Det lurer jeg på.

Er ikke bokelskere macho nok, kanskje?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Jeg oppdaget nylig bokelskere, men la også merke til denne skjevfordelingen (72/28).. Jeg kan bare oppfordre alle til å invitere sine mannlige venner hit, det er sikkert mange som aldri har hørt om siden.

Jeg tror nok kvinner generelt leser mer enn menn, men jeg håper (og tror) at fordelingen i befolkningen er jevnere enn her. SSB forteller i Kulturbarometeret for 2008 at 45% av befolkningens menn og 58% av kvinnene var innom et folkebibliotek (og tallene har variert ganske lite de siste 10 årene). Dette høres jo bedre ut, men det er jo bare én indikator på lesing. Jeg fant ikke noe statistikk på kjøp eller lesing av bøker i farten.

Forresten så ergrer jeg meg alltid bittelitt over at kvinner må representeres med rosa-lilla og menn med lyseblå på grafer :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen tanker fra en ny medlem: :)

I min 'guttegjeng' er vi vel 10 stykker og av dem er det vel 7 som leser ganske mye og kun 1 som sjelden leser bøker. Men i stor grad leser vi i tillegg til fagbøker i liten grad de 'typiske damebøkene'. Det går mest i Fantasy og Science fiction, samt noe spenningsbøker. 90%+ av bøkene leses på engelsk og informasjon hentes på dedikerte sider for slike bøker på nett, samt på spesialist bokhandler.

Jeg vil tro at over 80% av bøkene vi leser allerede er lest av en kjenning, eller er av en forfatter vi har lest minst 3 bøker.

I veldig liten grad ser jeg damer kommentere bøkene jeg leser og her på bokelsere.no ser det ut til å være veldig få som eier mange bøker i sjangeren.

I tillegg kan det se ut som vi har mindre trang til å dele/analysere/prate om bøkene på nett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er av den oppfatning at litteratur generelt blir ansett som noe feminint (for å følge denne påstanden vil jeg også si at jeg tror at blant den utvidede intelligentsiaen er ikke dette en gjennomstrømmende tankegang). Jeg ser en paralell mellom prosentandelen menn og kvinner som tar høyere utdanning og hvem som leser og deltar på slike nettsteder. På universiteter og høyskoler i Norge har det siden 80-tallet vært en størrelsesforskjell på den kjønnete studentanmasselsen, og det er ikke lengre snakk om mannsdominerte studier (en personlig antakelse), mens svært mange av humanistiske studiene har en betydelig større andel kvinner enn menn. F.eks. studerer jeg selv allmenn litteraturvitenskap, hvor vi er tre menn og tolv kvinner. For å overse hele debatten om hvorfor det er slik, så vil jeg rette fokuset mot menn i litteraturens vold. For, som nevnt tidligere, og på tross av de statistiske ulikhetene, så er det menn som dominerer den litterære produksjonen, den litterære debatten og det akademiske toppsjiktet. Dette er de fleste forgreininger litteraturen tilbyr, med unntak av selve lesningen.

Det jeg sier er at det er flest kvinner som leser, ergo sum er det flest kvinner tilstede på bokelskere.no osv. Jeg tror ikke at bokelskere ikke er macho nok for mannlige lesere, jeg tror litteratur er for feminint for den gjengse mann.

Beskrivelsen jeg gav ovenfor om at menn tar størst plass i litteraturen, er det jeg finner mest interessant. Det var for en tid tilbake en debatt omhandlende "macholitteratur", hvor litteratur som Ernest Hemingway var tatt opp. Jeg fulgte aldri diskusjonen, kun oppfattet den, noe som er synd for min del. Problemstillingen jeg ønsker å lufte er hvorfor er menn i stor grad den dominerende intellektuelle kjønnsgruppen, i en litteratur hvor kvinner er antallsmessig dominerende?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje det er fordi kvinner er mer selvkritisk enn menn ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eller underlegne av natur? Det svake kjønn?

At kvinner skal være mer selvkritiske enn menn har jeg vanskelig for å forstå. Og det at denne tankerekken skal selges som dydsverdier skjønner jeg enda mindre. Om dette har sannhetsgehalt så ville jeg gå ut i fra at kvinner som gruppe lider av kollektiv dårlig selvtillit, ikke overkritisk sans.

Hvordan kan en så tallmessig overlegen gruppe ta en såpass liten del av produksjon?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som flere i diskusjonen har vært inne på er nok en hovedgrunn rett og slett at det er flere kvinner enn menn som leser. Min erfaring er også at menn som leser i større grad leser faglitteratur, og at dette ikke blir diskutert så mye her inne. Det er det jo mulig å gjøre noe med!

En annen årsak kan være (NB! Generalisering!!) at vi menn ikke i så stor grad er opptatt av å prate med andre om leseopplevelsen vår. Jeg tror det er årsaken til at vi menn heller ikke er så aktive i leseklubber. I bygdas leseklubb er jeg helt aleine som mann, så det er da en del bedre her på Bokelskere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På meg virker det som om bokelskere representerer dagens boklesere prosentvis ganske riktig. Selv er jeg utdannet bibliotekar der jeg selvsagt møtte den samme fordelingen - 70 % kvinner, 30 % menn. Noe som også kan tydes på bokmarkedet der det tydelig nok appeleres til kjønn, og der det gis den høye prosentvise kvinnelige leserandel tilbud så det holder. Mao en litterær verden som ekskluderer menn.

Selvsagt kan jeg føle på at en del av samtalene som foregår på bokelskere går meg hus forbi, men det er mange her som leser mange av de samme bøkene som jeg leser. Mye mindre dekning er det på fagbøker, eller kall det sakprosa. Uten at jeg kan tallfeste det, men det virker som det er en tydelig skjønnlitterær lesergruppe her.

