Jeg har foreløpig to nye mål for lesing i 2014. Det ene er flere (for meg) nyoppdagelser som nå står i hylla; Sinclair Lewis, John Grisham, Upton Sinclair, Robertson Davis. Det andre er ei liste jeg fant over tusen anbefalte bøker noen mener en bør lese. Jeg starta for noen år siden på hundre-lista, og har nådd ca. 35 på den, med Middlemarch underveis. For meg passer disse klassikerne best i parallell lesing med lettbeint krim. På den nye tusen lista tenkte jeg å begynne med nyere bøker. DeLillo, Coetzee, Kureishi. Jeg vil også fortsette å lese enkelte forfattere til bunns, Hesse, Steinbeck, Fante, Fløgstad, Hamsun, Dickens, Bjørneboe, Philip Roth, John Irwing. De siste åra har jeg lest mellom 10 og 15000 sider ved siden av jobb, rundt om 50 bøker. Nå er jobbsituasjonen endra, så jeg burde ha et program for 2014 som ikke gjør meg arbeidsledig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Slutter meg helt og fullt til annelinguas lovord om ! Han har i mange år vært en av mine absolutte favoritter! Jeg ser at du også har mange andre av mine yndlinger på leseplanen, som Sinclair Lewis, Don DeLillo, Hanif Kureishi, John Steinbeck, Jens Bjørneboe og ikke minst John Fante! Jeg tror du har mange store leseropplevelser i vente. Gled deg :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for svar begge to. Jeg har kjøpt The Cornish Triology, men enda ikke lest et ord. Boka er kjøpt utelukkende med utgangspunkt i Bokelskere, så det er kanskje dere to jeg skal gi kred hvis Davis imponerer? Veit ingenting om han, men har mange gode erfaringer med alt fra Canada som har dukka opp i livet til nå. Flere av de andre dukket opp i andre bøker, blant annet Sinclair Lewis i Gift med en kommunist av Philip Roth, for ikke å snakke om John Fante, som opptrer som gud hos Bukowski. Fante har jeg lest endel av. Lett å se koplinga han - Buk i skrivestil. Jeg liker fylla, uerbødigheten og alle damene de skryter på seg. Under felleslesning fant jeg også noen nye Steinbeckbøker jeg har lyst på: Bombs away og America for americans, i tillegg til spennende biografier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja - jeg har i alle fall delt min begeistring for Robertson Davies her inne før, så kanskje jeg kan få litt av æren hvis du blir fornøyd? (Og det blir du! Jeg lover! Hvis ikke kan du bare sende over The Cornish Trilogy, for den har jeg også lyst til å lese.;P) Upton Sinclair og Sinclair Lewis er jeg fæl til å blande sammen - Babbit (S.L.) har jeg hatt stående ulest lenge, og nylig fant jeg også Main Street (S.L.) på bruktbutikken og The Jungle (U.S.) i foreldreheimen. Jeg får se å få lest dem, så jeg slutter å blande opphavsmennene! Jeg har ellers ikke noen spesielle lesemål for 2014 selv, men jeg har sansen for din liste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant artikkel fra Dagbladet 1. mai 2016 om Sinclair Lewis - tipset kom egentlig fra bokelsker Monica Carlsen i en annen tråd her inne, men om noen snubler inn i denne gamle tråden...: http://www.dagbladet.no/2016/05/01/kultur/meninger/kommentar/donald_trump/sinclair_lewis/44073736/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også Babbit og Main Street av S.L. og The Jungle og Draggon's Teeth av U.S. The Jungle i unsensored origin edition med små og lite lesevennelige fonter. Det kan bli en utfordring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det må man vel kalle et pussig sammentreff? Skal vi gjøre en avtale om at den av oss som først får lest noen Babbit, Main Street eller The Jungle, legger ut en liten omtale i en diskusjonstråd? (Min The Jungle er en gammel Penguin Pocket, så jeg har visst et fortrinn der.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Avtale!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så flott at flere har oppdaget Robertson Davies!!! Jeg fikk ham anbefalt av en kollega for et års tid siden, og falt pladask. Jeg hadde aldri hørt om ham før jeg fikk låne noen bøker av henne - men nå skjønner jeg godt at han har status som litteraturens "grand old man" i hjemlandet Canada.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg fristes...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Aha - en til på kroken? ;P Må tilstå at jeg ennå ikke har lest flere enn to, men resten skal være like glitrende, ifølge min primærkilde. De to jeg har lest, bør leses i samme rekkefølge som jeg leste dem - ellers har han mange trilogier på samvittigheten, men disse to er utgitt som to frittstående romaner. Og de er (trommevirvel): The Cunning Man og Murther and Wandering Spirits. Rekkefølgen her er et poeng, altså. (Jeg oppdaget at noen av bøkene til Robertson Davies også er oversatt til norsk, men det er noen tiår siden.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min nysgjerrige sjel lot seg også friste, og jeg har akkurat lest 30 sider i Den femte rollen på nb.no, og jeg er frelst :) Jeg forstår det som at denne er første bok i The Deptford Trilogy, forstår det også som at det er en del selvbiografi her. Synd at ikke bøkene hans er å få tak som e-bøker, jeg har i hvert fall ikke greid å finne trilogiene hans annet enn i papirform+lydbok på eng., med unntak av de to på nasjonalbiblioteket. Si fra hvis jeg tar feil.

