Ja, hva betyr egentlig lakonisk? Noen som klarer å definere det uten å bruke ordbok, Google eller Wiki på forhånd? ;)

I boka jeg leser nå kom jeg over følgende tekst: "En gang de spaserte langs en elv - Eskdale i lavt, rødskimrende sollys, dekket av tynt snølag - siterte datteren hans første linje i et dikt av yndlingsdikteren sin for ham. "Hvis jeg ble invitert / til å skape en religion / ville jeg bruke vann." Hun sa at hun likte det lakoniske "invitert" - som om han ville bli det, som om noen noensinne blir det."

Jeg har absolutt en følelse av hva lakonisk betyr, men jeg klarer ikke å sette ord på det(!?)

Fint med bøker som minner en på ord man har glemt :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Jeg mener det er mer til det lakoniske enn det som har kommet frem til her. Det lakoniske har en særstilling i litteraturen og annen kunstform, selv om det hovedsaklig er en verbal kvalitet. I replikkform kan det lakoniske være en kort og konsis bemerkning, gjerne treffende og presis. Lik eksempelet om spartanernes "Hvis." I mine studier av antikken har jeg fanget opp at spartanerne, eller lakonerne, var kjente for å oppdra sine barn til å svare kort og fyndig. Denne sosiolekten, sammen med deres doriske dialekt, styrte den spartanske talemåten. Dette sammenfaller med vår tidsånd, som mange mener er dominert av ironien (les: post-modernismen), men det lakoniske er enda viktigere vil jeg påstå i hva man kan kalle "punchline-kulturen". Dette kan man gjerne se i at mange av våre idealer er nærmest rent lakoniske i hele sin talemåte, f.eks. Clint Eastwood. Også en av våre mest populære typekarakterer er delvis definert av deres lakoniske fremtoning, nemlig de mørkkledde, depressive og lakoniske unge menn.

For å summere vil jeg si at det lakoniske kommer til uttrykk gjennom tale, men kan også fremstilles gjennom holdning, positur og væremåte. Jeg mener den som skrev det lå noe resignert implisert i begrepet lakonisk, og dette er det nærmeste vi har kommet en avdekking av det lakoniske hittil, men jeg kan ikke si meg helt enig. Med vekt i eksemplene jeg har vist til vil jeg påstå at det det konnoterer noe tilbakelent og selvsikkert. Å fremstå lakonisk vitner om potensiell energi, en tilbakeholden og tildekket styrke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En kort replikk, gjerne ironisk eller sarkastisk. Opprinnelsen til uttrykket er i gresk historie, jeg tror det var Lakonerne som var beleiret av Spartanerne. Spartanerne sendte melding der de utmalte hva de kom til å gjøre med dem om de ikke overga seg. "Hvis dere ikke overgir dere, så ditt, hvis dere ikke overgir dere så datt osv" Lakonerne svarte da med ett ord; "Hvis".

så så jeg på internettet: Lakonerne var visst spartanere:

One famous example comes from the time of the invasion of Philip II of Macedon. With key Greek city-states in submission, he turned his attention to Sparta and sent a message: "If I win this war, you will be slaves forever." In another version, Philip proclaims: "You are advised to submit without further delay, for if I bring my army into your land, I will destroy your farms, slay your people, and raze your city." The Spartan ephors sent back a one word reply: "If."[17] Subsequently, both Philip and Alexander would avoid Sparta entirely.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe, fiffig :) Men betyr lakonisk bare en kort replikk? Skuffende. Jeg trodde det hadde en særegen betydning, slik som de andre "-iskene"; ironisk og sarkastisk, har.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ville gjerne ha med at det ligger noe resignert - en rolig aksept - i ordet, og at det gir uttrykk for en viss livserfarenhet med en snert av ironi, men ikke sarkasme. - Min mening uten å slå opp noe sted (det var jo det vi ble bedt om), så det kan jo være jeg har feiltolket det :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det blir feil å si at det betyr en kort replikk. Den korte replikken må også treffe spikeren på hode ellers så er den ikke lakonisk :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mmm, jeg funderte litt på "kort replikk med piskesnert" - eller som du sier "replikk som treffer spikeren på hodet".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KAnette SRavnEster SStig TMalinn HjortlandAud- HelenHeidi BTheaTuridmajaBente L.RufsetufsamgeTor Arne MyklebustSilje-Vera Wiik ValeRolf IngemundsenTherese HolmMarianneNsveinTheresesiljehusmorTor Arne DahlKirsten LundCecilie69Ingunn SNtotheaCathrine PedersenWenche VargasAkima MontgomeryBjørg Marit TinholtReidun SvensliAnn ChristinBente NogvaIngunnJChristofferJohn LarsenSynnøve H HoelGrete AastorpChristin SillibakkenMalin