Hvordan trekke menn? eller få det macho nok? er spørsmål jeg synes er fornøyelige, men kanskje ikke så fruktbare. Veien jeg selv har gått har alltid vært kvinnesdominert (jeg har jobbet i barnehage, i skole, i omsorgsyrker, og som sagt som bibliotekar), og jeg synes det har vært smart. Like fullt har jeg gått glipp av høye lønninger, makt og anseelse. Men jeg duger absolutt til quiz der menn gjerne vil vinne, og jeg diskuterer ofte godt med kvinner, selv om jeg opplever å bli møtt med utsagn som at jeg er dominerende. Poenget er at jeg er vant til det. Og jeg opplever heller ikke det som forstyrrende at det er et kvinneflertall her. Men ville jeg diskutere fag og sakprosa må jeg søke andre steder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og hvilke nettsteder søker du da?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

kjell k har nevnt LibraryThing (som jeg ikke er kjent med); nei, jeg tok i: Det blir ikke så mange diskusjoner utenom. For å få oversikten over meninger om en bok googler jeg titler og forfattere og får noen svar og flere spørsmål. Jeg leser tidsskrifter og avisartikler. Angående eldre bøker søker jeg eldre svar og fordømmelser, og tenker mitt. Det er ingenting som tilsier at ikke bokelskere kan bli et sted for sakprosa diskusjoner!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg i det. Vi må kanskje bli flinkere til å legge inn slike bøker også. Jeg har lagt inn en del om fuglejakt og fuglehund, men det har ikke vært mange kommentarer på de bøkene nei (har for den saks skyld ikke kommentrt dem selv heller). Det er i grunn enklere å kommentere skjønnlitteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nok en av de få her som liker å lese fagbøker, og en del av bokhyllene mine er blanding av romaner og fagbøker, særlig de om overnaturlige emner som 'Witchcraft', 'Overnaturlig' og 'Vampires', men også 'Dyr' og så har vi jo 'True Crime', 'Biografi', 'Historie'. Alt i alt elsker jeg fagbøker og sakprosa, har nettopp lånt meg en bok om Barne-TV og skal snart komme i gang med å lese John-Henri Holmberg's bok Inre landskap och yttre rymd, del 1 science fictions historie (på svensk og desverre ikke tilgjengelig på søk her).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Opptatt av den metafysiske faglitteraturen (som vi forsøksvis kan kalle den) har jeg også allid vært. Svært motstrøms mao. Jeg har også problemer med å få registrert mange bøker. Som deg har jeg alltid blandet lesningen (og er en brukandes quiz deltaker), og har mange treff på historie, biografier og reiseskildringer. Et gjentagende problem er at hvis jeg starter en tråd på bøker her som svært få har lest, garanterer ikke systemet i bokelskere at det jeg skriver blir lest. Tråden dør ut så alt for fort.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig, der er veldig synd at gode bøker med få lesere med kommentar/anmeldelse ikke klarer seg lenge uten å havne langt bak, de blir umulig å finne etterhvert. Jeg har skrevet noen men vet ikke om de er blitt "snappet" opp.

Skjønnlitteratur er kanskje enklere å diskutere enn sakprosa, men kjempe hvis en kunne få til noe her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser også en del sakprosa/fag, men har vel heller ikke funnet dette forumet som "stedet" for det. Men kanskje tar jeg feil, - kanskje skal vi starte noen tråder om dette emnet. Vi har jo hatt noen; URO f eks må vel sies å være en fagbok, - jeg har vel også lagt inn tråd ang Ingvard Wilhelmsen (som noen kanskje forstår er jeg interessert i psykologi og "mellommenneskelige" forhold). Bibelen har jeg også vært innom, - men da ikke sånn: "dette er den beste boken jeg har lest", - o.l.

Så kom igjen; jeg tar gjerne en diskusjon om både det ene og det andre jeg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg registrerte meg så var det ganske så mange menn her inne, og mange var også veldig aktive. De har dabbet litt av synes jeg, - samtidig så er det kommet med ganske mange yngre. Kanskje det har blitt mer fokus på en litt annen litteratur og så har noen av mannfolka falt av??

Dersom det er tilfelle så synes jeg mannfolka skal "erobre" arenaen igjen! :-) Et mangfold er av det gode!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ganske typisk er det vel også at det bare er jenter/damer/fruentimmere som har svart på denne tråden :o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Man kan jo se hvem som eier en bok hvis man vil :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok,
Jeg er ganske ofte her inne, men det er ikke alltid jeg finner noe som "fenger" blant diskusjoner, innlegg etc. Dette er uansett en utmerket arena for norske bokelskere av begge kjønn og (nesten) alle aldre.
Jeg engasjerer meg også ganske mye på LibraryThing, så "problemet" er vel at jeg bruker for mye tid på slike nettsteder - men det er jo så givende og interessant - slik at det blir for lite tid til lesing.
Er det andre som føler/opplever det samme?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det slik at det i antall er flest mannlige forfattere, mens av lesere er det flest hunkjønn? Noe i det? Som mangeårig lektor i videregående skole, har jeg i hvert fall det inntrykk at jenter leser mye mer enn gutter...individuelle unntak selvsagt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også inntrykk av at det du sier stemmer. Se ellers her en beslektet diskusjon her på bokelskere:

http://bokelskere.no/tekst/20513/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje det har med at damer har lettere for å være på steder som dette, akkurat som jeg innbiller meg at det er mange flere damer i lesesirkler (correct me if I'm wrong)?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Hilde H HelsethLinda RastenMads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B LieHegeHarald KHeidi HoltanKirsten LundInger-LiseTrygve JakobsenDolly DuckReadninggirl30TheaCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalBeathe SolbergTjommiLene MBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsane