sitat eller flere og kanskje blir det flere bøker jeg vil trekke fram.
God leting!

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Jeg har ikke så mange litterære skatter, men min far har derimot mange.
Han har blant annet en som heter "Hjertespeilet", det er en billedlig bok, ble publisert i 1849, den viser hvordan menneskehjertet ser ut etter som man oppfører seg. Min far forteller at den kom frem de gangene han hadde vært ganske så "rampete".Bildene i boken "fristet" da ikke til en gjentagelse av "rampestrekene", og det kan jeg forstå, for det er noen grusomme bilder i den.
Nå er den i ganske dårlig forfatning, og jeg føler selv at jeg har oppført meg litt ondt i det siste, så akkurat nå ville jeg nok ikke hatt åpnet og sett hvordan mitt hjertespeil ser ut;-( skrekk og gru!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

i går var jeg på besøk hos min far, og "trålte" bokhyllene hans, det ble en lønnsom opplevelse. Jeg har lenge ønsker meg både Skipper Worse av Kielland, og Bare et lite sammenbrudd" av Ebba Haslund. Begge bøkene fant jeg der , pluss at jeg fikk Om mus og menn" av John Steinbeck!
Åpnet også Hjertespeilet", og der dukket det opp en liten lapp, det var et assuranse bevis. Min oldefar Thore Rygh hadde i 1947 forsikret en av sine kuer. Det stodThore Rygh, betalt asurance for ko nr 330 Mydland, verdi 700, bet kr 7. Og så var det underskrevet av en som representerte assuranse kompaniet. Min far hadde lett etter den notisen, så det var bra at jeg åpnet boken, må si at det ble en oppklaring i både " det ene og det andre"!!;-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ikke hver dag man finner oldefars premieku i bokhylla!! Hehe, takk for en god latter! I slektsgransking har jo slike ting en verdi og du setter meg i tanker om at et sted har jeg sett en attest på at tipp tipp oldefaren min fikk kukoppevaksine allerede i 1849 som toåring... fin fangst ellers forøvrig...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk til deg også:-) Min far driver med slektsgransking, jeg synes også at det veldig interessant! I går leste jeg også om min tipp tipp oldefar, Tore Asbjørnsen, som forøvrig var en kjent maler på disse traktene, malte i mange kirker og hos "rikmennene". Han døde i 1820. Han var for forøvrig også en god sanger, og han og en forsanger i Gyland kirke hadde sunget og drukket en natt. Om morgenen sa forsangeren at han hadde så vondt i hodet, men akk, han måtte jo allikevel synge i kirken, men da foreslo min tipp tipp oldefar at han kunne det, og at han andre kunne gå og legge seg! Han sang så det ljomet i kirken, men hadde visstnok fått sunget ett amen for mye, og det ble kommentert etterpå, men da svarte han," det er bedre med ett amen for mye enn ett for lite"!! Så, sant, så sant:-);-) Fortsatt god søndag til deg!!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ny bok fra en av mine hyller: Frithjof Sælen, Der bor en Bager. Og etter det jeg ser så er jeg alene om denne boka på Bokelskere. Det er et hefte på noe over hundre sider og er gitt ut til bakerfirmaet Ditlef Martens as i Bergen i forbindelse med firmaets 200 års jubileum i 1953.
Boka har mye tekst fra myter om korn og brødbaking fra Egypt og fremover. Bakgrunnen til familien Martens er rikt beskrevet sammen med bakerlivet for to hundre år siden. Den siste delen av hefte er utstyrt med mange bilder som viser hvordan et moderne storbakeri ble drevet i 1953.
I min barndom fant jeg denne boka i min fars bokhylle og jeg bladde mye i den som smågutt, for jeg orket ikke å lese. Boka forsvant, men da jeg for få år siden kom over boka da biblioteket hadde loppemarked, måtte jeg kjøpe den.
Er det andre som har boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Første som ramlet ned i hodet på meg har en viss bakgrunnshistorie. Oldemor mi var glad i å lese og reise og var opptatt av et godt og sunt kosthold. Hun var født i 1908 og gikk på Nissens Pikeskole i Christiania (Oslo). Dengang var motespråket å lære i bedre og halvbra familier tysk, og det falt helt naturlig i sjømannsslekta til mor hennes. I 60-årene da tidene ble bedre (hun var enke siden krigen), begynte hun å reise mye i tysktalende deler av Europa, og blant arven etter henne finnes noen bøker på tysk. I oppskriftsbøkene hun samlet utklipp i var mange oppskrifter på tysk. Og ei bok, ei tynn lita fille som fikk meg til å le meg halvt fordervet, ettersom jeg fant den i en eske med vakkert innbundne romaner, seriøs litteratur, alle arvet etter henne: "von den Wunderbaren Wirkungen des Kohlblattes" - kålbladenes vidunderlige virkninger... Jaja. Alt var enklere før lavkarboens tid.

