Hvis man tenker etter, er det ikke bare "dramatis personae" som er viktige i en bok. Vi alminnelige dødlige er da sannelig også viktige! Uten en hærskare av kusker og hestekarer til å besørge transport, viille for eksempel Jane Austen neppe klart å bevege sine hovedpersoner fra fornuft til følelser. Uten et godt båtmannskap kunne kaptein Ahab kun hytte med neven fra fjærasteinene.Jo, litteraturens statister er også viktige. Og tenk på alt de får se og oppleve!

Så- i hvilken bok ville DU ta ansettelse? Hvilken stilling? Hos hvem? Og hvorfor?

Selv myser jeg på gråværet og glattholka og drømmer meg til Italia. SIden det straks er helg, tenker jeg å ta ansettelse som kirketjener hos Don Camillo. Sol, varme, god vin, åndelig føde og muntert selskap til sinnets oppløftelse. Kanskje til og med et skikkelig slagsmål? Ahh.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Apropos - denne boken var ukjent for meg da jeg startet tråden, men den passer jo rett inn. Vurderer innkjøp, kanskje den kan interessere flere?

Jo Baker: "Longbourn". I følge vaskeseddelen ikke en pastisj over "Pride and Prejudice", men en roman med parallell kronologi til førstnevnte - der vi følger tjenerskapet, istedetfor herskapet:
"In this irresistibly imagined belowstairs answer to Pride and Prejudice, the servants take center stage. Sarah, the orphaned housemaid, spends her days scrubbing the laundry, polishing the floors, and emptying the chamber pots for the Bennet household.... the gritty daily particulars faced by the lower classes in Regency England during the Napoleonic Wars"

I følge anmeldelser visstnok en relativt realistsisk skildring av livet "downstairs" på 1810-20 tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, jeg har alltid drømt om å bo i Minas Tirith, eventuelt Edoras. Tror jeg kunne likt meg der :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bibliotekar eller arkivar på Hogwarts, uten tvil. ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Respekt! Bibliotekar på Hogwarts er bare for de tøffeste av de tøffe ;-)

Skolebok

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jepp! Jeg har faktisk en sånn der liggende øverst i en av bokhyllene mine. ;) Den ser ikke heeelt ut som filmversjonen, men ganske så lik:

skriv bildebeskrivelse her

Med lydeffekter og greier. Stryker man den på ryggen riktig antall ganger, så roer den seg ned og lar seg åpne. Så min personlige erfaring skal det ikke stå på om muligheten dukker opp!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bedre CV kan man ikke få. Ikke uten grunn at selv smygardinger skjerper seg når denne bibliotekaren hvisker "hysj"!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tankene går veldig fort til tjenende ånder i gamle dager, men jeg tror ikke stuepike hos Bennett-familien, tjenestejente på Wuthering Heights eller for den del taus på Innhaug hadde vært det helt store. Det var jo Elizabeth, Cathy og Oline som fikk oppleve spenning og drama og kjærlighet og sorg, ikke tjenerne deres....

Lærer på Hogwarts, da? Nei, jeg ville vært altfor mørkredd!
Egentlig tror jeg heller jeg ville spasert inn i en koselig chick-lit og jobbet på en populær kafé (for der kommer alltid en eller annen knushyggelig type inn og SER deg) :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Don Camillo er suveren. Har av ein eller annan uforståeleg grunn aldri lest den frå perm til perm, berre bladd litt i den og lest enkelte stykke. Eg må nesten skaffe meg denne boka slik at eg får lest den ordentleg.

Sjølv trur eg eg kunne tenke meg ei stilling i Jorge Amado sitt univers, tett innpå bohemlivet i ein av byane i Nordaust-Brasil rundt 1920-1940, men ikkje så tett innpå at ein sjølv havnar på skråplanet. Restaurant-eigar, kanskje? Med klientellet frå bøkene blir ein neppe rik av det, men får garantert mykje moro.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den store Don Camillo-boka fra Bokklubben (den lenkede) er vel verdt å lese fra perm til perm, siden en del av historiene også inngår i en slags "story arc" (som vår mindre raffinerte tidsalder kaller det). Ellers tror jeg alle kan leses frittstående, med stort utbytte :-)
Det er en jungel av oversettelser og samlinger av disse historiene. Antagelig må man kunne lese italiensk for å få oversikt..

Merker meg Jorge Amado,, takk for tips :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ville vært sekretær hos Herkules Poirot. Hun som alltid har kontroll, finner alle fakta og har et uforlignelig arkivsystem. Og en søster som driver ungdomshospits....

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Berit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnie