Nå begynner jeg å stå fast litt i hvilke bøker jeg skal finne frem til min datter. Hun er 7 år, går i 2 klasse, og leser ganske så bra. Hun har lest Frøken detektiv, bøkene om Elisabeth, bøker fra Twinsy(de ELSKER hun, og neste pakke er rett rundt hjørnet), Regnbueøya, Sigge og Teddy.
Hun er en skikkelig pyse, så frøken detektiv fikk hun mareritt av(jada, det er faktisk mulig, haha...), så lettleste bøker som ikke er så innmari skumle.
Hun trenger mengdetrening, så blir kjempeglad for tips! :)
Viser 20 svar.
Både eg og min yngste bror syntes Fem-serien (Enid Blyton) var strålande lesnad, men den òg har jo sine skumle sider. Det same med Fem/seks på eventyr (hugsar aldri kor mange dei vaer og om papegøya skal teljast med.
Den fyrste serien eg les, og då gjekk eg vel i fyrste klasse, var Gulltopp, men dei blir gjerne for barnslege for born i dag. Elles koste eg meg òg med TROL-gjengen (hugsar ikkje kven som skreiv dei) og bøkene om Hardy-guttene, Davy Crockett og Tow Swift, astronaut. Men då var eg nok komme opp i 3.-4. klasse. Og så hugsar eg at resten av klassen min les Den vesle vampyren, men det syntes eg var litt barnsleg (so kanskje det kan passa?). Michael Ende sin Den uendelige historien og Lise og Lotte eller omvendt av Erich Kästner var andre favorittar tidleg i lesekarriera.
Diverre har eg lite oversikt over kva som rører seg på barnebokfronten i dag, det er litt for lenge sidan det var aktuelt
Jeg var på et skolebibliotek i dag, og på veggen der hang det bokanbefalinger fra barna selv - og da tenkte jeg på denne tråden. Jeg merket meg to anbefalinger som kom fra jenter på samme alderstrinn som din datter; den ene var en bok om Rampete Robin (som du har fått anbefalt tidligere i denne tråden, den andre var en bok av Line Baugstø. Jeg fant tittelen her inne nå, og ser den ble utgitt i 2013: "Kaja og Stina og gutten som forsvant". Jenta som anbefalte den hadde skrevet ett ord i feltet "Hvorfor anbefaler du denne boken:" "Gøy!"
Så gøy med en bokslukende andreklassing! På biblioteket her vi bor er de veldig flinke til å gi tips til litteratur som kan passe ut i fra hvilke bøker barnet har lest og liker.
Blir leseløve bøkene for kjedelige for henne? De har en serie om noen jenter som spiller håndball. Kanskje den kunne være noe? Lesehesten er en annen serie som kanskje kan være aktuell å se på. Min andreklassing er blitt veldig glad i bøkene til Helena Bros om 1. klasse, men de er nok litt for lettleste for jenta di. Hun likte forresten også noen bøker om ei jente som het Stine av Tania Kjeldset. Disse leste jeg høyt for henne, men jeg tror nok jenta de kan lese de selv.
Tsatsiki-bøkene av Moni Nilsson-Brännström. Elsket dem, og slukte dem selv når jeg var på den alderen.
Hentet første boka på biblioteket igår faktisk. Tsatziki og Muttern. :)
Her er de jeg husker jeg leste når jeg var 7-1974, 8-1975 og 9-1976.
En av mine favorittbøker som barn fikk jeg tak i på QXL nylig, Bamse og vennene hans. Bøkene til Bernhard Stokke vekket nok min interesse for historie. De 4 Disneyland bøkene leste jeg fra jeg var 6-7 år. Hvis du kan få tak i noen av de gamle GGB, GGP og GGG bøkene er det mye spennede der også.
Noen nyere bøker: Har en niåring som har lest alt om Rampete Robin av Fransesca Simon, og En pingles dagbok-serien av Jeff Kinney har hun lest maaaange ganger. På jentesiden i dagbok-sjangeren har hun lest Hei, det er meg og Absolutt ukyssa, to bøker i en norsk serie av Nina Elisabeth Grøntvedt. Alle disse fås i bokhandlene nå.
Nå holder hun på med en bok som heter Litt av en plan! av Arne Svingen, og den er visstnok KJEMPEBRA, så jeg må nok lese den sjøl :)
Ellers er Hedvig-bøkene av Frida Nilsson ikke så verst (jeg likte den første best, likte dem litt mindre etter hvert). Bøkene om Ville Vilma av Andrea Bræin Hovig er morsomme, om hun ikke synes det blir for enkelt.
Jeg har lest høyt Anne-Cath Vestly, Eugenie Winther, Astrid Lindgren - gode gamle :)
Hestebøker av Christine Mysen, Ella-serien av Parvela, bøker av Maria Gripe, Maria Parr og Roald Dahl.
