Takk for at du frister meg til å lese Sinclair Lewis - han er bare et stort, pinlig tomrom i "Nobel-samlingen" min. Jeg får begi meg ut i antikvariatene nok en gang for å snuse opp gamle mestere!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg har med skam å melde hatt Sinclair Lewis' "Babbit" stående ulest i hyllen siden jeg var ung student.... For et år eller to siden kom jeg over "Main Street" på en bruktsjappe, men det var vel i grunnen takket være noen diskusjoner her på bokelskere.no meliom Odin Kristoffersen og meg at jeg fikk ånden over meg til å lese "Main Street" nå. (Odin K og jeg har dann og vann sporet noen diskusjonstråder ut på sidelinjen og inn på "Sinclair-ene" - henholdsvis Upton Sinclair og Sinclair Lewis. Som begge hadde hørt om, begge hadde vondt for å holde fra hverandre, og ingen av oss hadde lest...)

Jeg har nå sittet og lett på nettet for å finne ut om "Main Street" noen gang har kommet ut på norsk, men det ser ikke slik ut. Flere andre romaner av samme nobelprisvinner har blitt oversatt, men denne finner jeg bare i svensk oversettelse - da heter den "Storgatan"; p.t. er den å få på antikvariat.net til under en hundrings.

Jeg ble veldig begeistret for Sinclair Lewis, og har fått lyst til å lese mer av ham nå. Det jeg leser om andre av romanene hans på nett nå, tyder på en forfatter med stort samfunnsengasjement som ikke gikk av veien for å behandle de store vanskelige temaene (rasemotsetninger, likestilling, klassemotsetninger, legeetikk...) - og det vanskelige menneskelivet. Jeg synes absolutt du skal dra ut på jakt, Marit - det skal jammen jeg også! Jeg kommer alltid til stengt dør når jeg prøver å oppsøke Antikvariat Oksen i din hjemby, men jeg vil tro det skulle være noe Sinclair Lewis i hyllene der inne! :D Edit: .... og Antikvariat Oksen heter jo ikke Oksen lenger - men jeg fant en bok av Sinclair Lewis på nettsidene deres! Den heter "Av kongelig blod", og så vidt jeg har sett andre steder, handler den om rasemotsetninger. Den burde du snuse på, du....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Hjemby" var vel en kortslutning, men skitt la gå - vi ligger visst an til å bli slått sammen etter hvert okke som. ("Oksen" er vel blitt Osebro nå?)
I min lille Lewis-jakt har jeg merket meg at mange av bøkene hans er å få i andre antikvariater, samt på engelsk gjennom nettbokhandler. Det skal jeg benytte meg av med tid og stunder. Jeg merket meg dessuten det samme som du gjorde: Lewis var en skarp samfunnskritiker.
Og så har han skrevet Elmer Gantry, som jeg så på kino i min grønne ungdom og syntes var både fascinerende og vemmelig. Motbydelig god tittelrolle spilt av Burt Lancaster - mulig han ble belønnet med en Oscar?

Nå er det natt, og i morgen er det ferie. Sove nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå er det morgen; ferien har jeg hatt. ;) Beklager bommerten om hjembyen, jeg trodde du var bosatt i Porsgrunn, men nå skjønner jeg at jeg tabbet meg ut på det. Ille. :(

Det har blitt laget flere filmer med utgangspunkt i Sinclair Lewis' romaner; den nyeste og (i alle fall i dag) mest kjente er vel "There will be blood"fra 2007, med Daniel Day Lewis i en hovedrolle. Den fikk han Oscar, BAFTA og en rekke andre priser for...

Det kan se ut som om Sinclair Lewis blant mye annet var opptatt av å skildre skruppelløse bøller i ledende stillinger; på engelsk Wikipedia står det endel biografiske opplysninger som har gitt meg litt lyst til å lese biografien hans. Si fra om du får tak i noen av bøkene hans da, Marit - og fremfor alt om du til og med får lest dem etter hvert. Hm - det hadde jammen vært fint om bokelskere.no gjorde det mulig å koble innlegg om samme forfatter, slik at vi kunne "klikke sidelengs" fra én Lewis-roman-tråd til en tråd om en annen Lewis-roman. (Ja - eller noveller, skuespill, andre verker.)

Edit: Riktig god ferie!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikteLilleviReadninggirl30