Eg les Bjørneboe som at han antyder at Jølsen sat modell for Edvard Munch sitt (sine) maleri "Pubertet". Eg har søkt litt på nettet, men utan å finne noko informasjon om dette. Er det nokon av bokelskarane som har nærmare kunnskap om dette? Eller er det berre eg som les Bjørneboe sin tekst for bokstavelig når han skriv at Ragnhild gjekk "for å se på bildet som var utstilt. På bildet hennes."?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Tvilsomt.

Den første versjonen av "Pubertet" ble malt i 1886 - og det kan vel godt være en elleveåring som sitter der på sengekanten. Men ekspertisen vet altså ikke ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter å ha lest opp att det aktuelle passasjen i "Drømmen og hjulet" heller eg til at eg misforsto teksta i første omgang. Det er nok slik at Bjørneboe forestiller seg at Jølsen finn ein gjenklang av seg sjølv i dette maleriet, heller enn at det er ho sjølv som har vært modellen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste boka av Jens Bjørneboe for mange år siden og jeg vet ikke om jeg husker så mye fra den. Siden har jeg interessert meg sterkt for Ragnhild Jølsens forfatterskap og har lest det meste av det hun skrev ( alt hun skrev kan samles i en bok på ca 800 sider). Hennes bøker er fantastiske, men kanskje litt spesielle i dag. Hun har nok kanskje inspirert Knut Hamsun og noen av hans første bøker.
Om hun satt modell for Munch, kan jeg ikke bekrefte, men ikke noe hindrer det da det levde samtidig og vanket i samme omgangskrets. Hun vanket sammen med Kristiania Bohemene.
I 2009 ga Arnhild Skre ut boka La meg bli som leoparden, Ragnhild Jølsen - en biografi. Jeg har ikke lest hele boka, men det blir her nevnt at hun kanskje ikke tok en overdose.
I 2001 ga Aschehoug ut en bok Fortellinger i utvalg.
Ragnhild Jølsen er en forfatter jeg setter utrolig høyt og jeg vil anbefale alle å finne fram til henne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg har ikkje lest noko av Jølsen, men må innrømme at eg blei nyfiken etter å ha lest "Drømmen og hjulet". Eg kjem nok til å halde utkikk etter bøkene hennar på loppemarknadar o.l.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikteLilleviReadninggirl30