Jeg er enig! Nyter boken – språket, stemningene, den underliggende spenningen, humoren. Noe av det som fascinerer meg med språket, er de overraskende vendingene det plutselig tar. Her er et par tilfeldige passasjer:

Hver mann har sin bestemte oppgave i natten, tenk om tilværelsen alltid hadde vært sånn rett på sak og lett og lese, om vi bare kunne slippe unna denne uvissheten som strekker seg bortenfor både grav og død. Men hva kan vel mildne uvissheten om ikke døden gjør det?

Vi kunne naturligvis alle sammen lært oss svømmetakene, slik som Jónas, men Herre, ville vi ikke da vise deg vår mistillit, nesten som vi syntes vi var i stand til å rette på noe i skaperverket? Sjøen er dessuten svært kald, det finnes ikke noe menneske som kan svømme lenge i den, nei, vi stoler ikke på andre enn den, Herre, og din sønn Jesus som ikke var mer svømmedyktig enn oss, men som heller ikke trengte å være det, han gikk jo på vannet.

Hvem gutten er, kan vi jo foreløpig overlate til den enkeltes fantasi :-)

Jeg har lest lite Hamsun og det er lenge siden. Det er derfor vanskelig for meg å ha noen mening om de sammenlikningene som trekkes opp. Jeg kan bare vurdere Himmelrike og helvete på denne bokens egne premisser.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Jeg har lest for lite av boka til å kunne vurdere om en kan sammenligne med Hamsun, men har mine tvil om det. Vet ikke hvor den "påstanden" kommer fra, og tar det med en klype salt. Lar boka stå på egne bein uten å sammenligne. Skulle det være noen, måtte det jo være Halldor Laxness og han igjen var en beundrer av Hamsuns litteratur. Nei, dette blir bare tull, og vas :)
Jeg vil nå la det være Jon Kalman Stefanssons stemme jeg skal høre, for det er jo hans bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I gunnen kan man vel sammenligne enhver forfatter med andre forfattere.

Det er utvillsomt "hans [Stefánssons] bok", men han har jo rappet litt fra "Det tapte paradis" også.

Selve romanen står helt klart på egne ben, men når man leser mye opp gjennom årene, blir man mer og mer klar over hvor ofte forfatterne henviser til annen litteratur og til andre forfattere. Bare tenk på Bibelen og hvor mye fra den som blir "utnyttet" i senere verker (f.eks. "Øst for Eden" av John Steinbeck og "Markens grøde" (personnavn-bruk) av Knut Hamsun).

Jeg liker (også) bøker hvor det blir vist til annen litteratur.
Det er jo en del sånne henvisninger i for eksempel "Middlemarch".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tar meg den frihet og linker deg opp mot et intervju med Stefansson.
Og enig med deg - Stefansson står på egne bein!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tusen takk for linken Ava. Interessant lesing, og ikke minst er forfatteren interessant. Denne forfatteren må jeg følge, og jeg har lyst til å få tak i flere av hans bøker

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Nora KjærstadTom-Erik FallaKirsten LundmarithcRonnyLene AndresenRandiAKetilRisRosOgKlagingHanneGodemineAjiniakraPi_MesonTor-Arne JensenHilde H HelsethIngvild RosslundPiippokattaBeathe SolbergDolly DuckgretemorAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLisbeth Marie UvaagAnn-ElinLailaTanteMamieLinda RastenMads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B LieHegeHarald KHeidi HoltanInger-LiseTrygve JakobsenReadninggirl30TheaCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalTjommi