Leste gjennom noe av "trådene" som dere har hatt,fant ingen der vi kan dele fakta om forfattere,bøker som kanskje ikke er så godt kjent! Gir et lite eksempel på hva jeg mener,:
Visste du at Henrik Ibsen hadde en "gal" tante som ble kalt for Rottejomfruen? Eller at han bodde 11 år i Italia og 16 år i Tyskland?
Visste du at Knut Hamsun jobbet som lensmannsbetjent i Bø i Vesterålen?
At John Ronald Reuel Tolkien,grunnla en "Vikingklubb" for studenter der de hovedsaklig leste gamle norrøne sagaer og drakk øl?
At Sigrid Undset under Vinterkrigen i Finland 1930-40 tok til seg tre finske barn for å skåne dem mot krigens redsler?
Så håper at dere vil dele noen kunnskaper dere har,det kan være artige,seriøse,interessante eller uinteressante,hva som helst!!

Godt sagt! (27) Varsle Svar

Viser 32 svar.

Det kan være en tålmodighetsprøve å finne igjen gamle tråder her inne. Jeg holdt på å gi opp når jeg fikk frem ca. 760 forslag på mitt: "visste du?", men tråden dukka opp etter hvert.

Visste du at hovedstaden vår egentlig het Opslo? Jeg lurer på om noen vet opprinnelsen til navnet? Personlig liker jeg Christiania best, men man ville vel ikke beholde det danske kongenavnet på hovedstaden.

Navnet Opslo dukket opp nå i Kongefrykt av Kurt Aust. En i en serie av historiske romaner som jeg setter veldig høyt, har faktisk spart på disse lenge. Kurt Aust er dansken som gjorde nordmann av seg, mens vi nettopp har lest en roman av nordmannen (Kim Leine) som gjorde danske av seg. Kurt Aust flyttet til Norge som 30-åring og ble her. Språket og historiene hans, er etter min mening vanskelig å beskrive. Når jeg setter meg ned med boka, faller det en helt spesiell ro over meg, og sånn har det vært siden den første jeg leste, selv om den ikke er hans beste. Håper flere kan får øynene opp for Kurt Aust, det fortjener han virkelig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Artig du fant igjen denne, gretemor!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Visste du at alle islandske forfattere med etternavn med "son" eller "dottir" i skal alfabetiseres etter fornavnet til forfatteren på et bibliotek?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Visste du at når du leser har du høyere energiforbruk enn når du sitter og lytter til musikk eller bare slapper av. Dette viser en studie publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Hensikten med studien var å finne ut om det å lytte til avslappende musikk eller lese fra en elektronisk enhet eller blad påvirker energiforbruket i hvile. Og konklusjonen er at det finnes en forskjell -selv om den er liten. Leser du øker forbrenningen i hvile med 102,7 kalorier daglig. Lytter du til musikk, er denne økningen på bare 27,6 kalorier per dag.
Ja,ja vil nå jeg si, en kalori her og en kalori der, det blir jo noen etterhvert, så enda en god grunn til å stå på å lese folkens!!!:-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Eg visste iallfall ikkje at Notto Fipp i Bernhard Hvals forsnakkelser var ein person som verkeleg har levd!
Den fiktive Bernhard Hval får den svært så originale Fipp som venn, og kanskje ein kan sei at romanen hans i stor grad er bygt over historia om Notto Fipp? (No har eg ikkje lese meir enn vel 100 sider, så det mulig eg tek feil?)

Notto Fipp levde frå 1885 til 1931. Ei tid var han sjømann før han kom tilbake til Norge. I 1929 gjekk han frå Kristiansand til Oslo utan å ete, han berre drakk. I følge Lars Saabye Christensen var han svært glad i melk og bananar, noko vi også kan lese om på Wikipedia og andre nettstader.
Må ellers sei at eg kosar meg med boka

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Inspirert av tråden og spesielt Julie, har jeg funnet flere forbløffende fakta om forfattere og bøker:

50 Shades of Grey er Storbritannias mestselgende bok noensinne. This one is depressing, står det under uttalesen, og jeg kan ikke si meg annet enn enig.
Abibliofil kalles de av oss som har angst for å gå tom for bøker. Jeg trenger ikke ha angst for det.
Theodore Roosevelt leste gjennomsnittlig én bok pr. dag, imponerende.
Folk på Island leser flere bøker pr. innbygger enn noe annet land. Kan det ha noe med klimaet å gjøre, mon tro?

