Er det noen som har tips til bøker med filosofiske betraktninger om livet? Gjerne i en slags selvbiografisk form med flere korte tekster ala Fernando Pessoas "Uroens bok". Gjerne med tematikk som omhandler å føle seg fremmed som del av denne verden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Har du lest "Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel" av Robert Pirsig. Bok om en reise for far og en mindreårig sønn, forholdet dem imellom, motorsykkel, masse filosofi og betraktninger om livet. Anbefales.
Et lite spørsmål til slutt: Jeg var inne på twittersiden din akkurat, og lurer på, hva er en "hobbyonematepoet":)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takker for tips! Skal sjekkes ut.

Jeg er "hobbyonomatopoet" fordi jeg er glad i å lage lydord (onomatopoetikon). ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil gjerne anbefale Walden - livet i skogene av Henry David Thoreau. Forfatteren og filosofen bygger et lite hus for seg selv i skogen ved Walden Pond i Concord, Massachusetts. I to år bor han her (skjermet, men ikke avskåret fra "sivilisasjonen"), og skriver ned sine betrakninger om både natur, kultur og samfunn. Gjennom sin enkle tilværelse skisserer han "det store" gjennom "det lille". Thoreau skriver så nydelig og underfundig om livet, og slett ikke uten humor. Noen av hans naturbeskrivelser er så vakre, hans livsanskuelser så treffende, at jeg nok aldri vil glemme dem. Dette er nok ikke en lettlest bok, men vel verdt å lese, i alle fall i mine øyne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er jo ein klassikar, som ofte blir referert til, men eg trur ein må vera ideologisk ganske på linje med Thoreau om ein skal ha fullt utbyte av ho. Personleg likte eg å lese det i byrjinga, men etter kvart kjende eg ein veksande opposisjon mot måten han tenkte på, og det øydela eigentleg boka litt for min del.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kahlid Gibrans bok Profeten, filosofi og religion, han flettet indisk filosofi sammen med vestens praktiske tankegang.
Gibrans tekster fikk en renessanse i den vestlige motkulturen på 60-tallet. John Lennons kjente utsagn – “Halvparten av det jeg sier er meningsløst” – er rett og slett et Gibran-sitat.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå har jeg ikke lest "Uroens bok", men tenkte umiddelbart på at du bør se litt på Albert Camus' forfatterskap. Her finnes det både romaner, essays, skuespill, noveller og dagboksnotater å ta av. Store norske leksikon sier bl.a. om ham: Camus er en av de franske forfatterne som når lengst i å samle diktning og filosofi i en kunstnerisk enhet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

De første filosofiske bøkene om livet jtenker på er "Appelsinpiken" og "I et speil, i en gåte", begge av Jostein Gaarder. Han har nok flere aktuelle bøker også! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Essaya til Montaigne må nemnast. Kanskje Minima Moralia av Theodor Adorno, der er det mange korttekstar, men den er kanskje litt meir om "kulturen" enn om "livet", uansett veldig bra. Kanskje Moralske småstykker av Leopardi, men den er nokså pussig, og ofte i dialogform.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skjønte ikke helt hva du mente, men om du liker filosofiske bøker burde du lese Sofies verden. Det er en filosofisk bok om... alt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her mener jeg det er en mengde å velge i. Mine bokhyller innholder en god del slike bøker, men jeg vet ikke helt hva du er ute etter. Jeg er blitt glad i noen svensker som skriver litt om det jeg kaller livsvisdom med en personlig opplevelse. Min resa av Harry Månsus, og kanskje aller mest Owe Wikstrøm som har skrevet flere bøker som Det blendende mørket, Bortenfor hvite strender og fortauskafeer ( om ytre og indre reiser) og Lengsel eller vemodet i finsk tango. Alle disse bøkene har en religiøs undertone, men de er mye mere og ikke belærende/ misjonerende.
Dette er bare en liten smakebit, kom med tilbakemelding om hva du mer er ute etter.
God leting og lesing.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Helge-Mikal HartvedtKirsten LundHarald KRune U. FurbergLilleviIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneMarte