Vet jeg sikkert spør vanskelig nå, men prøver meg likevel. Jeg er på jakt etter bøker om 2.verdenskrig, men spesielt fra området rundt Sørlandet. Litteratur om hva som skjedde av kamper der nede, dagliglivet, båter som forliste osv. Noen som kan hjelpe? Er forresten kun ute etter faglitteratur, ikke romaner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Himmelarkivet av Gaute Heivoll er veldig god. Den er nok definert som en roman, en dokuroman. Husker ikke nå om han har med litteraturliste. Du kan prøve å kontakte Gaute, kan hende han stiller opp for en prat om skriveprosessen og det andre som er aktuelt for deg å vite noe om?

Boka er basert på fakta, derfor tenker jeg at den kan være aktuell for deg. Med "roman" tenker du kanskje fantasi?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tør jeg ? Jo, fordi gruppen mennesker om boken omhandler er en viktig gruppe. Uansett. Men, forbausende nok lite omtalt i dokumentære bøker om 2. verdenskrig. Så jeg tar sjansen på at du
vil finne meget som vil interessere deg i denne boken:
BARN UNDER KRIGEN
av Berit Nøkleby og Guri Hjeltenes
(Aschehoug 2000) ISBN 82-03-22206-4. Boken er rikt illustrert med dokumentariske fotos.
Lykke til!
Rolf Ingemundsen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Barn under krigen" er absolutt en bok jeg skal lese. Tusen takk for tipset!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nå har jeg lest "Barn under krigen" og jeg likte den veldig godt! Det var en utrolig interessant bok om et tema som er veldig lite omtalt. Tusen takk for godt tips!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det finnes et par gode bibliografier der du kan begynne gravingen. Ditt lokale bibliotek har disse, eller kan skaffe dem på fjernlån. Katalogiserer 50 år med sakprosa. Din derværende bibliotekar er sikkert behjelpelig med å grave fram litteratur fra de siste 20 årene :-)

  • Hans Luihn: "Bøker om Norges frihetskrig 1940-45 : en bibliografi /
    utgitt av komiteen for forberedelse av 50 årsdagen for frigjøringen mai 1995" (1995)
  • Tom B. Jensen: "Norsk lokalhistorisk krigshistorie om 2. verdenskrig
    1940-1945 : en bibliografi" (1995)

(Lagt til senere:)
Syns jeg mintes at det skulle finnes en liste over skipsforlis også. Og det gjør det. Utgitt i 1949, så det kan nok ha kommet til "senere kunnskap". Men i det store og hele:

  • Sjøfartskontoret: "Krigsforliste norske skip : 3. sept. 1939-8. mai 1945"
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her tenker jeg du får hjelp til å finne fram i den lokalhistoriske krigslitteraturen: Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lokale bibliotek, historielag og gamle mennesker som vet en del ellers..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekk de lokale historielagene - flere av historielagene i Telemark har gitt ut lokalhistoriske bøker og skrifter som omhandler hendelser og dagligliv under krigen, og jeg ville tro at historieinteresserte egder har vært like foretaksomme! På lokalhistoriewiki.no finner du en oversikt over norske historielag - og det kan forresten godt være at du kan finne informasjon om krigsårene i Agder-fylkene på lokalhistoriewiki.no, også!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selv om du bare er ute etter faglitteratur prøver jeg meg allikevel. Per Hansson skrev en bok,"Det største spillet",som ble filmatisert. Handler om Gunvald Tomstad og andre motstandsmenn og kvinner fra Flekkefjord og distriktet! Ellers så anbefaler jeg deg til å sende en mail til Arkivet i Kristiansand,der sitter de med hele kunnskapen fra andre verdenskrig,ellers så kan jeg også navngi en motstandsmann som fortsatt lever i Flekkefjord,hvis du er interessert!?
Min bestefar var forøvrig en stor motstandskjemper(fikk kongens fortjenestemedalje),husket hvordan vi elsket å høre historier fra krigen!
Her som jeg bor og distriktet rundt har vi mange rester fra krigen,feks skyttergraver,rester av både engelske og tyske fly som ble skutt ned.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for svar! Har sendt den en personlig melding også. Jeg kan gjerne tenke meg å lese boka du foreslår "Det største spillet", så tusen takk for godt tips! Er også veldig interessert i motstandsmannen du nevner, og skulle gjerne visst navnet hans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om du strekker Sørlandet litt vestover kan du sjekke opp bøkene til Ingvald Rødland og Jostein Berglyd. De skriver fra områdene Jøssingfjord, Dalane til Jæren.
Noen av Jostein Berglyds bøker ligger forresten her på Bokelskere: Jostein Berglyd

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Contact heter boka til Oluf Reed Olsen. Fra norsk biografiske leksikon: Med en ryggsekk på 36 kilo tok han seg ned til bygda og drog så på sykkel til Sørlandet for å etablere en etterretningstjeneste der. Fra en fjelltopp i Birkenes sendte han og en kamerat meldinger til Storbritannia om tyske festningsanlegg, konvoier, minefelter og skipsbevegelser langs Sørlandskysten
Har lest boka, og boka tar for seg hans og andres innsats på Sørlandet under annen verdenskrig. Ei god og interessant bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke, men du kan jo prøve og kontakte noen forelesere/professorer på universitet innenfor Historie.. Kanskje de kjenner og har noen tips. :)
evt. kanskje det finns noen artikler omkring det. om du søker i bibsys systemet, det er det vi bruker på biblioteket på høgskulen hvor jeg jobber.

http://ask.bibsys.no/ask/action/show?pid=801151783&kid=biblio

http://ask.bibsys.no/ask/action/show?pid=88417185x&kid=biblio

2 jeg fant frem ved å søke litt.. kanskje de kan brukes :)
Lykke til..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje denne handlar om eit område innanfor interessefeltet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det gjør den absolutt KjellG!! Tusen takk for hjelpen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

ToveLinda NyrudHeidiTine VictoriaJulie StensethHelen SkogAndreas BokleserTone HTerje N AbuslandHilde Merete GjessingHenrik  Holtvedt AndersenKirsten LundBjørg L.Amanda AAvamgeGodemineReadninggirl30Lisbeth Marie UvaagAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskePiippokattaTore HalsaKjell PTore OlsenCamillaSiw ThorbjørnsenReidun SvensliAnn ChristinLise MuntheDemeterBerit RAstrid SæverhagenHilde MjelvaConnieBjørn SturødTheaHarald KBeathe Solbergandreas h. o.