Lei av å bruke lang tid på en bok? Nå er det visstnok utviklet en app som hjelper deg å øke lesehastigheten uten at det går utover leseforståelsen. Noen som er interessert?
Her kan du lese mer og prøve det ut.

Selv om jeg ser hvorfor det kunne vært kjekt i noen situasjoner, så er førsteinntrykket selvfølgelig at jeg ikke skjønner hvorfor man skal haste gjennom en bok. I teorien vil jeg tro at mange kunne tenkt seg å bruke denne på studier og fag, men hvor mye kunnskap sitter man egentlig igjen med?

Selv på lavest hastighet ble jeg sliten med en gang så dette er nok ikke noe for meg. Om jeg sitter igjen med samme forståelse tviler jeg på, da jeg prøvde meg på den raskeste fikk jeg egentlig ikke med meg noe særlig.

Jeg synes det fungerer helt fint å flytte øynene bortover siden selv, og tar det noen timer ekstra så synes jeg det er godt brukte timer.

Hvordan synes du dette høres ut? Og fungerer det for deg?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Jeg har faktisk ikke råd til en slik app. Synes jeg kjøper altfor mange bøker allerede. Og hvordan ville ikke det bli, om jeg leste ut ei bok på null komma niks?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tenkte å testa appen på Solstad: Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896, men så opnar jo den boka slik: Les langsomt, ord for ord, hvis man vil forstå hva jeg sier. Jeg må nok begynne med å si dette, for det som nå engang står, kan ikke sies på noen annen måte. Og då var eg jo like langt . . . arrgh

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dersom jeg hadde hatt ønske om å bruke denne, ville jeg likevel få problemer med å bruke den... Har ganske høy lesehastighet når boka fenger, så jeg har ikke problemer med farta - men hvordan jeg bruker øynene på jobb har endret synet mitt... I fjor hos optiker fikk jeg konstantert at jeg har fått en anelse skjev hornhinne på høyre øye (ikke nok til korreksjon) og i testen med 350-500 ord/min ble ordene på én og to bokstaver eller tall borte for meg... Det blir de ikke når jeg sjøl flytter blikket. Antagelig etterkontrollerer venstre øye den dødflekken jeg får på høyre øye... Og alt pga blindsona som gjør at jeg ser i høyrespeilet 0,2 sekunder veldig ofte... Heller vite hva som skjer på høyre side av lastebilen (det er dobbel grunn til å kalle det påkjøringsfiler...) enn å beholde høy lesehastighet livet ut!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den passer nok ikke for alle nei. Lesehastigheten min er nok også over gjennomsnittet (ifølge Wiki), men det er noe som gjør at jeg har problemer med denne løsningen. Uansett klarer jeg meg fint uten :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alt inni meg hyler NEEEEEEIIIIII til en sånn app. Jeg kan skjønne det på ting man må lese for å lære noe, men ikke har tid osv. Men sånn ellers... nei. Hvor er sjarmen? Det som gjør bøker så enestående og fascinerende er jo at jeg kan holde de i henda, lukte papiret, blad videre med fingrene, finne roen og balansen og kosen mens jeg sitter der og nyter og leser hvert eneste ord og lar de synke inn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Artig.
Og sikkert en løsning for noen.

Selv foretrekker jeg også å flytte blikket over siden når jeg leser. Uansett lesehastighet (jeg ligger normalt mellom 300 og 450 ord i minuttet), så hender det jeg kjenner for å gå litt tilbake i teksten for å fordype meg i en eller annen del...
Og så kjennes det mer som "jobb" enn "kos" å sitte og nistirre på en skjerm som hoster opp ordene i fast tempo.
For ikke å snakke om at jeg ikke aner hvor langt jeg har lest, da. Noe som er veldig vesentlig når spørsmålet er "legge seg nå eller lese en halvtime til".

Men helt klart noe som kan fungere for noen. Ikke minst om man leser på telefoner eller annet med små skjermer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har et spørsmål. . . Er det bare på Apple?
Jeg synes også at det blir en mye bedre leseopplevelse, når du leser "ekte" bøker(papir). Jeg synes også at det blir en bedre leseopplevelse hvis man bruker lengre tid fordi da føler man seg som om man har mistet noe. . . Jeg følte det da jeg leste siste bok i en serie. Boka het Terminal.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det vet jeg ikke, jeg vet bare det som står i artikkelen.
Papirbøker eller ebøker er det samme for meg, jeg leser begge deler, men jeg foretrekker å lese i mitt tempo. Noen ganger går det litt for kjapt, andre ganger går det tregere. Det viktigste er at jeg får med meg innholdet, noe jeg ikke er sikker på at jeg gjør ved denne metoden.

