Har folkerike land som India, Kina og Japan forfattere som har gitt ut bøker som regnes som klassikere?

På forhånd takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Søstrene Makioka er akkurat oversatt fra japansk til norsk. Skal være en av Japans største klassikere. Jeg holder på med den nå - den har fått veldig god omtale her på bokelskere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I Calcutta i 1828 kom for første gang 1001 natt ut og det er jo en klassiker. Rudyard Kipling, Jungelboken, ble skrevet i Iindia.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

se på julies bokbabbel, hun heter staralfur her inne, og hun har mye om asia.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Staralfur/Julie sin liste er kjempefin, men eg oppfattar den til å vere mest over samtidslitteratur. Nokre av bøkene kjem kanskje til å bli reikna som klassikarar etter kvart, men eg vil tru det tek nokre år før ein kan vurdere korvidt ei bok har fått ein slik status.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Det stemmer at det i stor grad er mye nye bøker på listene mine, og det er neppe alle som overlever lenge nok til å få klassikerstatus. Men utover de bøkene jeg har listet opp (som er basert på bøker jeg selv eier) finnes det også lenker til goodreads-siden til andre forfattere som har blitt oversatt til engelsk. Her finnes det nok flere klassikerkandidater i tillegg til de som alt har fått klassikerstatus. :)

Her er forøvrig noen av mine forslag til ressurser for folk nysgjerrig på japansk klassisk litteratur:
- 20 Essential Works of Japanese Literature
- Japanese Classical Literature
- Avisa Japan Times har ei fast spalte over "essential reading for japanophiles", her dukker det opp klassikere med jevne mellomrom.
- JLit er et nettsted dediktert til japansk litteratur og tilhørende nyheter (altså både nytt og gammelt).
- Yasunari Kawabata og Kenzaburō Ōe vant Nobelprisen i litteratur i henholdsvis 1968 og 1994.

Serien Asian Classics fra Penguin er sikkert også nyttig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke just presis det du er ute etter, men her er to interessante artikler fra Wikipedia som berører emnet - med lenker til mer detaljert info om de omtalte verkene:

  • National epics
    (".... epic poem or a literary work of epic scope which seeks or is believed to capture and express the essence or spirit of a particular nation; not necessarily a nation state, but at least an ethnic or linguistic group with aspirations to independence or autonomy...")
  • List of world folk-epics
    ("... those epics which are not just literary masterpieces but also an integral part of the weltanschauung of a people....")

Iallefall med sikkerhet nasjonale klassikere, gjerne også "klassiske" verker i den forstand at de er kjent i andre land som et definerende uttrykk for den kulturen de omhandler. De mest folkerike landene er naturligvis også representert.

(Den som bare hadde hatt mere tid til lå lese... :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Verdens tredje mest folkerike land har jo ein haug med forfattarar som har gitt ut bøker som reiknast som klassikarar. Steinbeck, Hemingway, Faulkner for å nevne nokre.

Verdens 10 mest folkerike land er, i ordna rekkefølge, Kina, India, USA, Indonesia, Brasil, Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Russland og Japan. Ein kan sikkert anta at innanfor kvart enkelt land så er det produsert litteratur som reiknast som nasjonale klassikarar, utan at dei dermed får ein slik status internasjonalt. Eg har sjølv lest mange klassikarar frå brasiliansk litteratur (verdens 5. mest folkerike land) som er så godt som ukjende i Norge

Tenker ein spesifikt på ikkje-vestlige, folkerike land med bøker som får klassikar-status internasjonalt, så er det kanskje India som peiker seg ut blant dei tre landa du nevner. Dersom ein ser på bokklubben sitt Verdensbibliotek. eit forsøk på å lage ein serie med verdens 100 beste bøker, er India representert 5 gangar på den lista (Japan 2, Kina 1). Det er også inntrykket mitt at India er sterkare representert enn Japan og Kina i den samtidslitteraturen som kjem ut i Norge.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Forsøk på en folkerik-klassiker-liste :-) Har revertert til googlisme, men fant iallefall disse lenkene interessante. Siden jeg ikke kjenner forfatterne og bare svært få av verkene (og det stort sett amerikanske), får vi inntil videre lese det som subjektive vurderinger. Men likevel.