Godt sagt! (12) Varsle Svar
  • Den irske poeten Brendan Behan ble alkoholiker som åtteåring.
  • 2,5 millioner romaner fra forlaget Mills & Boon ble most og tilsatt asfalten på M6-motorveien i Storbritannia for å gjøre den mer absorberende.
  • Selv om Shakespeares samlede verker rommer over en million ord, eksisterer bare fjorten i hans egen håndskrift: tolv av dem er signaturen hans, og de to andre er "by" og "me".
  • George W. Bush oppga Den lille larven aldrimett av Eric Carle som sin yndlingsbarnebok. Den ble utgitt da George W. var 23.
  • Frank HerbertsDune, verdens mestselgende science fiction-roman, ble refusert over 20 ganger før den ble antatt av en utgiver av instruksjonsmanualer for biler.
  • Ernest Hemingway kjøpte geværet han brukte til å skyte seg selv med hos Abercrombie & Fitch.
  • Ernest Hemingways mor var så flau over hans roman Og solen går sin gang at da den skulle diskuteres i lesesirkelen hennes, nektet hun å gå.
  • Som belønning for å sikre seg rollen som Harry Potter, fikk elleveåringen Daniel Radcliffe lov å sitte oppe etter sengetid og se Hotell i særklasse.
  • Før renessansen var tre fjerdedeler av alle bøker i verden skrevet på kinesisk.
  • Tolstojs kone renskrev for hånd utkastene til Krig og fred for ham seks ganger.
  • Victor HugosLes Mesérables inneholder en setning som er 823 ord lang, skilt med 93 kommaer og 51 semikoloner.
  • John Steinbeck brukte 300 blyanter for å skrive romanen Øst for Eden.
  • Bibelen er den boken i USA som oftest naskes fra bokhandlene.
  • To tredjedeler av all poesi som selges i Storbritannia av levende poeter, er skrevet av Seamus Heaney.
  • Den store bestselgeren på 1400-tallet var Historia de duobus amantibus ("Fortellingen om to elskende"), en erotisk roman av mannen som senere ble pave Pius 2.
  • J.R.R. Tolkien skrev det 1200 sider lange manuskriptet til Ringenes herre-trilogien på maskin med to fingre.

Alt dette kommer fra boken 1153 forbløffende fakta.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Nå som vi leser et av Arne Garborgs verker i leseringen så passer det med noen opplysninger om han
Visste du at het Aadne Eivindson Garborg
At han i 1872 grunnla Tvedestrandposten
At han var odelsgutt,men valgte utdanning,faren sitt ønske var at han skulle overta garden,når han ikke ville det,førte det faren i et religiøst tungsinn som endte med selvmord i 1870

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Han het , etter skikken lokalt var den gang, ganske riktig Aadne Eivindson. Det var nok i de snevre omgivelser han da levde i. Han var sønn av Eivind. Det var nok. Garborg var navnet på gården han tilhørte, det vil si den storgården farens gård var et bruk under! Arne tok han straks han kom "ut". I førsteomgang som student i Oslo. Han regnet Aadne som et noe mer lokalt fenomen, noe som sikkert er riktig. Tiden og det bildet av den som han ble en aktør av, kjente ikke til slike "Bondske" navn. Å være bonde i Oslo på den tid , var slett ikke lett. I Time sogn der ham kom fra, var det å være bonde stort, men å være bonde på et underbruk av Garborg , ikke fullt så greit! Å være sønn av Eivind var allerede da ikke så kjekt for gutten, for farens religiøse grublerier og svartsyn begynte langt før , den senere forfatteren brøt ut, eller flyktet som han selv sa. Så synet på at han skifte navn av pur forfengelighet, kan være tilfelle, men jeg tror det ikke. Ikke da han gjordet det i vertfall, heller av praktiske grunner. Den tid i Time (nær byen Bryne som faktisk nå ligger i Time kommune.) , var det ingen ære å være sønn av Eivind ! For å si det mildt.
Faren tok selvmord i 1870, det er riktig. Men, ingen har spurt en selvmorder om grunnen. Arne Garborg, som er det navnet vi kjenner ham under, påtok seg skylden, og mente det var fordi at han ikke ville overta gården. Nå var det for det første ikke rare gården som sådan å overta etter våre forhold, men den gang sikkert noe stort og viktig. For dem som bodde der og livnærte seg av den.
Garborgs barndom var full av vonde minner. Han ble minnet om dem hver gang ha så innom "gamlegården". Da han ville ha seg feriebolig her, valgte han å bygge på Knudaheio, slik at han vær på Jæren, men ikke på gården.
Når man besøker hans barndoms bolig (åpen for besøkende, vedlikeholdt men er holdt i de former den var i da dikteren vokste opp her. Om vinteren følte jeg en gang at der var kaldere inne i huset enn utenfor! For å gi et eksempel på å holde vedlike uten å ødelegge ektheten og tidskoloritten. Like ved huset ligger en stor løe , kan minne om en borg. Den hører il den gården
hvor navnet Garborg stammer i fra . (Kan det være sammensetning av gar(d) og borg? Bare synsing fra min side.
På hans gravsten mener jeg det står Aadne Eivindson Garborg. Ikke Arne. Jeg vet ikke hva og hvem og hvor(for), jeg har lest det jeg har kommet over av ham, og mye om ham , og jeg har sett både farsgården og hans hytte på Knudaheio. At han ble boende på Østlandet må også sees i sammenheng med at han var gift med Hulda (Bergesen) , kanskje den tid en større kulturpersonlighet enn dikteren. Hennes livsverk , det som er mest kjent, er hennes direkte medvirkning til dannelsen av Det Norske Teater i Oslo, som er et viktig teater den dag i dag, særlig for dem som sverger til ny-norsk. Og det er flere enn mange tror.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kurt Vonnegut var ikke bare forfatter (og mislykket Saab-selger) - han tegnet også:

