Dorothy L. Sayers var en kjent britisk krimforfatter som skrev på 1920-30-tallet, og både P.D. James og Elizabeth George har skrevet krim i hennes ånd. Gjennomgangsfigur og amatørdetektiv er den sjarmerende Lord Peter Wimsey, som E. George nok hadde som forbilde for sin adelige inspektør Lynley. Her er det snakk om god, gammel engelsk krim i "Who did it"-stilen, og jeg har kost meg gjennom den.
Det som var litt ekstra interessant med denne boken, som kom ut i 1927, er at lord Peter har en kvinnelig medhjelper, en eldre, ugift kvinne, som opptrer som etterforsker for ham i en landsby fordi hun kunne komme lettere i forbindelse med lokalbefolkningen enn han. Og jeg tenkte: Oj, her har vi forløperen til Miss Marple, - Agatha Christie har stjålet idéen fra D.L. Sayers! Og helt riktig, den første romanen med miss Marple kom i 1932! Men ved nærmere undersøkelse viste det seg at Miss Marple første gang opptrådte i en novelle i 1926, - så kanskje det er den andre veien? Når det er sagt, er det kanskje ikke så rart om to forfattere hadde samme tanke, og at begge gjerne ville vise at også kvinner kunne bidra til å løse krimgåter. Og det var dessverre et faktum at det var svært mange enslige kvinner i England etter første verdenskrig. Nå var det forøvrig ellers (utover at de begge var ugifte kvinner som lyttet til sladder i landsbyen) en ganske stor forskjell på disse damene. Miss Marple arbeidet på egenhånd og løste gåtene ved sin kunnskap om menneskene, mens Miss Climpson arbeidet for en mannlig detektiv, og hun løste heller ikke gåten selv.
Så altså, en morsom, men litt for rask antagelse fra min side! Det forhindrer imidlertid ikke at "Unnatural Death" er en god, gammeldags krim med en litt spesiell innfallsvinkel: Lord Peter har satt seg fore å bevise at et tilsynelatende naturlig dødsfall var unaturlig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ann ChristinHarald KAnette SFlettietteMonica CarlsenMads Leonard HolvikKirsten LundEgil StangelandPiippokattaMarenMarianne AugustaDemeterritaolineIngvild SRufsetufsaJanne Kristin HøylandReidun Anette AugustinLinnMarianne  SkageVannflaskeStig TPilarisKjerstiAkima MontgomerygretemorKarin BergCathrine PedersenNeraLiljaTanteMamieBjørg Marit TinholtIngeborg GJulie StensethBeathe SolbergMorten BolstadNikkaChristofferKjell F TislevollAnniken RøilHilde H Helsethandreas h. o.