Den femte rollen og Den gamle Adam kan leses på nb.no, sistnevnte er 2. bok i The Cornish Trilogy.

Takk :)

P.S. Jeg har ingenting å utsette på oversettelsen av "Den femte rollen".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så morsomt å høre! Han er virkelig en mester i å bygge opp handlinger med spennende og uventede momenter - og også en språkets mester, så det er fint å høre at han også "fungerer" i norsk oversettelse. :D

Jeg vet ikke så mye om graden av selvbiografi i bøkene hans, men i de to jeg har lest, ser jeg elementer som tydeligvis også går igjen i andre deler av bibliografien. (Familiebakgrunn fra Cornwall, legpredikant som forfar. Jeg røper ikke stort av handlingen ved å nevne dette, tror jeg - jfr. at en av trilogiene kalles "The Cornish Trilogy".)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk ;-)
Blir å søke litt på nett og skaffe full oversikt. Jeg antar de to du nevner her også er utgitt i den rekkfølgen? Har det ikke foran meg nå, bruker tlf ikke mac'en, så det er mer tungvint å veksle mellom vinduene...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det regner jeg absolutt med at de må ha vært - nei, du milde, jeg ser av wikipedia nå at det var de tvertimot ikke! OG de er de to første i en ikke fullført trilogi - ikke fullført fordi forfatteren gikk av sted og døde, ser jeg av årstallene. Dårlig gjort av ham, må jeg nok si. Jeg skulle gjerne ha lest bok nr. 3 også.

Hmm.... så rart at de to romanene kom ut i motsatt rekkefølge av den jeg leste dem i, da? Det var så veldig logisk for meg at de hadde akkurat den rekkefølgen...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir likevel 12 bøker å velge i, med tre fullstendige trilogier og en uavsluttet + noveller + evt essayene han skrev... Waterstones-markedet skal få et besøk av meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å heldiggris - skal du til Storbritannia? Jeg vil også tro at det er lettere å finne Davies der enn her. (Men han kan bestilles på nettet selvfølgelig, han ligger faktisk i en overfylt adlibris-kurv jeg har gående og ikke tør å ta med meg til "kassen".)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde det enda vært så vel, du ;-) Waterstones på nett er og blir min beste opplevelse av netthandel av engelske bøker, ofte finner jeg dem veldig rimelige på bruktmarkedet deres. Disse (The Cornish Trilogy) fins bare nye til £12. Bestilte dem ikke nå, husker ikke for øyeblikket hvor jeg har passord og medlemsnr...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har vi vært hos tante Wiki samtidig... skulle nettopp påpeke det samme. Den ufullstendige "Toronto Trilogy" står det visst. Har også merket meg en novellesamling som heter High Spirits.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Roger MartinsenHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenTrude OmaflamgeBeathe SolbergSusan StensrudSynnøve H HoelIngvild STor Arne DahlAnna Katharina MyklebustMerethe SolstadVidar KruminsKirsten LundEli HagelundMonica CarlsenHarald KTom-Erik FallaThomas Røst StenerudAmanda AMaikenChristinaTonesen81Daffy EnglundAnn-ElinHanne MidtsundNorahFriskusenBjørg  FrøysaaNabodamaMarianne  SkageIngunnJBjørg RistvedtToveandreas h. o.PirelliLars Johann MiljePiippokattaingar h