Jeg har en bror som blir tretten til sommeren, som aldri har vist så stor interesse for lesning (han har for mye energi og for lite tålmodighet). Allikevel ønsker resten av familien at han skal bli glad i å lese, og siden jeg er familiens lesehest har jeg følt det som mitt kall å vekke interessen hans. Dessverre har mine forsøk stort sett vært forgjeves, fram til jeg presenterte ham for "Dødslekene". Boken handler om ett science fiction-framtidsscenario hvor barn blir tvunget til å slåss til døden (svært lik Battle Royale). Litt enkelt og naivt skrevet, men passende for en tolv-trettenåring.

For å komme til poenget lurer jeg på om dere kloke lesere har noen tips til lignende litteratur jeg kan tilby ham (vil gjerne smi mens jernet er varmt). Jeg har vurdert Battle Royale, men tror den kanskje blir litt voksen. Tenkte også på Ti Små Negerbarn av Agatha Christie, fordi den har mye av den samme groteske appellen. Det er ikke så farlig om det er kvalitetslitteratur - den typen nyanser kan komme senere, først må interessen vekkes.

For å oppsummere er altså kriteriene jeg er ute etter; actionfylt, psykologisk drama med funderinger i det groteske, som allikevel ikke er for tungt. Gjerne Sci-Fi/fantasy/horror. (Høye krav, men dere liker vel en utfordring!)

Håper dere kan hjelpe en stakkars storesøster!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Da jeg var på den alderen slukte jeg Harry Potter med liv og lyst :) Men jeg regner med at du allerede har vært innom dem og kanskje også valgt dem bort. Ellers har du jo annen Fantasy som Eragon. Ellers har du jo bøkene til Roald Dhal. De er jo også forhåldsvis kjente, og kan godt hende du allerede har tenkt på dem, men de er ihvertfall verdt på prøve. Roald Dahl har jo også skrevet en del noveller, bla. Dypfryst som handler om en kone som dreper mannen sin med en spekeskinke for deretter å servere "mordvåpenet" til politiet. Dette er bare en av mange historier som er korte og lettleste og stortsett ganske groteske. =P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror du kanskje Sagaen om Darren Shan kan være noe? Jeg vet ikke om du har vært borti disse bøkene, men det er en fantasy-serie som jeg leste da jeg var i 13-14-årsalderen. Handler om en gutt i begynnelsen av tenårene som blir forvandlet til vampyr for å redde livet til bestekameraten sin, og livet hans som vampyr på vandring sammen med Mr. Crepsley, vampyren som bet ham og som dermed blir hans læremester, of sorts. Jeg var heller ikke noen stor lesehest på den tiden da jeg leste disse i alt 12 bøkene, men de fengslet meg fullstendig. Handlingen er full av spenning og ikke for komplisert, og forfatteren er flink med groteske beskrivelser og handling som grenser til skrekksjangeren, uten at det blir for voksent. Bøkene er også korte og relativt lettleste med korte kapitler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg holder også en knapp på Darren Shan. Min nevø leste serien når han var 13, og han synes det var så spennende at han til tider leste med boken på strak arm mens han "smugkikket" gjennom ett øye...

Kom jo også som film i 2009, noe som kanskje kan være til hjelp med å fange interesse.

http://www.youtube.com/watch?v=OwIOOb2TQkA

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil også anbefale bøkene om Alex Rider. Den første, Stormbreaker, er filmatisert. På den skolen jeg jobber leses disse av elever som vanligvis ikke leser. Jeg har selv lest de tre første og ser at dette kan være spennende for en 13- åring.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Johan Harstad sin Darlah er fin. Kan anbefale den. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Louis Sachar, "Hull" burde passe bra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset! Denne burde jeg tenkt på selv, siden jeg faktisk leste den i 12-årsalderen. Skal vise ham den!

Artemis Fowl er også en serie jeg burde husket, og den har jeg faktisk liggende ett eller annet sted også. Alex Rider serien har han lest tror jeg, men det minnet meg på en lignende serie; Cherub, kan sjekke om den er oversatt.

Det er så vanskelig å si hva som vil slå ann, men jeg har på følelsen at Stephen King og slikt vil bli litt vanskelig. Skal kikke gjennom de andre tipsene her da, tusen hjertelig takk for hjelpen til alle som har svart så langt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg var 13 leste jeg Sagaen om Isfolket og Casino Grøssere da dette var før R.L: Stine's dager. Blant forfatterne jeg likte var Stephen King, Dean Koontz og John Saul.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Alex Rider bøkene av Anthony Horowitz? Broren min slukte disse i 12-års alderen, og jeg synes selv de er spennende. Er skrevet for at gutter skal lese mer! Handler om en 14åring som blir hemmelig agent for MI6.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste akkurat Skeleton Creek av Patrick Carman, og vil tro en trettenåring er helt i målgruppen. Her kan du lese min anmeldelse av boken: http://lesmye.blogspot.com/2010/03/skeleton-creek-av-patrick-carman.html

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Joe Hill - Gode Ønsker?

Vet jo ikke hva han mener er skummelt eller ikke, men denne fikk jeg frysninger på ryggen av!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med bøkene om Artemis Fowles? De er spennende og lettleste. Jeg har skrevet to grøssere for barn som passer for barn fra 9-12, sånn ca. Vi har fått tilbakemeldinger på at gutter liker historiene godt. Kanskje det kan være noe? Singh og Normann: Byttingen og Loftet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Grete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieKirsten LundLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli Hagelundmay britt Fagertveitbandini