Heisann!

Jeg er på utkikk etter bøker som omhandler slaveri i Skandinavia, med spesiell vektlegging på Norge, Sverige og Danmark, gjennom historien og Skandinavias deltagelse innen slavehandelen. Jeg er mest interessert i slavehandelen mellom år 1600 og 1800, men er egentlig takknemlig for all informasjon jeg får tak i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Ikke helt det du er ute etter, men du har jo Vetle Lid Larsens 1001 natt -
den ukjente historien om to norske slaver i Alger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I likhet med geitebukkeskjegg tenkte jeg umiddelbart på Thorkild Hansens trilogi og på boken om slaveskipet Fredensborg. (Jeg har ikke lest noen av dem ennå - men min mor har opp gjennom årene anbefalt meg dem, så jeg har dem alle på min "longlist".) På litteratursiden.dk, som er danske bibliotekarers fellesblogg med litteraturtips og anmeldelser, fant jeg omtale av Ebbe Larsens "Den vestindiske arv" - den ble jeg nysgjerrig på, du kan jo ta en titt på blogginnlegget jeg har lenket til her?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har også disse (Thorkild Hansens trilogi) på ønskelista mi, fikk tak i en av dem på et biblioteksutsalg og har de 2 andre på huskelista på Sarpsborg bib.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da tror jeg du også kan ha interesse av boken om slaveskipet Fredensborg, som geitebukkeskjegg har nevnt nedenfor! På NRK Sørlandet har jeg funnet en kort oppsummering av historien om Fredensborg, ingressen der lyder slik:

  1. desember 1768 sank slaveskipet Fredensborg utenfor Arendal. Tre dykkere fant vraket 15. september 1974. En av dykkerne var Leif Svalesen. Nå presenteres hele historien på UNESCOs nettsider.

Leif Svalesen er altså også mannen som har skrevet ovennevnte bok, han mottok i 2001 Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt utrettelige arbeid for å heve kunnskapene om dansk-norsk slavehandel. Hvis du går inn på den nevnte nettsiden til NRK Sørlandet, kan du lese litt mer om Fredensborg, blant annet at det er det best dokumenterte slaveskipet i verden. Det står også at du klikke deg videre derfra til Unescos nettsider om slaveskipet Fredensborg - men den lenken er død, og jeg får heller ikke treff når jeg søker i søkefeltet på unesco-sidene. (Og ikke virker lenken til NRKs egen video om slaveskipet, heller - men ellers gir nettsiden et godt resymé av historien om Fredensborg!)

P.S. MEN ved hjelp av litt googling FANT jeg likevel UNESCO-siden om slaveskipet Fredensborg! Den viste seg å være en veiledning for lærere som vil la sine elever lære om slavehandelens historie ved hjelp av rollespill. Nettsiden inneholder litt interessant informasjon om mannskapets situasjon og tilværelse - men jeg synes denne UNESCO-siden om ulike andre aspekter ved slavehandelen var vel så interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Thorkild Hansens trilogi "Slavenes kyst", "Slavenes skip" og "Slavenes øyer".

Leif Salvesen "Slaveskipet Fredensborg og den dansk-norske slavehandel på 1700-tallet"

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliLars Johann MiljeIngeborgChristofferHilde Merete GjessingTor Arne DahlIngunnAnne-Stine Ruud HusevågIngunnJDiddiHanne Kvernmo RyeIngeborg GCecilie EllefsenTone HHarald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiEster STorAmanda ALilleviFrisk Nordvest