Kranes konditori med undertittel Interiør med figurer av Cora Sandel er fra 1945 og var en flott bok og en god leseopplevelse. Historien utspiller seg på nettopp, Kranes konditori. Boken er filmatisert og spilt på teater.

Ekteparet Krane har nylig pusset opp konditoriet og håper at dette vil tiltrekke seg flere og finere kunder. Her møtes bygdefolket for å ta en kopp kaffe, spise et smørbrød og til dans på kvelden. Konditoriet fungerer også som møtested for siste nytt og sladder om folk i bygda.
Vi møter mange mennesker som Sandel beskriver godt og levende. Fortellerstemmen gir oss alle små og store hendelser i livene deres med en humoristisk og noen ganger ironisk røst. Det handler om livene vi lever og forholdene vi går inn og ut av. Forventingene til hva som sømmer seg og hvordan sladderen kontrollerer og påvirker oss.

Hovedpersonen Katinka Stordahl er en fraskilt syerske med to barn. Det er Katinka som skal sørge for at byens fine fruer går standsmessig kledd, men Katinka har resignert, kjolene blir ikke sydd og livet hennes er blitt pregløst og har gått i stå. Portvinen hjelper henne til å bedøve det triste og tomme i livssituasjonen. En dag på konditoriet møter hun den svenske rallaren Stivhatten. Stivhatten er en ensom og utstøtt person i bygda og i møtet med ham føler Katinka at hun gjenkjenner seg selv.

På Kranes konditori følger vi Katinkas ferd fra å være en passiv og resignert kvinne til å bli en person med stolthet og visjoner.

Cora Sandel tok opp et viktig tema når hun skrev denne romanen og selv om dette ikke er like aktuelt i dag finner vi allikevel elementer av gjenkjennelse.
Kvinnen skal gifte seg, få barn og være en god mor og en god hustru. Ønsker man noe annet vil man bli møtt med sladder og lite forståelse. Man skulle rett og slett ikke ta seg tid til å realisere seg selv. Sandel forteller oss at det handler om å tørre og tro på drømmen sin, våge å ta valg for å få et bedre liv.
Katinka kom til et punkt hvor hun ikke maktet å gjøre som alle forventet av henne og valgte å bli alenemor og starte sin egen lille bedrift. Tiltross for disse valgene blir det et tøft liv for Katinka i møte med bygda og alles krav.

Dette var en fornøyelig og god historie som virkelig underholdt meg og i tillegg skriver Sandel utrolig godt.
Terningkast 5 :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Astrid Terese Bjorland SkjeggerudTherese HolmEllen E. MartolKaren RamsvikPerSpelemannMathiasHarald AndersenBeathe SolbergSynnøve H HoelEivind  VaksvikChristofer GabrielsenmarithcLailaReadninggirl30NinaIdaBjørg Elin NærlandSilje HvalstadRolf IngemundsenGrete AastorpIngunn SLilleviTerje MathisenMorten BolstadHelena ETone SundlandTanteMamieIngeborg GAlice NordliFindusHeidi BStine AskeCarine OlsrødTheaSolAnne Berit GrønbechMarit HåverstadSpurvHanneTine Sundal