Når man skal prioritere hva som skal leses av nye bøker, er det ikke noen dårlig ide å ta en titt på nominerte til P2 lytternes romanpris! Flott å få anbefalt litterære godbiter også fra de ikke fullt så kjente forfatterne.
Har hatt en strålende lørdags morgen med siste halvdel av "Setningsskade". Bestemte meg for å lese denne etter knallkritikk i Dagsavisen. Boka kan ses som "Elling møter Ove" - og får en av mine sjeldne 6'ere!
Har tidligere hatt spesielt stor glede av De håpefulle, og likte godt både Vi ses i morgen, Vareopptelling og De usynlige. Tror jammen jeg må satse på å lese hele lista...
Hva med deg? Har du merket deg noe de du vil lese fra P2-listen?
Jeg så alt av Kirsti Blom (Oktober)
Mørke grener av Nicolaj Frobenius ( Gyldendal)
De håpefulle av Nicolai Houm (Tiden)
De usynlige av Roy Jacobsen (Cappelen Damm)
Mitt liv var et hett bibliotek av Kristian Klausen (Cappelen Damm)
Songfuglen av Jan Roar Leikvoll (Samlaget)
Vareopptelling av Erlend Loe (Cappelen Damm)
Setningsskade av Lajla E. Lorentzen (Margbok)
Oppløsningstendenser av Nina Lykke (Oktober)
Fugletribunalet av Agnes Ravatn (Samlaget)
Vi ses i morgen av Tore Renberg (Oktober)
Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux av Hanne Ørstavik (Oktober)
Prisen deles ut 2. februar.
Viser 19 svar.
Jammen ble det Agnes Ravatn som vant! Gratulerer med utmerkelsen! I kveld er det Fugletribunalet som gjelder i sofaen min :-)
De usynlige av Roy Jacobsen og Vi ses i morgen av Tore Renberg ligg begge i "ventehylla". Gler meg veldig til å lese desse bøkene. Elles er eg heilt bestemt på å ikkje lese Songfuglen av Jan Roar Leikvoll! Kanskje litt urettferdig overfor forfattaren, men etter Fiolinane så orker eg ikkje å utsetje meg for denne forfattaren på ein stund... Kan godt tenkast at eg vil lese Hanne Ørstavik si siste bok, har lest fleire av ho tidligare. De håpefulle av Nicolai Houm er eg litt i tvil om. Kritikken til Houm si bok har vore ganske varierande, så den er ikkje øvst på ønskelista mi!
Har lest Frobenius, Blom, Jacobsen, Klausen og Ørstavik. Av disse er Blom min favoritt.
Jeg har lest Frobenius, Jacobsen, Lykke, Ravatn og Renberg. Forhåpentligvis kan biblioteket skaffe meg Lorentzen snart så får jeg lest hele kortlista. Det er morsommer å høre prisutdelingen når jeg kjenner bøkene.
Vi ses i morgen har jeg hørt på lydbok, Tore Renberg leser selv, og den kan virkelig anbefales!
Hva synes du om bøkene da, Sidsel? Har du noen favoritt på kortlista?
Nå har jeg også lesti Nina Lykkes "Oppløsningstendenser". En sterk roman, som beskriver hvordan det kan være på bunnen av samfunnet - i både sosialt, økonomisk og yrkesmessig perspektiv.
Da er det bare Frobenius og Ravatn som gjenstår for min del!
Det ser ikke ut som jeg får lest den siste boka før lørdag, så kanskje jeg skal heie på den? Jeg har vel ingen klar favoritt blandt de andre. Det var mest kos å høre Renberg. Persongalleriet var morsomt og masse driv.De usynlige var fin (jeg hørte den også som lydbok,) men den tok meg ikke helt. Agnes Ravatns satirer er jeg stor tilhenger av, men slutten på boka ble litt, tja, lettvint? Frobenius mørke og skumle verden har jeg aldri falt for og Oppløsningstendenser ble litt lang.
