Hei, fikk lyst til å svare deg siden det er DU som spør. Med en gang må jeg unnskylde meg med at leselysten i juli-måned var på nullpunktet, dette pga "overfallet" av varmebølgen, som slo meg ut på alle felt. (Alltid deilig å skylde på været?). Dog , joda jeg måtte jo avlegge mine bokhyller et besøk nå og da. Og der var den: Boken jeg ikke kunne unngå å titte nærmere på. Noe som igjen førte til at jeg slukte hele boken i en varm natt. Boken kom ut i 1958 og heter "La oss se på saken..." årsak var jo navnet på forfatteren Axel Kielland. Han er ganske riktig i slekt med Gyldendals "store", Alexander L. Kielland, han er hans sønnesønn. Tilknyttet Dagbladet i mange år som kriminalsak-journalist. Kjent for meg allerede i 1958 da hans tre-akter "Herren og Hans tjenere" hadde premiere på Rogaland Teater. Det hadde allerede slått godt an på Nationalteateret i Oslo, ble siden filmatisert (i Stavanger) med Claes Gill, Wenche Foss, men kanskje var det debutantens spill som dommer i den rettsaken det hele handler om , var forfatteren av stykket. Men det var lesing dette skulle handle om. Jeg kjente til stykket og filmen som var en dristig vinkling av et skittentøy-oppvask i nabolandet om en biskop som hadde brukt tarvelige triks for å få embedet. Dick Helander. I boken er dette bare en av de sakene han dekket for Dagbladet (en oppgave han ikke ville ha, men da den ble påtvunget ham, skal jeg si at både saken og hans journalistiske skildring av den er så spennende, selv om han ikke kunne foreta seg noe annet enn å skildre dens forløp. Det gjorde han i så glitrende stil at saken med ett ble et førstesideoppslag i det heteste nyhetene. Den gang. I boken er den bare én av 6 saker han skildrer så glimrende , at for meg ble det spenningslitteratur. Og faktisk, selv om jeg er gammel nok til å huske alle fall Helander-saken, vil nok de fleste ha hørt om ,lest om saken mot Arnulf Øverland, der han ble stemplet som kjetter (alvorlig nok i de dager!). Her lar Kielland klokelig Øverland tale for seg selv, hele ordvekslingen mellom ham og aktoratet er verd denne boken.
Også de andre sakene vekker minner hos noen som har levd en stund, feks saken mot John Bodkin Adams, som man mente den gang som nå var en massemorder, men som forsvarets nesten sjokkerende arbeid med å grave fram motbeviser, gjorde at han ble frikjent. Dette er ikke å røpe innholdet i en bok, alt som er skrevet i denne boken er historiske fakta, det er bare den glitrende måten forfatteren evner å fremstille/gjengi dem på som gjør den -for meg i det minste-(tropenatten til tross) -litt banat sagt: "fengslende". Rett og slett.
Men det ene fører jo lett til det andre. I samme hylle fant jeg også en av hans (tre?) kriminalromaner, "Farlige Hvetebrødsdager" Hvor han elegant fletter 2.verdenskrig, kjærlighet, spionasje, spenning. Så kanskje en av dem som liker spesielt det som kalles krim/spenningsbøker skulle få tak i denne . Utgitt i Ashehougs røde krim" serie, 2.opplag så sent som i 1978. Begge kan kanskje være vanskelige å få tak i, men brukthandlere, og biblioteker (når det gjelder den førstnevnte burde kunne hjelpe. ?
Vel, synes jeg burde være med i din spørreundersøkelse "Gretemor". Jeg er sikker på at du ville like den første, ikke bare du. Mange.
Ha en videre god sommer både du og andre som gidder lese dette.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jeg sliter med varmen selv, Rolf. Nå ser det heldigvis ut som det verste har gitt seg, men jeg lengter fortsatt etter å stenge vinduene og all støyen ute, men som jeg sa i en annen tråd, vi har ikke altfor mange av disse varme sommerdagene her i Norge, så nyt de dere som kan.

Bøkene du nevner er helt ukjente for meg, men det må være deilig å gå på skattejakt i sine egne bokhyller, tropevarme eller ikke :) (jeg har fortsatt ikke mange nok til å la meg overraske)

Ha en fortsatt god sommer!

Vennlig hilsen Grete

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter mye om og men, så greide jeg å finne "La oss se på saken" av Alex Kielland på nasjonalbiblioteket (nb.no), men så var det det å greie å lese den da. Nasjonalbiblioteket trenger virkelig en oppgradering og jeg håper Aslak Sira Myhre nyvalgt direktør og ikke minst medlem her på bokelskere.no tar tak de utfordringene som er og gjør en nasjonal skatt mer tilgjengelig for folk flest, både de som leser på pc og de som bruker lesebrett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

G LIngebjørgsiljehusmorBertyBerit RbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømgretemorMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLailaritaolineIngrid HilmerTine VictoriaKirsten LundEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine SundalsomniferumLene MCathrine PedersenDolly DuckConnieTor-Arne JensenKristine LouiseRonnyGeir SundetHanne Kvernmo RyeBjørg L.Torill RevheimWenche Vargas