Sortert etter Jostein sin liste over mest folkerike land, top four:

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det var nedstemmende å lese artikkelen i Jakarta post. Utruleg og skammeleg at bøkene til nasjonale forfattarar berre trykkast i nokre få tusen eksemplar i eit land med over 230 millionar innbyggjarar.

Så kan eg prøve meg på ei liste over 10 brasilianske klassikarar, dei fleste er å finne på engelsk, og enkelte endåtil på norsk:

  • José de Alencar: O guaraní (1857)
  • José de Alencar: Iracema (1865) (på engelsk)
  • Machado de Assis: Memórias póstumas de Brás Cubas (1881) (på norsk)
  • Machado de Assis: Dom Casmurro (1899) (på norsk)
  • Euclides da Cunha: Os sertões (1902) (på engelsk)
  • Mário de Andrade: Macunaíma (1928) (på norsk)
  • Graciliano Ramos: Vidas secas (1938) (på engelsk)
  • Jorge Amado: Capitães da areia (1937) (på engelsk)
  • Jorge Amado: Gabriela cravo e canela (1958) (på engelsk)
  • João Guimarães Rosa: Grande Sertão: Veredas (1956) (på norsk)

Legg forøvrig merke til den skrikande mangelen på damer i denne lista. Og det er ikkje fordi det er eg som er mannssjåvinist, damene er stort sett fåverande i alle lister eg har sett over klassisk brasiliansk litteratur. Eksempelvis, i Wikipedia sitt engelskspråklege oversyn over brasiliansk litteratur er det først i post-modernismen at det første (av kun 3 i heile oversynet) damenavnet dukkar opp.

Er det nokon som tek ballen og lager lister for Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Russland og Japan? Russland burde i det minste vere enkelt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ingen komplett klassikerliste - men Nigeria har i alle fall disse forfattere av verdensklasse:

  • Wole Soyinka (Nobelprisen i litteratur 1986 - selv har jeg bare lest "Aké - The Years of Childhood", men den har jeg til gjengjeld lest mange ganger)
  • Chinua Achebe (hvis roman "All Things Fall Apart" fra 1958 var banebrytende for litteraturen på det afrikanske kontinent - og den er et viktig referansepunkt blant annet i nigerianske Chimamanda Ngozi Adichies roman "Americanah" fra 2013 (det var slik jeg omsider fikk somlet meg til å lese Achebe))
  • Ben Okri ("The Famished Road" er vel hans mest kjente - og har klassikerstatus. (Jeg MÅ få somlet meg til å lese den snart!))
  • Buchi Emecheta (hennes bøker om nigerianere i London var viktige både i et kvinnesaksperspektiv og som tematisering av forholdet mellom europeere og afrikanere. Jeg tror romanen "Second Class Citizen" er hennes mest kjente - men det er kanskje bare fordi det var den som ble fremhevet på en forelesning i engelsk(språklig) litteratur som jeg droppet inn på på 1980-tallet....)

Av nåtidige, interessante nigerianske forfattere har vi blant annet Helen Oyeyemi og ovennevnte Chimamanda Ngozi Adichie - det er ikke utenkelig at de vil havne på en klassikerliste om noen år....

Wikipedia-siden om nigeriansk litteratur har lenke til artikler om disse og flere andre nigerianske forfattere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mange gode lesetips her. Godt å sjå at det også skrivast andre ting i Nigeria enn tvilsame invitasjonar til pengeoverføringar. Sjølv visste eg om berre Wole Soyinka frå før, og berre fordi eg kjenner att namnet frå oversynet over nobelprisvinnarar i litteratur.

Eg har, så langt eg kan hugse, ennå til gode å lese ei bok av ein afrikansk forfattar. Men eg har En halv gul sol av C. Adichie på vent i bokhylla, så debuten er ikkje så langt unna.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har du et stort kontinent å ta av, Jostein - selv om det er jo ikke sååå mye afrikansk litteratur som når oss. Men flere land i Afrika har jo portugisisk som offisielt språk, så du kan jo drive litt grunnforskning for oss på litteratur fra Sao Tomé og Principe, eller angolansk litteratur?

