Det har vært kjedelig her i det siste for oss som ikke er med i lesesirklene, sist uke jobbet jeg natt og var ikke innom her i det hele tatt... På den oppdagelsen ser jeg at jeg burde bidra med noe...

Jeg har kommet på at pseudonymer av og til kan forvirre når man leter etter en bok, så hva med en informasjonstråd der vi forteller hverandre hvem som har hvilke pseudonymer. De er mange, så jeg tar ikke sikte på å samle alene... Vær så snill å la det virkelige navnet gå klart frem.

Henrik Ibsen brukte navnet Brynjolf Bjarme.
André Bjerke brukte Berhard Borge.
Mannen bak pseudonymet John Pio var avismannen Oddvar Johan Larsen, han brukte også navn som Pio Larsen og Pierre Pio (Amandus og de tre døde er en veldig underholdende krim fra 1959).
Stein Riverton heter egentlig Sven Elvestad.
Richard Bachman er som kjent egetlig Stephen King.
John Dickson Carr har også brukt navnet Carter Dickson.

Kunne fortsatt ei stund, men nå overlater jeg fortsettelsen til dere :-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 57 svar.

Alberto Moravias egentlige navn var Alberto Pincherle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Madeleine Brent er et psedonym brukt av Modesty Blaise's skaper Peter O'Donnell. Under det navnet skrev han 9 gothic novels og ihvertfall 'Merlin's Keep' har vunnet Romantic Novel of the Year Award by the Romantic Novelists' Association. Det var noen på en Modesty Blaise mailing liste som nevnte dem, og da jeg sjekket titlene husket jeg at jeg hadde sett i hvert fall Tregaron's Daughter på norsk i butikken før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gøy å se at dere utvider lista, blir den lang og fin tar jeg på meg å oppsummere litt om en stund. Etterhvert (men da trengs mer hjelp) skal jeg nok ta meg inn i listene på nett og se hva jeg kan føye til "med hilsen Bokelskerne"... - på vegne av oss alle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den amerikanske forfatterinnen Nora Roberts har også et par pseudonymer, blant annet som J.D Robb (Død-serien), og Jill March... I Storbritannia kan man finne henne som Sarah Hardesty...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet at i starten, utga Brontë-søstrene verkene under psedonymene Ashton, Currer og Ellis Bell, fordi de mente de ville få bedre omtale om de utga seg som menn. Dette varte likevel ikke lenge, den første diktsamlingen deres solgte bare to eksemplarer, og etter at Emily døde avslørte Charlotte og Anne sine virkelige identiteter - og fortsatte å skrive under eget navn.

Agatha Christie publiserte bøker som ikke var hennes vanlige krimfortellinger under psedonymet Mary Westmacott. Dette fordi disse bøkene mer handlet om "chrimes of the heart" framfor ordinær krim, og hun ville ikke at disse sjangrene skulle forveksles.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Siden man først er inne på temaet pseudonymer.. har nå hatt en del diskusjoner om hvem som står bak pseudonymet "Samuel Bjørk". Er det noen om vet hvem det er? Denne personen har akkurat gitt ut krimboken "Det henger en engel alene i skogen" (som jeg i samme slengen anbefaler på det varmeste)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Samuel Bjørk heter egentlig Frode Sander Øien, og er en 44 år gammel forfatter og musiker som nylig har flyttet til Oslo fra Trondheim. Det melder VG i dag. 5/4-14

Han er krimdebutant, men har tidligere utgitt to romaner - deriblant debutromanen «Fantastiske Pepsi Love», som også ble dramatisert på Trøndelag Teater. Han spilte i bandet Sanderfinger, som gjorde suksess på nittitallet, og spiller i dag i I Love Wynona.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste saken, og ble faktisk utrolig skuffet! Ryktene gikk jo om at det var en litt mer kjent forfatter. Men pytt pytt, boken var god den! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er noen :-)

