OK;)

Hallbing brukte mange pseudonymer, men såvidt meg bekjent brukte han nesten alltid LM. (Fra Liggett & Myers, som var sigarettene han foretrakk.) Vi snakker Lee Morgan, Leo Manning, Louis Masterson... og Ward Cameron.
Hvis hukommelsen ikke svikter meg helt her, så ble de første bøkene om Morgan Kane skrevet av Lee Morgan, og utgitt i Cowboy- serien til hvemdetnåvar som ga dem ut... Bladkompaniet? Jeg har stort sett hele serien liggende på loftet hos mine foreldre, inkludert Hallbings Morgan Kane-debut, men har ikke tilgang til loftet nå, så...
Serien var lett gjennkjennelig med rød rygg med svart skrift, og kveghorn-logo (Se eksempel HER)

Men, tilbake til temaet:
Etter å ha skrevet om Morgan Kane en stund, skapte Hallbing den nye helten Clay Allison. Og om man syntes sex-scenene i Morgan Kane-serien var drøye (det var minst en i hver bok!), så var Clay Allisons sex-scener så drøye at de ga ut hele serien som "Sexy Western"!
Her snakker vi om opp til mer enn en sex-scene i hver bok, og... Vel, målt med dagens standard så er det mer sex i en vanlig norsk serieslektsroman, men den gang da var det virkelig drøye greier.

Sannsynligvis er det her ideen om at Kjell Hallbing skrev under navnet Clay Allison, dukker opp.
Hallbing skrev til sammen 14 bøker om Clay Allison. Alle ble skrevet under navnet Leo Manning.
Om man ser på serien Clay Allison Sexy Western, så ble imidlertid de 15 (eller 16) første bøkene i serien utgitt med "Leo Manning" som forfatter. Uten at Hallbing skrev mer enn sine 14 av den grunn. Og han var visst ikke helt fornøyd med at "hans" navn ble knyttet til flere bøker enn de han faktisk skrev. (Et eller annet sted har jeg liggende hele Hallbings versjon av serien + en "Leo Manning"-bok ikke skrevet av Hallbing. Og man merker kvalitetsforskjellen)
Etter at Hallbing ga fra seg serien forsvant forfatternavnet helt. Resten av serien ble altså utgitt under navnet "Clay Allison Sexy Western". Med litt dårlig kildesøk, så ender man da opp med "Sexy Western skrevet av Clay Allison". Og siden Clay Allison en gang var skrevet av Kjell Hallbing...

Clay Allison Sexy Western gjorde det greit nok uten Kjell Hallbing. I alle fall så bra at ulike forlag fra 1969 til 1994 (!) ga ut tilsammen 278 bøker i serien. Noe som vel gjør den til en av Norges lengste westernserieutgivelser. (Muligens slått av Marshall Growers "Bill og Ben")
Clay Allison-bøkene ble både spesialskrevet OG "oversatt", hvor heltens navn ble endret fra hva det nå var før, til "Clay Allison", så ble teksten redigert litt, og bøkene ble sluppet ut på markedet.
Jeg mener å huske at jeg leste at Petter Nome var en av "oversetterne". Konseptet var klart. Sex og western. Lengden på boken var også klar, så om den "oversatte" boken ikke var ferdig på rett antall sider, så måtte "oversetteren" bare klippe og kutte og skrive om for å sørge for å komme i mål på den tilmålte lengden.
Sex-scenene ble mer eksplisitte etter som tiden gikk. De første bøkene etter at Hallbing forsvant var ikke særlig mer eksplisitte enn Hallbings versjon. Men ut over 80-tallet og 90-tallet fulgte bøkene med i tiden... og ble mer porno.

Hallbings Clay Allison har blitt utgitt to ganger etter "sexy western"-perioden. Først i Hallbings eget forlag, og senere også av Bladkompaniet.

Men... Clay Allison har aldri vært forfatter i Norge, og har absolutt aldri vært Kjell Hallbing.
Såvidt jeg vet;)

(Ovenstående tekst inneholder alt for lite kildereferanser til å slippe gjennom Wikipedias nåløye, og må ikke på noe tidspunkt tolkes som annet enn et forsøk på å sortere inntrykk og tanker som har festet seg i en hjerne som gjennom alt for mange år har lest det meste som har vært utgitt av og OM westernbøker i Norge)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Kult!! Jeg leste samtlige Morgan Kanebøker og hele Diablitoserien da den kom, pluss noen få Clay Allison bøker, jeg har hørt på foredrag av Hallbing, og har faktisk også krangla med etablere forfattere om deres nedstemming av Hallbing til forfatterforeninga, men du bringer mye ny kunnskap inn her. Fanx mate!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, godt eksempel på hvorfor pseudonymer kan forvirre... Dette visste jeg ikke. Aldri hørt det før, så takk skal du ha!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Kvernmo RyeJarmo LarsenTrude OmaflamgeBeathe SolbergSusan StensrudSynnøve H HoelIngvild STor Arne DahlAnna Katharina MyklebustMerethe SolstadVidar KruminsKirsten LundEli HagelundMonica CarlsenHarald KTom-Erik FallaThomas Røst StenerudAmanda AMaikenChristinaTonesen81Daffy EnglundAnn-ElinHanne MidtsundNorahFriskusenBjørg  FrøysaaNabodamaMarianne  SkageIngunnJBjørg RistvedtToveandreas h. o.PirelliLars Johann MiljePiippokattaingar hPär J Thorsson