Nå har jeg også lest Utrenskning. En veldig god roman etter min oppfatning. Den "har alt" for å bruke en klisje. Her får du estisk, russisk og (finsk) historie fortalt gjennom de som aldri kunne slippe unna Stalin-epokens terror og angiveri, befolkningen, i Oksanens bok representert av familiene Truu og Pek.

Karakteren Aliide Truu sitter i mellomgulvet, sammensatt og usentimental. Det er hennes livshistorie vi kretser rundt. Oksanen klarer i tillegg å gi trafficking i vår tid et ansikt. Det blir klaustrofobisk når opplevelsen av tvang og forfølgelse i nåtid og fortid fremstår som lik for ofre og overgripere. Selvom konteksten de lever i er ulik er erfaringene på kroppen og i sinnet mye de samme. Oksanen er også i denne historien nært på kroppen og hvordan menneskelivet setter spor i den på måter som blir avgjørende for handlingsvalg.

Undertrykkelsen folk i Øst-Europa har blitt utsatt for klemt mellom øst og vest er enorm og sikkert helt nødvendig å gripe noe av for å forstå vår verden. Oksanen makter å si oss dette og samtidig lar hun oss ikke slippe ansvar. Grusomhetene fortsetter for mange bare i annen drakt. Og kanskje bidrar de historiske erfaringene til denne undertrykkelsen også, tidligere KGB agenter er nå mafia osv.

Jeg vil veldig sterkt anbefale denne boka. Oksanen er en stor samtidsforfatter. Håper den rykker fram i køen din Lillevi;) Den er slik jeg nå kan huske det sterkere enn Stalins kyr som jeg likevel vurderer å gjenlese.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Flott omtale! Jeg synes denne boka er fantastisk. Det er ikke så mange forfattere jeg er "fan" av, men Oksanen er en av dem!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Inspirerende og informativ omtale, Strindin - tusen takk!

Jeg tror jeg har sagt det før; vi skulle hatt en funksjon for å prioritere leselistene våre. Skjønt det hadde vel ikke hjulpet stort, stadig nye sniker seg inn i mellom ... :-)))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Håper det:) Jeg forsøkte å skrive den slik at den ikke oppfattes som en spoiler. Tror informasjon ala dette kunne stått på en vaskeseddel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Absolutt ingen spoiler! Et godt eksempel på at det går an å skrive fine bokomtaler uten år røpe innholdet konkret.

PS. Jeg har lenge tenkt jeg skulle skrive en oppfølger til det du skrev om bokomtaler (en annen tråd) for noen uker siden. Men hodet er foreløpig fullt av altfor mye annet :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliLars Johann MiljeIngeborgChristofferHilde Merete GjessingTor Arne DahlIngunnAnne-Stine Ruud HusevågIngunnJDiddiHanne Kvernmo RyeIngeborg GCecilie EllefsenTone HHarald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiEster STorAmanda ALilleviFrisk Nordvest