Erik Bakken Olafsen er pseudonym for Erik Foynland
Vera Lie er pseudonym for Bjarne Buset
Las Kepler er pseudomnym for Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sånn for ordens skyld får jeg legge til noen det har vært snakk om i det siste:
Kim Småge heter opprinnelig Anne Karin Thorshus, men jeg fant ikke noe som bekrefter at hun har endret navnet, så det er sikkert en vandrehistorie jeg har hørt...
Margaret Astrid Lindholm Ogden er personen bak pennenavnene Megan Lindholm og Robin Hobb for den som er inn i fantasy.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Carson McCullers het i følge Wikipedia, egentlig Lula Carson Smith.
(Kanskje ikke den store endringen siden hun giftet seg og tok etternavnet McCullers.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nok en forfatter jeg ikke har hørt om...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde heller ikke hørt om henne før jeg fikk tips her inne. Har lest Hjertet er en ensom jeger og Balladen om den bedrøvelige kafè av henne. Anbefaler dem, spesielt Balladen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vet om en del av disse, men er ellers nokså blank på slikt. Vet mer om artistnavn på popsangere osv.....det er vel en annen historie...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Utmerket tiltak, støtter forslaget om å dele infor på Wikipedia :-)
Men vil også tipse om "Norsk anonym- og pseudonymleksikon". Finnes på biblioteket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jepp, den er fin! Jeg fant den brukt for noen år siden, da jeg allerede var i gang med min lille detektivjakt, og slo naturligvis kloa i den. (Men hvor har den nå tatt veien, tro? Hjelp, jeg trenger mer hylleplass...........)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den burde jeg se på ja.. Dette startet som en idé uten nevneverdig research, hensikten var å få med folk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ikke min favoritt, men Pittacus Lore er et pseudonym for to forfattere:) James Frey & Jobie Hughes

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra tema for en tråd, Wolfcat - psevdonymer er interessant og kjekt å kunne slå opp! Men jeg håper du ikke synes det er dumt at jeg henger på en tilleggsoppfordring til alle bokelskere med interesse for og kunnskaper om forfatterpsevdonymer: del dem på Wikipedia også! Jeg ser Ava har delt lenke til Store Norske Leksikons (SNL) psevdonymliste nedenfor - jeg har faktisk ikke sett den listen før, men den er fin. På wikipedia kan vi imidlertid alle bidra - og for noen år siden "la jeg fra meg" en del (= litt over 20) psevdonymer på norsk Wikipedia, nettopp fordi jeg syntes det var kjekt å ha så mange som mulig samlet på ett sted.

For å bidra på Wikipedia er det bare å opprette en profil og sette i gang - husk bare at du ikke kan kopiere inn tekst som en annen person har forfattet (du må bruke egne ord - jeg visste ikke dét da jeg startet, så da fikk jeg en vennlig melding fra en av de frivillige som kontinuerlig sjekker nye redigeringer på WP), og at alle opplysninger du legger inn, må ha en kildeangivelse. (Slik at folk etterpå kan sjekke at det er hold i opplysningene.) Alle nye bidragsytere vil få litt ekstra oppfølging av de frivillige patruljørene, som også sjekker at artikkelendringer og nye artikler er i tråd med Wikipedias standardoppsett.

Her er norsk Wikipedias liste over psevdonymer: http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Pseudonymer - hvis du vet om et psevdonym (og hvem som skjuler seg bak!), så sjekk om det har kommet med på Wikipedias liste. Hvis ikke, er min oppfordring at du legger det til!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Wikipedia er god å ha, men ikkje fullkomen. Her manglar pseudonymet K. Villun. Vedkomande har også eit anna som liknar veldig. Eg let svaret hanga i lufta, og reknar med at nokon kjem med svaret .. . om ikkje so lenge

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men det er jo det som er poenget med Wikipedia - det blir stadig bedre og mer informativt etter hvert som flere og flere bidrar med sine kunnskaper og funn. Så hvis du savner noen opplysninger på Wikipedia - opprett en brukerkonto og bidra med det du vet. Wikipedia kan alltid bli bedre - men til forskjell fra de fleste andre oppslagsverk, så kan du selv gjøre ditt til å heve kvaliteten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

K. Villun = Kjartan Fløgstad

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er veldig glad i tante Wiki og har en profil der, i hovedsak har jeg rettet skrivefeil... Støtter oppfordringen om å bidra der. I en tråd som denne med et så omfattende tema er det jo hensiktsmessig å vise til kilder og gi en god oversikt over dem. OG bidra til å gjøre dem bedre! Det er jo vi som er nasjonens selvutnevnte boknerder! For all del, det er utelukkende positivt ment...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tante Wiki?????

