Dette er en amerikansk klassiker skrevet av Nobelprisvinneren Sinclair Lewis. Boken kom ut i 1920, ti år før Lewis fikk Nobelprisen i litteratur, og gjorde stor furore i hjemlandet. To år tidligere hadde forfatteren vekket oppsikt med en roman om en landsens jente som dro til storbyen med hodet fullt av ambisjoner og illusjoner; Main Street handler om en byjente i møte med småbylivet, og med denne boken fikk han sitt definitive litterære gjennombrudd.
Hovedpersonen i Main Street er unge Carol, en høyt utdannet og moderne kvinne som etter å ha arbeidet som bibliotekar et par år gifter seg og slår seg ned i småbyen Gopher Prairie (en fiktiv by på prærien i Minnesota). Boken beskriver hvordan hun ankommer sitt nye liv full av idealisme og ideer om hvordan hun kan bidra til å utvikle Gopher Prairie fra en trang, trangsynt og estetisk uskjønn landsby til en vakker by med et stimulerende kultur- og samfunnsliv. Selvfølgelig møter hun motstand - byens gode borgere er slett ikke enig i at de trenger noen utenfra til å fortelle dem hvordan tingene skal gjøres i deres by. Norske lesere vil finne mye av janteloven mellom linjene i denne boken! Det er uansett mye allment menneskelig i denne romanen, og forfatteren imponerer meg i sin evne til å skildre historien fra Carols perspektiv på en overbevisende måte. Under lesningen reflekterte jeg ofte over at Lewis valgte en kvinnelig hovedperson for denne romanen. Hvor mange mannlige forfattere i dag gjør et tilsvarende valg? Og hvor mange mannlige lesere ville kjøpe boken, om en mannlig forfattere skulle utgi en roman med kvinnelig hovedperson? Selv om vi i Main Street ofte blir innviet i Carols tanker og opplevelser forbundet med klesdrakt, husstell, samvær med andre kvinner - så er bokens hovedtema annerledeshet og konfliktene som oppstår når nye tanker møter gamle idésett og hevdvunne levesett. Jeg har gjort meg mange tanker om hvorvidt Lewis kunne fått romanen til å fungere like godt med en mannlig hovedperson - mitt svar er nei. Han "trengte" en hovedperson med høyere utdannelse, og Carol har utdannelsen, intelligensen og innsikten, og den sosiale statusen, som skulle kunne gjøre henne til en likeverdig med nestorene og besteborgerne i Gopher Prairie. Det som taler mot henne er at hun er ung, hun er kvinne og hun er utenfra. Vi møter andre outsidere underveis i romanen, men de blir bifigurer som kun understreker Carols håpløse situasjon.
Romanen utspiller seg i årene 1906-1920, men hovedvekten av handlingen finner sted mellom 1912 og 1920. Det gjør den selvfølgelig til et tidsbilde av USA før og under første verdenskrig, og for norske lesere er det særlig interessant at norske og svenske settlere dukker opp i kulissene rett som det er. Men jeg synes boken har holdt seg, den gir interessante perspektiver på likestilling både mellom kjønnene og mellom ulike samfunnsklasser, samt som sagt om motsetningene mellom folk som er fulle av nye ideer og folk som synes ting er bra som de er og alltid har vært. Main Street får terningkast 6 av meg.
Viser 12 svar.
Dagbladet 1. mai 2016 om Sinclair Lewis (takk til bokelsker Monica Carlsen som først postet lenken i en annen tråd): http://www.dagbladet.no/2016/05/01/kultur/meninger/kommentar/donald_trump/sinclair_lewis/44073736/
Flott intro til boka og forfatterskapet. Dette innlegget hadde jeg oversett. Fanx Annelingua!
Og jeg har nesten ikke vært inne på bokelskere.no de siste ukene (travel tid, denne høsten) - så jeg så ikke ditt innlegg. Men jeg kan fortelle at jeg for en uke siden fant en annen Sinclair Lewis-roman, nemlig Ann Vickers fra 1933, på antikvariat (jada - noen antikvariat- og bokhandel-besøk klarer man alltid å presse inn i en hektisk hverdag ;P), så med tid og stunder blir det vel en Sinclair L.-omtale til å finne her...
Forresten så har jeg for tiden Travels with Charley som veskebok (hatt det lenge, men den er skikkelig bra selv om jeg har brukt uforholdsmessig lang tid på den!), og til min store overraskelse og glede begynte John Steinbeck plutselig å skrive om sitt forhold til "Red Lewis" midt inni den boken. Dét var stas! ;P
Og så kan jeg ikke dy meg for å fortelle at akkurat det antikvariat-besøket endte opp i en liten stabel bøker der halvparten havnet i ryggsekken og resten i en plastpose. På bussen videre oppdaget jeg at de fem bøkene i posen på fanget representerte fem ulike nobelprisvinnere - DA ble jeg EKSTRA fornøyd med fangsten, gitt! Bill.mrk. "uhelbredelig gæren".
Så bra! Jeg skal prøve å lage en omtale av Kong Kull, fra den andre Sinclair.
Steinbecks henvisning til den røde Lewis hadde jeg ikke fått med meg, interessant.
Og de fem bøkene var: ............(?)
"Kong Kull"-omtale: ja takk, gjerne!
