For en to måneders tid siden så jeg miniserien fra 1982 om Marco Polos reise til Kublai Khans hoff. Jeg bestemte meg for å se denne først og fremst pga musikken (Morricone) og fordi jeg hadde noe tid å svi av. Imidlertid, jeg får ikke serien ut av hodet mitt, den er utrolig fin. Det jeg derfor lurer på er om Marco Polos reiseskildring lar seg oppdrive på norsk. Jeg orker ikke en moderne omskriving, men ønsker å lese den opprinnelige skildringen (i den grad en slik finnes: den opprinnelige reiseskildringen er vel i seg selv en slags roman, ikke skrevet av Polo selv, men det er iallfall denne første jeg har lyst til å lese). Er det noen som vet?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Husker den serien med Ken Marshal i hovedrollen. Han spilte ellers senere i scifi filmen Dune.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Var jeg deg, ville jeg lett opp utgaven fra Thorleif Dahls kulturbibliotek - oversetteren Erik Ringen har vunnet stor åtgaum for sin dyktighet, og her har han oversatt fra gammelfranske manuskripter. Det finnes ingen manuskripter fra Marco Polos egen samtid, har jeg lest på Wikipedia, men her går man i alle fall svært langt tilbake mot originalen! Det er jo massevis av utgaver av Marco Polos reiser, også på norsk - for ikke å snakke om bøker OM Marco Polo og reisene hans. Jeg har i mange år TENKT at jeg skal lese Marco Polo, men ikke gjort alvor av det. Jeg tror det er morsom lesning, så skriv gjerne en liten rapport om du finner en bra utgave, Eirik!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk! Ja, den der utgaven fra Thorleif Dahls kulturbibliotek var den som slo også meg når jeg satte meg ned og gjorde litt research. Jeg skal prøve å lete opp denne på universitetsbiblioteket, kanskje være så dristig å kjøpe den hvis jeg ikke finner den der. Men jeg husker at de der Thorleif Dahls-bøkene tidligere har gått hardt ut over en allerede ganske luftig studentlommebok (450 kr for en bok på 90 sider f.eks.). Det vil ta en stund før jeg får tak i boken, men jeg skal prøve å huske å skrive noen ord om den.

Som vi begge har vært inne på finnes det ikke noen bevart nedtegnelse gjort av Polo selv, bare omskrivinger og gjenfortellinger, men ved å gå så langt tilbake som mulig, kan det i det minste hende at det man finner er basert på samtaler eller gjetord fra Polos egen levetid, kanskje skrevet i direkte kontakt med ham. Det jeg ikke orker er idéhistoriske anakronismer, hvis du forstår hva jeg her sikter til, f.eks. marxistiske bønder i Kong Arthurs' England (som Monty Python gjør narr av i en deilig sketsj), og jeg ser for meg at det kan være stint av slike i moderne gjenfortellinger. Og alt får en ekstra sjarme ved å komme fra en annen tid, særlig slikt som er ment å være sannferdig (med mindre det er rasistiske familieleksikoner fra før krigen, et par slike har jeg arvet).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror egentlig at du - og jeg - med fordel kan lese flere bøker om Marco Polos reiser - både gjengivelser av hans egne berettelser (de blir jo altså annenhånds, men dog), og slike bøker som mer blir tilføyelser til Marco Polos berettelser. Med det siste tenker jeg for eksempel på William Dalrymples og Torbjørn Færøviks reiseskildringer. (William Dalrymple: "In Xanadu". Torbjørn Færøvik: "Veien til Xanadu. En reise i Marco Polos fotspor" (hurra! Den har jeg jo selv allerede!) og "Marco Polo. Reisen til verdens ende") Jeg har ikke lest noen av disse bøkene, men jeg tror begge disse anerkjente forfatterne vil spare deg for anakronismene du frykter!

Jeg lurer på om du ikke har fått meg også nærmere å få lest litt om/av Marco Polo nå, Eirik - og det er jammanmeg på høy tid i så fall! ;)

P.S. Og på youtube fant jeg kanskje den miniserien om Marco Polo som du innleder med å fortelle om? En italiensk produksjon, men med engelske og amerikanske skuespillere som John Gielgud (som dogen av Venezia), Denholm Elliott, F. Murray Abraham, Anne Bancroft (som Marcos mor). Den skal jeg ta en titt på! *(Og ja: musikken er av Ennio Morricone, så da må det være den samme serien som du ble fenget av!) Jeg fant også, på youtube, en lydbok med Marco Polos reiser, lest av en ikke navngitt (såvidt jeg har registrert) amerikansk oppleser: "This audiobook in two volumes uses the 1903 third edition of Sir Henry Yule's translation, revised by Henri Cordier", står det i beskrivelsen på youtube. Jeg har lyttet til de innledende minuttene, og damen som leser blir for monoton for min smak - men det kan hende du er av en annen oppfatning?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den YouTube-linken du delte er første del av episode to, tror jeg, og iallfall ikke første del av serien. Dette er første del, men kvaliteten var ikke noe spesielt bra, hverken på lyd eller bilde. Hvis du klarer å finne den på DVD et eller annet sted, ville jeg anbefale det, serien er verdt å kjøpe. Selv fant jeg ikke et sted jeg kunne kjøpe den.

Men! Hmmm, jeg legger merke til at de klippene jeg selv linket er på tilsammen 150 minutter, mens serien skal være hele 504 minutter. Jeg tror de 10 delene jeg linket bare er til første episoden. Men da kan du i det minste se om det faller i smak.

Den lydboken du delte var helt forferdelig, haha. Ikke bare monoton og uten noen slags innlevelse, men en svært anstrengt amerikansk aksent, det takler jeg ikke, det får jeg for vondt av.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, var ikke den lydboken fæl? ;) (Og jeg har ikke noen problemer med å lytte til amerikansk aksent, altså - men den dama ble helt feil.)

Og så bare helt kort: med et kjapt søk på amazon.co.uk fant jeg en dvd-boks med Marco Polo-serien fra 1982 - til pluss/minus 10 pund, så det var jo ikke så gærent. Lenger nede blant søketreffene ligger blant annet en film med Gary Cooper fra 1938 - og en hel rekke mer eller mindre relevante treff på søketermen "Marco Polo". Njaaa - jeg tror kanskje jeg for min del skal lese litt først; begynner jeg å sette opp en bestillingsliste på amazon har jeg litt for lett for å ta av...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finner en utg til salgs på QXL, Marco Polo for kr 60 + porto. Har kjøpt bøker av selgeren karlfrode før, så han har mye spennende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

LailaPiippokattaHanne Kvernmo RyeHildKirsten LundalpakkaDolly DuckRufsetufsaGrete AastorpHildeGunn DuaasKorianderHeleneKristine LouiseArne SjønnesenTine SundalLars Johann MiljeChristofer GabrielsenReadninggirl30Akima MontgomeryflaEvaHilde VrangsagenAnne Berit GrønbechCecilie69Reidun SvensliAlice NordliAnne LiseEileen BørresenG LLisbeth Kingsrud KvistenHarald KAmanda AAnn Helen EmgeSynnøve H HoelFiolNorahBenedicteHeidi L