Svenne handler om en foreldreløs 17-åring fra landet som blir oppdaget av den politiske strategen Nils Daeckemann og gjort til partisekretær i hans politiske prosjekt: “ Det svenske rettferdighetspartiet “. Svenne er helt gjennomsnittelig, hvit svensk ungdom, som havner i avisen etter at han blir overfalt av en drabantbygjeng på Grøna Lund og knivstukket. Dette gjør ham til en egnet symbolfigur I Daeckemanns populistiske prosjekt. Svenne – som naturligvis egentlig heter Sven – gjenforteller sin historie retrospektivt, på et tidspunkt der han er Sveriges mest hatede person.

Til å begynne med får Svenne en fett betalt sommerjobb, som foruten å skjøtte Daeckemanns enorme hage består i lesing og samtaler om forskjellige politiske emner. Slik får han sin politiske skolering som partisekretær. Romanens egentlige hovedperson er Nils Daeckemann. Han er fundert på den myrdede nederlandske populisten Pim Fortuyn, en homoseksuell dandy som iscenesatte seg selv som en ikke-rasistisk, liberal politiker, samtidig som han nørte opp under anti-islamske og rasistiske holdninger i det ellers så avslappede Nederland. Det samme med Daeckemann. Han er ikke homoseksuell, men gift med en svart kvinne, og er dermed vanskelig å brennemerke som rasist i tradisjonell forstand. Men det er kritikk av innvandringspolitikk og islam som gjør at Rettferdighetspartiet hans i løpet av få måneder vokser fra ingenting til å bli Sveriges nest største parti.

Svenne beredes for den politiske manesjen, som et (over)levende bevis på at typiske, hvite svensker har grunn til å føle seg truet av stigende gjengkriminalitet og en naiv integreringspolitikk. Bidraget hans i partiorganisasjonen er ellers beskjedent. Han flyter med strømmen, rakt inn i tragedien. For når partiet får mange tilhengere og mye makt viser det seg at en del av de impulsene som blir sluppet løs er vanskelige å styre. Ved siden av å være politisk analyse er dette nemlig en spenningsroman.

Rettferdighetspartiet vokser på “vanlige folks” misnøye og legitimerer den. Resultatet er tiltagende sjikane og vold mot muslimer, feks. kampanjen “Avslør islam”, der selvoppnevnte borgervernere river skautet av muslimske kvinner. I kjølvannet av lov og ordenspartiets gjennombrudd kommer mord, nazigjenger og meget skumle leirskoler. Nettet snører seg snart om Svenne, som for sent innser hva han har vært med på.

Historien er godt oppbygd. Svennes gjenfortelling er jevnt krydret med med frampek, slik at en hele tiden føler at en ikke vet nok. Til tross for at Svenne ble utgitt i 2006 blir den stadig mer aktuell. Per Nilsson har forutsett Sverigedemokratenes fremvekst. De anvender en del av de samme populistiske grepene som ”Rettferdighetspartiet”, der også kritikken av den politiske korrektheten er sentral. Boken omhandler et fenomen som vokser, og den gir perspektiver på mekanismer som ikke alltid er lette å forstå. Språket i boken er ukomplisert, og det er en ungdomsbok som godt tåler å leses av voksne også.

  • fra bokpresentasjon på Deichmanske bibliotek.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Fantastisk bra omtale !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundfornixHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteSynnøve H HoelDemeterTor Arne DahlJulie StensethÅsmund ÅdnøyLinda NyrudHeidi HoltanTrude JensenTanteMamieDaffy EnglundLailaEllen E. MartolRoger MartinsenTine SundalToveInger-LisePerSpelemannTorill RevheimReadninggirl30Fride LindsethTor-Arne JensenTorJBBjørg RistvedtChristofer GabrielsenSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanneHanne Kvernmo RyeBjørn SturødPiippokattaElla_BCarine Olsrød