Bilde 1

Bilde 2

Bilde 3

Flere eksempler her.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

In his viva voce examination for " Divvers" at Oxford, Oscar Wilde was required to translate from the Greek Version of the New Testament, which was one of the set books. The passage chosen was from the story of the Passion. Wilde began to translate, easily and accurately. The examiners were satsfied, and told him that this was enough. Wilde ignored them and continued to translate. After another attempt the examiners at last succeeded in stoping him, and told him that they were satisfied with his translation. "Oh, do let me go on," said Wilde, "I want to see how it ends."

Hentet fra The Oxford Book of Literary Anecdotes.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Roald dahl la en mus i godtekrukken hos en eldre dame som solgte godteri da han var 7 år gammel. Dagen etter var butikken stengt og roald trodde han hadde drept henne.

At på skolen der han gikk var det en dame som passet på dem når dem sov. Om de snorket, skrapet hun såpe i munnen på dem. Roald var livredd.

Han varmet også opp dosetet på utedoen for Rektoren.

At han brakk nesen sin da Storesøster skulle lære seg å kjøre bil.

At han var redd for å få tannbørstehår i magen for da fikk han kreft.

Det er mye mer. Om dere vil vite mer, les "Gutt" - en fantastisk bok. Den er nok litt over hypa, men sannheten er der.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Å du å du!! For en traumatisk barndom,ikke rart at han har god fantasi! Begynte vel tidlig å distansere seg fra virkeligheten:-) Takker for engasjementet Iris Ulva!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Visste du at Johan Falkberget var opprinnelig gruvearbeider og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet?

Visste du at Dorothe Engelbretsdatter,norsk forfatter,levde i Bergen på 1600-tallet,regnes som den første navngitte kvinnelige forfatter i norsk litteratur?

Visste du at Margaret Mitchell brukte ti år på å skrive "Tatt av vinden",og at hun omkom etter å ha blitt påkjørt av en bil da hun krysset veien?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Johan Falkberget.
Første gang jeg var på besøk i Røros, (Falkbergets by, hvor han ganske riktig arbeidet i gruene , han bodde, levde der og døde der. Byen , den gamle er vernet og står på Unescos liste over mest verneverdige steder, ankom jeg i 40 minusgrader. Heldigvis ;under så sterkt høytrykk er der ingen vind! Så det var mulig å vandre rundt i gatene der. Gatenavnene virket så umiddelbart kjent: De var navngitt etter titlene på hans bøker! Det synes jeg må være den største gest gitt noen forfatter-eller enkelt person for den saks skyld- som kan oppnås!? Jo, han hadde ingen vansker med å bli listetopp for å komme inn på stortinget. PÅ den tid, ut fra hans bakgrunn, var Arbeiderpartiet et selvfølgelig valg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Visste dere at elefanter ikke kan hoppe??? Rart når man tenker på Horton redder en hvem i hverfall!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Gamle meg måtte få noe hjelp til å forstå den,visste ikke hverken hvem Horton var eller "hvem"
Vet det nå,takket være deg:-)
Du er så flink på disse forskjellige diskusjonstrådene Rebecca,det er beundringsverdig når en ser din unge alder,helt unikt å være så litteratur interessert!! Stå på,du er og blir en enda mer fin kunnskapsrik jente!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ååååå tusen takk! Jeg blir så glad når jeg mottar så positive meldinger!!!
(Pssst, uansett hvor ung eller gammel man er, burde man se filmen. Den er en av de spennende animasjonsfilmene jeg har sett)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