Av mitt eget syns jeg Kongespegelen fra 1909, "Umsett fraa Gamalnorsk" som det står, i en merkelig blanding av dialekt, middelaldernorsk og dansk - det er en kuriositet.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fortsatt dukker det opp rariteter i bortgjemte hyller og kasser. Denne gangen dukket boka Sundhedlærens Grundtræk av A Utne opp. Dette er en skolebok for Landsfolkeskolen, men jeg har ikke klart å finne ut på hvilket klassetrinn, gjetter på et av de siste. Boka reklamerer med 36 tegninger, og med tettskrevne sider ( fjernt fra dagens skolebøker). Boka har fått god mottagelse. Denne utgaven kom ut i 1895 og kostet 55 øre. Som gammel skolemann og historisk interessert, er dette en "verdifull" bok. Jeg regner med at det ligger en mengde gamle skolebøker rundt på loft og i kjellere. Finn dem gjerne fram.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På min vei gjennom bortgjemte bokhyller og kasser finner jeg bestandig noe spennende eller originalt som jeg blar litt i og får lyst til å lese. Og som bokelsker ønsker jeg også å vise fram en og annen bok, fordi den har betydd noe spesielt for meg, slik tenkte og skrev de tidligere eller dette er en bok utenom de vanlige. Og dette ønsker jeg å fortsette med.
Denne gangen vil jeg vise fram boka "I stille timer" av J. J. Jansen, utgitt i 1915. En liten bok der en sogneprest skriver ned noen tanker, svar og fyndord. Kanskje virker de litt underlige i dag og vi er vel ikke enige i alt det som står. Men fortsatt er det mye som har verdi i dag også.
Her er noen eksempler:
Sinte Koner er ofte meget dyktige. Det samme er maaske ogsaa Tilfældet med sinte Theologer.
Optimisme er bra nok; men la os ikke lyve Livet lysere end det er.
Om mine Tilhørere erindrer Halvparten af min Tale, saa frygter jeg meget, at det er den Halvpart de ikke trenger.

Og mye mere i denne duren. Mye artig og sant, men også underlig i dag.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det brakte tankene mine til en bunke med utklipp, som jeg stundom finner når jeg leter etter noe helt annet. For eksempel et sitat fra ukebladet Hjemmet i 1904, der det gis gode råd til kvinner:

"VIS MÅDEHOLD MED LEGEMSØVELSER
Det er nu påvist at boldspil og andre almindelige udendørs legemsøvelser er farlige og medfører forøgt svaghet og nervøsitet. En pludselig anstrengelse av legemets muskler, f.eks. ved voldsom springen, fører til hjerteklappelse, som efterhånden udvikler sig til en kronisk hjertelidelse."

Det er vel unødvendig å si at jeg aldri har falt for fristelsen til "voldsom springen" etter at dette ble kjent for meg.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ikke alle bøker er like spesielle, men det er mange jeg ønsker å vise fram. Se hva jeg har! Denne er det ikke så mange som har i boksamlingen si! Og så viser det seg at det er mange som har nettopp den boka eller det er ingen som er interessert.
Men likevel finner jeg fram bøker, og denne gangen er det en bok om Metodistkirkens historie i Norge: J Thorkildsen , Den norske Metodistkirkes historie gitt ut i 1926. Kanskje ikke den boka som fanger mest oppmerksomhet. Her står det om den første metodisttiden i Norge fra ca 1850 og utover. Om vekkelse, menighetsdannelser og ikke minst motstand. De første 50 årene er her godt dokumentert. Jeg er genuint opptatt av kirkens historie i Norge ( og jobber noe med det), og for meg er dette en gullgruve. Hvor lett det er å få tak i boka, vet jeg ikke. Min fant jeg på et loppemarked for en del år siden, men nå kan jeg kanskje klare å finne noen eksemplarer.
Andre som har lignende bøker å vise fram?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bokelskere er glad i bøker, både i innholdet men også i selve boka. Jeg er glad i mine bøker og ønsker å vise dem fram når noen kommer på besøk. Det er enkelte bøker som betyr mer enn andre, som jeg er spesielt glad i grunnet innholdet, bokas beskaffenhet, sjeldenhet eller at den betyr noe spesielt for meg. Og så er det opp til den jeg viser boka til om den er noe å vise fram.
Noen reaksjoner har det vært på linken, derfor fortsetter jeg.
Denne gangen har jeg gått til min Irlandhylle og funnet en bok på engelsk: Last Words av Piaras F MacLochlainn. I 1916 var det et opprør i Dublin ( Påskeopprøret). Opprøret ble slått ned, lederne stilt for retten og henrettet. Fagene fikk skrive brev og samtal før henrettelsen og dette er samlet i denne boka. Det var ord til avskjed, men også en begrunnelse for opprøret, og ikke alle beklaget det de hadde vært med på. Jeg har bare lest deler av boka som både er på engelsk og irsk. Boka ble utgitt i 1990 og jeg kjøpte boka etter et besøk på Kilmainham Jail i 2003.
Jeg velger å ta med et lite sitat fra lederen av opprøret P H Pearse fra hans siste brev til sin mor:
" We have done right. People will say hard things of us now, but later on they will praise us. Do not grieve for all this, but think of it as a sacrifice which God asked of me and of you."
Mye mer kunne vært sagt om Pearse, han var egentlig lærer og dikter, og det han har skrevet og om Påskeopprøret. Men det faller utenfor denne lenken og må komme et annet sted.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

finner iblant blader fra 70 tallet,der jeg har dikt jeg har glemt.gjelder og digitalt på dagbladetts diktkammeret