Prøvde du det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg finner ikke appen, så den er sikkert bare på Apple.
Man kan ikke bli presset til å lese fortere, hvis ikke det er valgfritt:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er en extension til chrome hvor du kan lese artikkler, du kan jo prøve den. Men finnes ikke en app for Android enda. Men det kommer vel etterhvert. Her er linken til den http://lifehacker.com/spreed-teaches-you-speed-reading-with-any-text-online-1536081198

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Høy lesehastighet er tidsbesparende når man har mye faglitteratur å pløye gjennom. Lav lesehastighet kan stoppe mange fra å studere f.eks., og om denne app'en kan trene opp lesehastigheten så synes jeg det er ganske så spennende. Og kanskje kan denne app'en friste guttene til å lese litt mer, når de kan "leke" (øve) på mobilen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv om jeg ser at det kan være en fordel i en studiesituasjon, så er jeg usikker på om man får med seg det viktigste. Jeg har inntrykk av at det ofte er leseforståelse som stopper fremgang, ikke bare hastigheten. Om det ikke er tilfellet så ser jeg absolutt at denne appen kan være et viktig verktøy.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres ikke ut som om denne appen er noe for meg, stoler på deg og det som ellers er sagt her. Får bruke den tiden det tar å lese en bok....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er veldig lett å teste den ut så det synes jeg du burde gjøre :-) Ellers er jeg helt enig, jeg tror heller ikke målet for de fleste her er å komme seg gjennom boken fortest mulig. Selv om vi gjerne vil lese mange bøker så er nok litt av poenget at vi koser oss med de.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har en lesehastighet på nesten 500 ord i minuttet (i følge Carlstentesten på skolen, vet ikke om det er pålitelig). Men jeg skjønner ikke poenget med å haste gjennom en bok, hele poenget med en bok er jo å kose seg med den! Og dessuten, hvis man vil lese en linje om igjen, er det bare mas med en slik app... Nei, en vanlig bok er nok best!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da har du en høy lesehastighet Rebecca og trenger ingen app :-). Jeg ser ikke for meg å bruke dette når jeg leser skjønnlitteratur, men i en studiesituasjon med store bunker faglitteratur er det ofte en fordel med høy lesehastighet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, men nå snakker jeg om å kose seg med ei bok. Det kan ikke være mange som koser seg med store bunker faglitteratur, man gjør det for å lære, så...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg måtte jo prøve, jeg også :-)
Syntes det gikk greit, men dette var jo veldig korte tekster. Tror det må bli slitsomt med lengre tekster. Kunne aldri tenke meg å lese en hel bok på den måten, og slett ikke skjønnlitteratur!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det tror jeg og. Jeg merket faktisk med en gang at det var slitsomt for øynene, men det kan være fordi mine er ekstra sensitive. Å lese en hel roman på denne måten frister ikke nei, fag blir noe helt annet. Der kan jeg se fordelene, selv om jeg ikke tror det hadde fungert for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Prøvde dette, og jeg synes det bare blir ord uten særlig sammensetning hvis man leser for fort. Hjernen skal ha tid til å fordøye ordene øye tiltrekker seg og for at en skal kunne danne seg et indre bilde av historien. Dette kan også gå litt utover vår fantasi i hver av de bøkene vi leser. Klarer virkelig hjernen og vår oppfatning eller forståelsen av innholdet i boken å følge hverandre? Jeg for min del ønsker nok å benytte meg av vanlig lesning, med å følge ordene med øynene bortover linjen i boken. Dette antagelig for at jeg alltid koser meg med en bok og ønsker å få med meg alt av innhold. Men, det er nok mulig at jeg prøver det ut når jeg leser faglitteratur i studiene mine.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er et godt poeng, man rekker jo ikke å se for seg landskap, bygninger eller personer om man leser for fort. Jeg tror man går glipp av mye, ikke bare innholdet, men også følelsen av boken. Om hjernen klarer å oppfatte og absorbere teksten er jeg usikker på, det varierer nok fra person til person. Om man klarer det så tenker jeg det passer godt til fag.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Veldig enig med deg i dette. For å gå litt utenom selve tråden som handler om denne "Appen", så vil jeg gjerne få si, at en bok er uendelig mye mer enn en samling ord. Den har sjel, den kommer til liv når du åpner den og det er ikke mulig og bryte den ned og forstå hvorfor den rører noen dypt og andre ikke i det hele tatt. Det er dette som er magisk!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

TjommituhamreBjørg Marit TinholtLailaIngunn SSteinar HansenritaolineNinaSissel ElisabethSigrid NygaardDaffy EnglundVibekeLisbeth Marie UvaagLesevimsaTrineRoger MartinsenHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenTrude OmaflamgeBeathe SolbergSusan StensrudSynnøve H HoelIngvild SAnna Katharina MyklebustTor Arne DahlMerethe SolstadVidar KruminsKirsten LundEli HagelundMonica CarlsenHarald KTom-Erik FallaThomas Røst StenerudAmanda AMaikenChristinaTonesen81Ann-Elin