Dersom hun er litt "pinglete" er det mulig Maria Gripe blir for tung kost. Jeg elsket hennes bøker da jeg var yngre (spesielt steinbenken-serien), men jeg har alltid elsket skrekk, krim, alt som er pirrende og skummelt. Kjenner flere som aldri turte å fullføre "Tordivelen flyr i skumringen" for eksempel fordi de syns den var skummel. Tror forøvrig jeg var adskillig eldre enn 7 da jeg leste Gripe-bøkene.
Vet ikke om disse bøkene blir for barnslige, men Lizzie McGuire og High School Musical er fine bøker for jenter på alder som datteren din :) Bøker fra TL-klubben og kanskje Pennyklubben er også fine bøker, de er det lett å få tak i også, ettersom det er mange som selger de billig :) Håper det var til hjelp! :)
En av min families favoritter (arvebøker er tingen!) ble gitt ut på nytt for noen år siden, nemlig bøkene om Tante Gummigutta. Som barn kjente jeg bare til Tante Gummiguttas nye hus, men som voksen oppdaget jeg at forfatteren, svenske Carsten Ström, hadde skrevet enda en - og den finnes også på norsk. (Lenken foran går til bokklubben.no, som tilbyr dobbeltutgaven til den nette sum av kr. 49,-!) Her er forlagets omtale:
Tante Gummigutta er egentlig en heks. Men heldigvis er hun verdens hyggeligste heks. Oh huset hennes, som hun har tryllet selv, er av sukkertøy. Hit flytter en dag tvillingene Enern og Toern. Hit flytter også den ekte, men svært fattige prinsessen Pygmilla. For å hjelpe Pymilla, prøver tante Gummigutta å trylle fram en diger gullklump. Men til det trenger hun krokodilletårer. Enern og Toern får i oppdrag å skaffe de nødvendige dråpene. Men hvordan skal de klare det når byens eneste krokodille alltid er i godt humør?
Vi møter også røveren Rabaldus, den sjalu heksen Paprika, Samuel Supperot (som bare kan si ord som begynner på s), professor Fommel og ikke minst atomspionen Krakkmandel-Harry.
Det er litt spenning her, men jeg skulle ikke tro noe barn skulle kunne bli skremt - jeg var ingen tøffing selv.... Mest av alt er dette skikkelig morsomt - et oppkomme av morsomme typer og rare påfunn.
Et annet tips er å gå til nærmeste bruktbokhandel (og etter hvert loppemarked) og sjekke om de har de små, gule bøkene med rød rygg fra Damm - du vet den serien som Pippibøkene opprinnelig kom i? Den serien inneholdt vel bare "snille" bøker som passet ypperlig nettopp til syvåringer - jeg husker at jeg elsket noen av de bøkene, og syntes andre var kjedelige, men ingen av dem var skumle. Den grønne serien til Gyldendal - "Gyldendals Gode Barnebøker - GGB" var like snill - maybelle har i et innlegg nedenfor nevnt forfatteren Beverly Clearly, og jeg hadde en av Ramona-bøkene hennes i GGB-utgave. Selvfølgelig fortjener moderne barn også å få moderne barnebøker der mobiltelefonene er oppfunnet og så videre - men det kan du sikkert få råd om på biblioteket? I anledning Prøysen-jubileet i år: har du forresten forsøkt med Teskjekjerringa?
Noen bøker jeg likte da jeg var liten var Deltoras Belte og Deltoras Rike-serien av Emily Rodda.
Hva med Astrid Lindgren, Roald Dahl, Anne Cath Vestly og den type barneklassikere?
Disse forfatterne har vi vært gjennom, og de falt i smak! :)
Alle bøkene til Beverly Cleary er utrolig flotte barnebøker:) De fleste er oversatt til norsk.
www.beverlycleary.com
De har jeg ikke hørt om før, skal ta en titt på de, tusen takk for tips! :)
Sjølv slukte eg Bobsey-barna (bøkene, altså) då eg var i den alderen. Er dei å få tak i no til dags? Ein kan nok seie mangt og mykje om denne serien, men underhaldande var den i alle fall.
Ja, de slukte jeg og i samme alder, men tenker kanskje de er skumle? Husker den dag idag at jeg var LIVREDD for Dr.Fox(kan ikke for alt i verden huske hvilken bok det var, men husker akkurat det). Kanskje jeg skal låne en og lese gjennom, bare for å se. Kjempefine bøker! :)
Eg hugsar dei som mykje mindre skumle enn Frøken detektiv-bøkene som du nevner i det første innlegget. Men klart, litt spenning må der jo vere når det er mysterier og detektiv-historier.
Vigmostad og Bjørke gir de ut på nytt nå. Om enn i en mer moderne drakt.