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wikipedia er som ei klok tante men kan spørre om hva som helst...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg er nerd på mange vis, jeg.... ;P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ok da er vi to nerder her inne...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...tre

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje vi kan starte en egen nerdeklubb her? Kan være sekretær da jeg er det allerede i MDG, og vi blir jo av enkelte sett på som nokså sære og nerdete...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi ER allerede en nerdeklubb: Bokelskere.no... ;-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

nåja... hvis det å lese bøker er spesielt nerdete.. har vi mange nye potensielle medlemmer i landt...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det håper jeg...

Det som gjør oss alle mer eller mindre nerdete her, er at vi er opptatt av langt mer relatert til bøkene enn bare å lese. Så kaller jeg noen en boknerd, er det udelt et kompliment :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I tillegg til ca 2 000 bøker, har jeg 8 000 tegneserier, og som de sa for ca 40 år siden, så blir du dum av å lese tegneserier....I så fall må jeg ha vært jævla intelligent som barn for jeg har fortsatt en ok IQ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... fire og en halv

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hvem er den halve?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er så nerd at det ikke er nok med en nerd, det trengs mer enn en nerd. Men jeg er heller ikke nerd nok for to nerder, derfor blir det en og en halv nerd.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Artig tema. Og du snakker om forvirring:

Etter at jeg leste ditt innlegg kom jeg til å tenke på min favoritt-forfatter:

PAUL AUSTER.

Jeg vet at jeg ett eller annet sted i huset har en detektiv-historie han i yngre år utga. Jeg tror pseudonymet han da brukte var PAUL BENJAMIN.

Det rare er at når jeg googler dette så er det fint lite opplysninger å oppdrive... Nesten som at denne boka ikke finnes... Jeg har for øvrig lest at han skrev den detektiv-historien for å tjene penger i en ytterst (økonomisk) vanskelig periode i yngre dager.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant! Jeg ser opplysningen er med i bibliografien i den engelske Wikipedia-artikkelen om Paul Auster - såvidt det er. Der står det at boken het "Squeeze Play" og kom i 1982 - ganske riktig under navnet Paul Benjamin. Og siden forfatterens fulle navn ifølge artikkelen er Paul Benjamin Auster, så gikk han ikke så langt for å finne seg et psevdonym... ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Joda, jeg har lest den artikkelen du nevner til, men det er faktisk ikke den boka jeg sikter til! Derav mysteriet... Jeg har nevnte detektiv-roman på fransk (franskmennene har alltid elsket Auster). Jeg får lete mer i bokhyllene for å finne ut av det :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg så at fransk wikipedia generelt gikk enda mer i detaljer om Paul Auster - ikke overraskende at de liker ham, siden han tydeligvis er frankofil! Men du, de franske wikipedianerne sier at Squeeze Play er en krimroman som heter Fausses Balles på fransk.

(Den tittelen hadde jeg problemer med å forstå ("balles" kan bety kuler, men falske kuler? hmmm...), men en annen fransk WP-artikkel gir en forklaring på den tittelen: Au baseball, une fausse balle est une balle frappée hors-jeu. Altså: Dette er et baseball-uttrykk, og en "fausse balle" er en ball som blir slått når spillet ikke er i gang. (Den som skjønner noe av baseball, forstod kanskje mer av dette enn meg...)

Og så kan det være at jeg har gått litt i surr - men kan det være Fausses balles du har i bokhyllene et sted, eller hadde du også sett at det er denne boken de engelske wikipedianerne oppgir under navnet Squeeze Play?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er muligens den jeg har. Lenge siden jeg leste den og har ikke funnet den igjen ennå. Tror faktisk jeg husker at det var en del skriving om baseball der (sider jeg nok skumleste). Auster er glad i baseball! Men nå begynner jeg også å lure på om det var to slike detektivromaner han ga ut for lenge siden for å tjene penger... Jeg kan kanskje finne ut mer om dette etter vinterferien :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis det er tillatt å ta med heteronymer - oppdiktede forfattertyper med hver sin egenartete historie, skrivestil, temperament, filosofi og livsinnstilling – kommer vi ikke utenom Fernando Pessoa.

De mest kjenteheteronymene hans er: Alberto Caeiro, Álvaro de Campos, Ricardo Reis og Bernardo Soares

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kunne ikke dy meg - her er Pessoa's heteronymer:

Pessoa's Persons

He was one, he was many, he was everyone, he was no one.