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er alltid noen bøker som vi ønsker å fortelle andre om og å vise fram. Dette startet med at jeg fant noen "rariteter", men etter hvert finner jeg mye jeg ønsker å vise fram.
Denne gangen fant jeg fram boka: Av repslagerens saga av Reidar Stavseth, undertittel Tønsberg Reperbane gjennom 150 år 1796 - 1946. Boka ble utgitt i 1948.
Av forordet i boka sakser jeg: "...fremtrer jubileumsskriftet som et stykke lokal- og yrkeshistorie. På Teie hovedgårds tradisjonsrike grunn blev bedriften reist, og der har dens plass vært gjennom alle år." Og der ligger bedriften den dag i dag, bare med en del navnbyttinger og eierskifter de siste 50 årene. Selv hadde jeg sommerjobb der to år rundt 1970 og da het bedriften Stål og Tau. Bedriften har i dag eksistert sammenhengende i 218 år. Er dette Norges eldste bedrift?
Dette er industrihistorie og lokalhistorie og burde være en spennende lesing for flere enn tønsbergensere. Hvor lett det er å få tak i boka, er et helt annet spørsmål. Foruten bedriftens historie kan vi lese om tauets historie gjennom tiden.

Er det andre som også har noe spesielt å vise fram?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I min leting i bortgjemte bokhyller fant jeg denne gangen en tynn liten bok: Människan på jorden av Barbro Karlen. Den svenske jenta var bare 11 år gammel da hun skrev disse diktene som fikk stor oppmerksomhet på midten av 1960 tallet. Jeg ble begeistret den gangen boka kom, men siden har det vært helt stille om vidunderbarnet og jeg lurte på hvor det ble av henne. Rask søk på internett fant jeg at hun har skrevet flere bøker. Hun sier selv at hun er inkarnasjonen av Anne Frank noe som har skapt en del reaksjoner. Nå går veien til biblioteket for å se om de kan skaffe meg noen av de andre bøkene hun har skrevet.
Er det noen andre her som har kjennskap til B K og noe av det hun har skrevet?
På tråden om dikt skriver jeg nå det som står først i boka: "En ny bok".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg fant en ny bok som vel må sies å ha gått ut på dato: Regnestaven i teori og praksis. Jeg kjøpte boka i 1965 og det lenge før vi visste om noe som het kalkulator og slikt.
Fra forordet siterer jeg:
"Regnestaven er omtrent 200 år gammel. I pakt med tiden har den vært gjenstand for en stadig utvikling og den presenterer seg i dag som et nesten fullkomment instrument, som gir eiermannen et raskt og sikkert svar på alle spørsmål i forbindelse med regning. Derfor er Regnestaven forlengst blitt uunnværlig..."
Det var den gangen det, og en kjempehjelp i matematikktimene. I dag er det vel knapt noen som vet hva det er - jeg har fortsatt min, men bruker den aldri.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En regnestav fungerer selv uten batteri, og gir overlegen
grafisk oversikt over faktorer og variabiliteter.
Mens kalkulator virker bare mentalt forzappende, skaper
avstand, verfremdung - "Halt, Password!"

En barberbladsliper må være kjekt å ha til å skjerpe seg..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Morsomt! Jeg har min fars regnestav liggende i en skuff - et fornemt verktøy i svart etui. Sammen med min bestefars barberbladsliper, som er favorittklenodiet i min lille oldsaksssamling.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På vårt småbruk ble det revet en gammel løe for ca tre uker siden,omtrent når du skrev dette innlegget! Under gulvet fant vår datter en merkelig tingest,hun la ut bilde på facebook,fikk raskt svar at det var en barberbladsliper! Hadde aldri hørt om noe sånt før,og derfor var det så artig at det var nevnt i denne tråden!!Så nå er også hun,akkurat som deg,en heldig eier av en barberbladsliper:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Regnestaven ... er ikkje det den pinnen som Kristian Trægde, Vidar Theisen og Kristen Gislefoss peika på verkartet med før i tida? I alle fall når dei peika på Vestlandet ...

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ha ha. Jeg mener å huske at Trægde alltid meldte godvær!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

BenedikteLilleviReadninggirl30Tor-Arne JensenKirsten LundBjørg RistvedtAnette SHarald KVanja SolemdalOleElin Katrine NilssenBenedicteHanneKaramasov11HegeTorIngvild SSigrid Blytt TøsdalKaren RamsvikJulie StensethHilde H HelsethAnne Beth Amdal VoldMorten BolstadMarianne MTheaJan-Olav SelforsHeidi BBKikkan HaugenRune U. FurbergSynnøve H HoelMaud Jeanette Nygren WollGeir SundetReidun SvensliHanne Kvernmo RyeSigrid NygaardGroVibekeLisbeth Kingsrud KvistenConnieHarald Andersen