Det finnes en bok som heter Prøysen i prosa. Der skal det også finnes noveller. Er det noen som vet om "Den første kjærlighet" som du nevner Ellen finnes der? Ellers synes jeg debatten om arven etter Prøysen er viktig. Noen mener rettighetshaverne tviholder på en tolkning av blant annet visematerialet som hindrer fornyelse. Skal Prøysen leve videre må nye kunstnere få gjøre materialet til sitt heter det. Jeg tenkte på et stykke jeg så av Unni Dahr og Gard Eidsvoll for ett år siden. De tolket Markens Grøde. Den teksten må det finnes mange ulike tolkninger av. Jeg har kommet til at jeg tror det er en fordel. Hamsuns tekst og Prøysens originale tolkninger vil jo uansett alltid ligge i bunn. Om andre har tenkt på dette så er det artig å høre hva dere mener også.
Viser 5 svar.
Her er et innlegg fra Ringsaker blad hvor det rettes (berettiget) kritikk mot rettighetshaverne til Prøysens produksjon.
(Unnskyld Ellen - dette skulle jo egentlig handle om Alice Munro...)
Heeelt OK, Bjørg, - det var jeg som bragte Prøysen på banen og synes det er gøy med reaksjon :-) Og artikkelen var veldig god!
Ja, var blant annet det jeg leste som gjorde at jeg begynte å tenke på det igjen. Har jo også vært diskutert før. Jeg så ikke TV-overføringen, men har likevel sansen for argumentasjonen i artikkelen.
Du finner den novellen i Alf Prøysen forteller i alle fall. Under diskusjoner om den boka har jeg lagt lenke til bokhylla.no hvor den kan leses. Samlingen er et utvalg gjort av Nils Johan Rud. Den inneholder også novellen Fin-lampa på Rogne, som gir et hint om betydningen av tittelen i romanen Trost i taklampa.
Ellers er jeg veldig enig med deg i at det må være rom for nye tolkninger av gamle verk, og tror dette bare styrker interessen for det opprinnelige materialet.
Veldig godt sagt, og jeg er veldig enig med deg! Jeg har også sett Juni;) Dahrs og Gard Eidsvolls kjempefine fremføring av Markens Grøde. Jeg synes det minner om mistillit til kunstner og kunstverk å ikke tillate nytolkninger, - det er ved å løfte det frem og se det fra flere synsvinkler at man ser hvor stort og almengyldig et verk egentlig er. Nå kan man si at Prøysen nesten skapte et univers, men det blir jo ikke borte for all tid selv om andre viser frem andre sider ved det.
I novellen jeg nevnte, "Den første kjærlighet", skildrer Prøysen innsiktsfullt hvordan en liten pikes fine opplevelse blir - slik hun opplever det - trampet på og latterliggjort, - noe som dessverre kan være like aktuelt i dag. Novellen sto opprinnelig i hans debutbok, Dørstokken heme, og det er så utrolig å tenke på at en ung mann har kunnet skrive noe slikt, - fantastisk!