Jeg har bare lest Americanah av Adichie, men den var flott, så jeg gikk straks og skaffet meg Half of a Yellow Sun. (Jeg har ikke fått lest den ennå - men som sagt fikk Americanah meg til å lese All Things Fall Apart som hadde stått ulest i hyllen min i årevis; i tillegg fikk jeg også lest Graham Greene's The Human Factor på grunn av Americanah . (Tilfeldigvis hadde jeg også den boken liggende - tenk sånn flaks!) Årsaken til "videre-lesningen" av de nevnte to bøkene er at de er viktige for to av personene i Americanah.)

Til den afrikanske litteraturen hører jo også Nord-Afrika - og da har vi en god del forfattere som har blitt oversatt til norsk. Egypterne Naguib Mahfouz, Nawal El Saadawi og Alaa al-Aswany; marokkanske Tahar ben Jelloun; det er de JEG kommer på i farten. Og så har jo somaliske Nuruddin Farah mange titler på norsk - jeg har et par stående, men lest dem? Nei, ikke ennå...

For mange år siden kom Maryse Condés slektskrønike Segu ut på norsk - Condé er fra Guadelupe i Karibien, men i Segu skriver hun om det historiske Mali. Jeg har ikke lest den siden 1980-tallet, men husker den som en stooor leseopplevelse. Og den var en verdensuksess - etter alt som har skjedd i Mali de siste par årene, fortjener den vel å bli tatt frem fra hyllen (den også). (Hadde det bare ikke vært for at jeg har den på fransk, og jeg har blitt så dårlig til å lese fransk.... ) - På fransk Wikipedia leser jeg forresten at Segu tøtsjer innom Brasil også, Jostein - jo, jeg tror jeg vil anbefale deg å spore opp tobindsromanen Segu!!! ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om samtlige av disse har klassikerstemplet, vet jeg ikke. Men jeg har i hvert fall samlet sammen Min russiske skattekiste !

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man kan kalle disse ti bøkene for klassikere, men noen andre som "Olhai os lirios do campo" av Erico Verissimo, "A paixao segundo G.H." av Clarice Lispector eller "Max e os felinos" av Moacyr Scliar kunne også være med.
Brasil har felles språk, kulturarv og dermed samme klassikere som Portugal. Det går ikke an å snakke om klassikere i Brasil uten å ta den felles arven alle portugisisktalende land har. Det samme skjer for eksempel med engelsk, fransk eller spansk. Man leser Shakespeare i USA, Cervantes i Mexiko osv..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for innspel. Eg visste lite om bøkene du nemner frå før, men har googla litt og er samd i at dei høyrer med på ei klassiker-liste. Eg må få føye til at lista eg satte opp på ingen måte er autoritativ eller uhilda, men i stor grad avgrensa av min eigen kunnskap og smak.

Apropos Érico Veríssimo, eg kjøpte nylig ei bok av sonen hans, Luis Fernando Veríssimo, som også er ein populær forfattar. Har ikkje lest noko av han frå før, men eg gleder meg til å gjere det.

Så tillet eg meg å vere usamd i korvidt portugisiske verk høyrer med i ei liste over brasilianske klassikarar, og spesielt denne. Tråden starta jo med at Tralte etterlyser forfattarar frå folkerike land som har gitt ut bøker som reiknast som klassikarar. Men skiller vi mellom "Klassikarar i Brasil" som er formuleringa du nyttar, og "brasilianske klassikarar" som var mitt utgangspunkt, så skal eg vere samd med deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så flott at du leser noe mange nordmenn ikke vet noe om!
Jeg må si at man leser i Brasil blant annet bøker av Fernando Pessoa og Jose Saramago på samme måte som man leser i Portugal eller andre portugisisktalende land bøker av Jorge Amado eller Machado de Assis.

Fernando Pessoa sa en gang at hans fedreland er det portugisiske språket. :-) ...noe å tenke om!
Det som er vanskelig i slike situasjoner er å prøve å skille bøker fra et land som har felles språk og kulturarv sammen med andre land. Dette gjelder også for andre språk som engelsk, spansk, arabisk og fransk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliLars Johann MiljeIngeborgChristofferHilde Merete GjessingTor Arne DahlIngunnAnne-Stine Ruud HusevågIngunnJDiddiHanne Kvernmo RyeIngeborg GCecilie EllefsenTone HHarald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiEster STorAmanda ALilleviFrisk Nordvest