Fernando Pessoa, sad bureaucrat, prisoner of the clock, solitary author of love letters never sent, carried an insane asylum around himself.

Of the denizens, we know their names, the dates and even hours of their births, their astrological signs, weights, and heights.

And their works, because they were all poets.

Alberto Caeiro, pagan, mocker of metaphysics and other intellectual acrobatics that reduce life to concepts, wrote burps.

Ricardo Reis, monarchist, Hellenist, child of classical culture, who was born several times and had several astrological signs, wrote constructions.

Alvaro de Campos, engineer from Glasgow, vanguardist, who studied energy and feared losing his zest for life, wrote sensations.

Bernardo Soares, master of the paradox, prose poet, scholar, who claimed to be an unwilling aide in some Library, wrote contradictions.

And Antonio Mora, psychiatrist and nutcase, interned Cascais, wrote lucubrations and locobrations.

Pessoa also wrote. When the others slept.

-Eduardo Galeano

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Strålende, Ava! Takk for denne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvorfor ikke?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fordi han hadde så mange, og de er så vidt forskjellige :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som du kan se av denne listen - så har mange forfattere brukt pseudonymer i årenes løp.

Karen Blixens mest kjente pseudonym er sannsynligvis Isak Dinesen, men hun skrev også under navnene Pierre Andrezel og Osceola.

Virginia Woolf ble kjent under navnet E V Odle i starten på sin karriere.

Blant dagens krimforfattere finnes det mange pseudonymer - jeg vet knapt hvor jeg skal starte og overlater derfor den jobben til andre. :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Interessant liste.
Selv om jeg føler for å komme med et lengre innlegg om hvorfor Kjell Hallbing IKKE skrev under navnet Clay Allison.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sett i gang hvis du har tid og lyst! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

OK;)

Hallbing brukte mange pseudonymer, men såvidt meg bekjent brukte han nesten alltid LM. (Fra Liggett & Myers, som var sigarettene han foretrakk.) Vi snakker Lee Morgan, Leo Manning, Louis Masterson... og Ward Cameron.
Hvis hukommelsen ikke svikter meg helt her, så ble de første bøkene om Morgan Kane skrevet av Lee Morgan, og utgitt i Cowboy- serien til hvemdetnåvar som ga dem ut... Bladkompaniet? Jeg har stort sett hele serien liggende på loftet hos mine foreldre, inkludert Hallbings Morgan Kane-debut, men har ikke tilgang til loftet nå, så...
Serien var lett gjennkjennelig med rød rygg med svart skrift, og kveghorn-logo (Se eksempel HER)

Men, tilbake til temaet:
Etter å ha skrevet om Morgan Kane en stund, skapte Hallbing den nye helten Clay Allison. Og om man syntes sex-scenene i Morgan Kane-serien var drøye (det var minst en i hver bok!), så var Clay Allisons sex-scener så drøye at de ga ut hele serien som "Sexy Western"!
Her snakker vi om opp til mer enn en sex-scene i hver bok, og... Vel, målt med dagens standard så er det mer sex i en vanlig norsk serieslektsroman, men den gang da var det virkelig drøye greier.

Sannsynligvis er det her ideen om at Kjell Hallbing skrev under navnet Clay Allison, dukker opp.
Hallbing skrev til sammen 14 bøker om Clay Allison. Alle ble skrevet under navnet Leo Manning.
Om man ser på serien Clay Allison Sexy Western, så ble imidlertid de 15 (eller 16) første bøkene i serien utgitt med "Leo Manning" som forfatter. Uten at Hallbing skrev mer enn sine 14 av den grunn. Og han var visst ikke helt fornøyd med at "hans" navn ble knyttet til flere bøker enn de han faktisk skrev. (Et eller annet sted har jeg liggende hele Hallbings versjon av serien + en "Leo Manning"-bok ikke skrevet av Hallbing. Og man merker kvalitetsforskjellen)
Etter at Hallbing ga fra seg serien forsvant forfatternavnet helt. Resten av serien ble altså utgitt under navnet "Clay Allison Sexy Western". Med litt dårlig kildesøk, så ender man da opp med "Sexy Western skrevet av Clay Allison". Og siden Clay Allison en gang var skrevet av Kjell Hallbing...