De fem bøkene? Eh... ja. De er hjemme - det er ikke jeg. Men fritt etter hukommelsen - de fem nobelprisvinnerne var i alle fall Sinclair Lewis, Selma Lagerlöf (en samling historier, tittelen var noe med "Troll och ..."), Rabindranath Tagore (fant faktisk tre bøker av ham, og ham har jeg vært nysgjerrig på lenge! Så da slo jeg til på to gamle oversettelser av to av verkene hans (de havnet i sekken og ikke i plastposen, om noen skulle begynne å addere og få en sum på mer enn 5), samt en engelskspråklig samling av verkene hans, som inkluderer de samme to tekstene. Men de to små oversatte var så fine, så....), John Steinbeck (en liten bok der Steinbeck skriver om Amerika, og en-eller-annen-fotograf har fotografert Amerika...) og ---- tja. Hvem var det nå igjen, den femte? Hugsar ikkje.
Jaha - hjemme igjen: femtemann blant nobelprisvinnerne i plastposen var Dario Fo! Og dette var boktitlene:
Aha, har ikke lest noe av ham, men det kan du være sikker på at jeg skal. Må nok snart ta turen til Halvdans bokhus.
Supert annelingua, du frister flere av oss med ditt flotte innlegg :)
Så bra, jeg håpet så absolutt å lokke flere til å se nærmere på Sinclair Lewis. Noen av titlene hans er altså oversatt til norsk, og de ligger gratis tilgjengelig på bokhylla.no. Håper du gjør en fangst hos Halvdan, Karin, jeg har ennå ikke vært der - men kanskje i sommer?
Takk for at du frister meg til å lese Sinclair Lewis - han er bare et stort, pinlig tomrom i "Nobel-samlingen" min. Jeg får begi meg ut i antikvariatene nok en gang for å snuse opp gamle mestere!
Jeg har med skam å melde hatt Sinclair Lewis' "Babbit" stående ulest i hyllen siden jeg var ung student.... For et år eller to siden kom jeg over "Main Street" på en bruktsjappe, men det var vel i grunnen takket være noen diskusjoner her på bokelskere.no meliom Odin Kristoffersen og meg at jeg fikk ånden over meg til å lese "Main Street" nå. (Odin K og jeg har dann og vann sporet noen diskusjonstråder ut på sidelinjen og inn på "Sinclair-ene" - henholdsvis Upton Sinclair og Sinclair Lewis. Som begge hadde hørt om, begge hadde vondt for å holde fra hverandre, og ingen av oss hadde lest...)
Jeg har nå sittet og lett på nettet for å finne ut om "Main Street" noen gang har kommet ut på norsk, men det ser ikke slik ut. Flere andre romaner av samme nobelprisvinner har blitt oversatt, men denne finner jeg bare i svensk oversettelse - da heter den "Storgatan"; p.t. er den å få på antikvariat.net til under en hundrings.
Jeg ble veldig begeistret for Sinclair Lewis, og har fått lyst til å lese mer av ham nå. Det jeg leser om andre av romanene hans på nett nå, tyder på en forfatter med stort samfunnsengasjement som ikke gikk av veien for å behandle de store vanskelige temaene (rasemotsetninger, likestilling, klassemotsetninger, legeetikk...) - og det vanskelige menneskelivet. Jeg synes absolutt du skal dra ut på jakt, Marit - det skal jammen jeg også! Jeg kommer alltid til stengt dør når jeg prøver å oppsøke Antikvariat Oksen i din hjemby, men jeg vil tro det skulle være noe Sinclair Lewis i hyllene der inne! :D Edit: .... og Antikvariat Oksen heter jo ikke Oksen lenger - men jeg fant en bok av Sinclair Lewis på nettsidene deres! Den heter "Av kongelig blod", og så vidt jeg har sett andre steder, handler den om rasemotsetninger. Den burde du snuse på, du....
"Hjemby" var vel en kortslutning, men skitt la gå - vi ligger visst an til å bli slått sammen etter hvert okke som. ("Oksen" er vel blitt Osebro nå?)
I min lille Lewis-jakt har jeg merket meg at mange av bøkene hans er å få i andre antikvariater, samt på engelsk gjennom nettbokhandler. Det skal jeg benytte meg av med tid og stunder. Jeg merket meg dessuten det samme som du gjorde: Lewis var en skarp samfunnskritiker.
Og så har han skrevet Elmer Gantry, som jeg så på kino i min grønne ungdom og syntes var både fascinerende og vemmelig. Motbydelig god tittelrolle spilt av Burt Lancaster - mulig han ble belønnet med en Oscar?
Nå er det natt, og i morgen er det ferie. Sove nå.
Nå er det morgen; ferien har jeg hatt. ;) Beklager bommerten om hjembyen, jeg trodde du var bosatt i Porsgrunn, men nå skjønner jeg at jeg tabbet meg ut på det. Ille. :(
Det har blitt laget flere filmer med utgangspunkt i Sinclair Lewis' romaner; den nyeste og (i alle fall i dag) mest kjente er vel "There will be blood"fra 2007, med Daniel Day Lewis i en hovedrolle. Den fikk han Oscar, BAFTA og en rekke andre priser for...
Det kan se ut som om Sinclair Lewis blant mye annet var opptatt av å skildre skruppelløse bøller i ledende stillinger; på engelsk Wikipedia står det endel biografiske opplysninger som har gitt meg litt lyst til å lese biografien hans. Si fra om du får tak i noen av bøkene hans da, Marit - og fremfor alt om du til og med får lest dem etter hvert. Hm - det hadde jammen vært fint om bokelskere.no gjorde det mulig å koble innlegg om samme forfatter, slik at vi kunne "klikke sidelengs" fra én Lewis-roman-tråd til en tråd om en annen Lewis-roman. (Ja - eller noveller, skuespill, andre verker.)
Edit: Riktig god ferie!!!