SÅ fortjent:-):-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
  • L Ron Hubbart, science fiction-forfatter og mannen bak scientologi-kirken, har flere svin på skogen enn det. Han var en notorisk løgner og forsøkte blant annet å skryte på seg bakgrunn som kjernefysiker og krigshelt, samt at han hadde indiansk bakgrunn. Han påstod også at han ikke brukte dop, noe sønnen hans har avkreftet.

  • I 2004 gav den franske forfatteren Michel Thaler ut romanen Le Train de Nulle Part (The Train from Nowhere). Den er på 233 sider, og inneholder ikke et eneste verb.

  • Ca 15 år før han skrev The Wizard of Oz, skrev L. Frank Baum intet mindre enn en sakprosabok om kyllingoppdrett.

  • James Joyce hadde en damepromp-fetisj (første og sannsynligvis eneste gang jeg noen gang skriver det ordet), som illustrert i for eksempel det fjerde brevet i denne oversikten. Han skrev generelt noen ganske ... lidenskapelige ... brev til sin kone. Ikke noe for sarte sjeler, les på egen risiko.

  • Ayn Rand, kontroversiell forfatter og filosof, baserte protagonisten i sin første og upubliserte roman på seriemorderen William Edward Hickman, som blant annet kidnappet og parterte ei 12 år gammel jente.

  • J. Edgar Hoover var overbevist om at John Steinbeck var kommunist og sendte årlig skattemyndighetene etter ham, tilsynelatende uten annen grunn enn denne mistanken.

  • P. L. Traverslikte på ingen måte Disney-filmatiseringen av Mary Poppins. Hun hatet visstnok sangene, måten Poppins ble fremstilt på og den visuelle stilen Disney tok i bruk.

  • Fra 1912 til 1948 kunne man blant annet ta OL-medalje i litteratur. Den aller første gikk til Pierre de Coubertin for diktet Ode to Sport.

  • William Shakespeare og Miguel de Cervantesdøde på samme dato, men ikke samme dag. Hvordan henger det sammen? Jo, nå skal du høre... Cervantes dødsdato er beregnet ut fra den moderne gregorianske kalenderen, mens Shakespeares er datert med den gamle julianske kalenderen, som fortsatt var i bruk i England på denne tiden.

  • Barnebokforfatteren Dr. Seuss' kone Helen Palmer Geisler (også forfatter) var alvorlig syk over en periode på 13 år. Da hun fant ut at ektemannen hadde vært utro mot henne gjentatte ganger i løpet av denne perioden, valgte hun å ta sitt eget liv. Dr. Seuss giftet seg deretter med elskerinnen.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Så flott at vi har deg Julie,du har mange interessante opplysninger! Flott at du holder gang i tråden,så fort jeg får tid,så skal jeg også tilføre noe!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse her

All sorts of good cheer;
Limpets, oysters, salt fish,
And a skate too a dish,
Lampreys, with the remains
Of sharp sauce and birds' brains,
With honey so luscious,
Plump blackbirds and thrushes,
Cocks' combs and ring doves,
Which each epicure loves,
Also wood-pigeons blue,
With juicy snipes too,
And to close all, O rare!
The wings of jugged hare!

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Viste ikke noe av det untatt Roald Dahl. :P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt fantastisk! Akkurat slik jeg hadde forestilt meg denne tråden:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

morsomt fakta om Ibsen.

For at han skulle skrive fortere og mer kritisk hadde Ibsen et maleri av Strindberg bak seg. Så Strindberg alltid så han i ryggen når han skrev.

En helt fantastisk historie. Strindberg likte jo ingen av verkene til Ibsen der kvinnene setter foten ned :D

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Flott! Dette visste ihvertfall ikke jeg,tusen takk for ny kunnskap!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hamsun var også kremmer, lærer og i USA var han trikkfører.

Caroline Bjørnson har aldri bodd i Haugesund. Det har derimot faren, broren, halvsøsken og stesøsken.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Takk,takk,lærer så lenge en lever,dette blir bare mer og mer artig:-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oi, dette var spennende! Flott intiativ! :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tusen takk!!:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundAndreas BokleserVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid Kjendliesomniferum