Clay Allison Sexy Western gjorde det greit nok uten Kjell Hallbing. I alle fall så bra at ulike forlag fra 1969 til 1994 (!) ga ut tilsammen 278 bøker i serien. Noe som vel gjør den til en av Norges lengste westernserieutgivelser. (Muligens slått av Marshall Growers "Bill og Ben")
Clay Allison-bøkene ble både spesialskrevet OG "oversatt", hvor heltens navn ble endret fra hva det nå var før, til "Clay Allison", så ble teksten redigert litt, og bøkene ble sluppet ut på markedet.
Jeg mener å huske at jeg leste at Petter Nome var en av "oversetterne". Konseptet var klart. Sex og western. Lengden på boken var også klar, så om den "oversatte" boken ikke var ferdig på rett antall sider, så måtte "oversetteren" bare klippe og kutte og skrive om for å sørge for å komme i mål på den tilmålte lengden.
Sex-scenene ble mer eksplisitte etter som tiden gikk. De første bøkene etter at Hallbing forsvant var ikke særlig mer eksplisitte enn Hallbings versjon. Men ut over 80-tallet og 90-tallet fulgte bøkene med i tiden... og ble mer porno.

Hallbings Clay Allison har blitt utgitt to ganger etter "sexy western"-perioden. Først i Hallbings eget forlag, og senere også av Bladkompaniet.

Men... Clay Allison har aldri vært forfatter i Norge, og har absolutt aldri vært Kjell Hallbing.
Såvidt jeg vet;)

(Ovenstående tekst inneholder alt for lite kildereferanser til å slippe gjennom Wikipedias nåløye, og må ikke på noe tidspunkt tolkes som annet enn et forsøk på å sortere inntrykk og tanker som har festet seg i en hjerne som gjennom alt for mange år har lest det meste som har vært utgitt av og OM westernbøker i Norge)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Kult!! Jeg leste samtlige Morgan Kanebøker og hele Diablitoserien da den kom, pluss noen få Clay Allison bøker, jeg har hørt på foredrag av Hallbing, og har faktisk også krangla med etablere forfattere om deres nedstemming av Hallbing til forfatterforeninga, men du bringer mye ny kunnskap inn her. Fanx mate!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, godt eksempel på hvorfor pseudonymer kan forvirre... Dette visste jeg ikke. Aldri hørt det før, så takk skal du ha!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt slikt jeg tenkte på - de pseudonymer folk bryr seg om å kunne ;-)
Lista er bra, men omfattende og litt "upersonlig" på et vis. Har ei lang liste sjøl, men valgte å slenge ut de som fløt på toppen i hodet da jeg lagde tråden. Ser Kim Småge ikke var med i lista, det begynte som pseudonym og forfatteren endte opp med å endre navnet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du kom meg akkurat i forkjøpet når det gjelder Karen Blixen, Ava. Hun skrev bøkene sine både på engelsk og dansk, som regel først på engelsk for så å gjendikte til dansk. Isak Dinesen brukte hun som regel for den engelske teksten, og Karen Blixen for den danske.

Tone Selboe skriver i boka "Karen Blixen" at hun i brev og bøker brukte mange forskjellige navn som Karen Blixen-Finecke, KBF, KvB, Pierre Andrézel, Osceola, Tanne, Tania, Memsahib og Khamar. Litt forvirrende å holde styr på, vil jeg tro :))

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Beklager så mye, Bjørg. Jeg skal vente på deg neste gang! :)
Jeg solgte for øvrig en førsteutgave av Den afrikanske farm (på dansk) i 1973, boken var utgitt under pseudonymet Isak Dinesen og Karen Blixen hadde signert den med sitt eget navnetrekk - Karen Blixen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jøss, førsteutgave med signatur - det hadde vært noe å ha i hylla! Håper du fikk godt betalt for den :))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den berget vårsemesteret. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandTore OlsenLeseberta_23LailaBente NogvaJarmo LarsenEmil ChristiansenHilde Merete GjessingTove Obrestad WøienEgil KristiansenmarithcPerSpelemannOdd HebækMarianne  SkageKarina HillestadKristine LouiseLars MæhlumSverre HoemAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesHarald KRune U. FurbergNinaMads Leonard Holvikingar hTralteKirsten LundsveinMarit HåverstadFrode Øglænd  MalminEvaRandiAHilde H HelsethPiippokattaTone Maria JonassenLisbeth Marie UvaagBeathe Solberganniken sandvikEllen E. MartolTonje-Elisabeth Størkersen