Når det er sagt synes jeg alle bøkene var gode, men topp score ville jeg ikke gi.
Spennande liste!
Eg skal heilt sikkert lese Fugletribunalet, for den står på vent i bokhylla, gler meg til å lese den ganske så snart!
De usynlige har eg lese, og likte den, iallfall ganske godt, medan eg trur eg må sjekke opp Setningsskade - kan vere aktuelt for lesesirklane eg er med i.
Leikvoll skal få vente, trur eg, sidan eg enno ikkje har gløymt Fiolinane.
Jeg liker også De usynlige godt - virkelig en fin skildring av kystlivet i Norge i "gamledager". Ikke minst skildringen av menneskene er fin; hva de snakker med hverandre om - og hva de ikke involverer hverandre i, hvordan de handler og tenker.
Likevel - Vidunderbarn har en helt spesiell plass i "mitt leserhjerte", og De usynlige gjør ikke like stort inntrykk. Det blir spennende å se hvordan vi begge liker Fugletribunalet!
Er SÅ enig med deg! Vidunderbarn er ei av mine favorittbøker, likte den så godt at då eg hadde lese ut bibliotekutgåva, så måtte eg kjøpe mitt eige eksemplar som står i hylla.
Fugletribunalet skal lesast...snart...
Har ikke kjennskap til flere av disse forfatterne, De usynlige ligger best an til å bli lest av meg. Men jeg noterer bak øret din anbefaling av Setningsskade, en sak for biblioteket. Har mye å lese på nå, så jeg får evt klemme den innimellom de andre.
Artig liste, med mange bøker/forfattarar eg ikkje kjenner til. Har lest De usynlige og Vareopptelling, og Vi ses i morgen er på lista over bøker eg sikkert kjem til å kjøpe når dei kjem på salg ein gang. Setningsskade er notert, den var hittil ukjend for meg, men eg må sjekke ut denne nærmare.
Ja, Setningsskade er et must, vil jeg si - jeg hadde ikke fanget den opp jeg heller før midt i denne uken. Herlig portrett av Bjørn, ingeniør/elektriker, som bor alene. Det går ikke så fort i hodet hans, og han kjører helst på andregir, til nød tredje. Han har et voldsomt sug mot byggeprosjekter. Alt annet rundt han, er han ikke så opptatt av. En bok som egner seg godt for lesesirkler - mye å diskutere. Det er ikke noen feelgood.
Takk for listen! Jacobsen, Loe og Renberg skal jeg garantert få lest etter hvert. Antagelig ligger Houm også sterkt an, for den romanen har jeg hørt lovprisninger av som har gjort meg nysgjerrig - deretter blir det nok litt tilfeldig etter hva jeg kommer over og fenges av ved "gjennomblaing". Ørstavik tror jeg nok temmelig sikkert at jeg ikke kommer til å lese; hver gang jeg prøveleser litt i en av hennes bøker legger jeg den tilbake igjen og sier til meg selv at "nei, jeg orker ikke dette akkurat nå..." Hun fenger ikke meg, og da har jeg så mye annet å lese. (Det har hendt jeg har presset meg selv til å lese bøker bare for å finne ut hva jeg mener om et forfatterskap, men Ørstavik har ikke sluppet inn i varmen - ennå.)
Tommelen opp for Houm! Det nærmeste vi kommer Jonathan Frantzen i Norge. Jeg tror Fugletribunalet blir den neste for meg - når jeg er ferdig med den nyeste Bridget Jones :-)
Interessant å se listen, - her var det mye som var ukjent for meg, men som tydeligvis er veldig bra! Jeg er dårlig til å nærme meg det ukjente; av og til dukker det opp en bok i lesesirkelen jeg er med i, men ellers er listen over bøker jeg allerede har merket meg, altfor lang, - og jeg leser saaakte.
Her er det bare "De usynlige" jeg vet jeg skal lese, men ellers har jeg planer om å prøve meg på noe av Renberg, må med skam melde at jeg ikke har lest noe av ham, - hvilken anbefales? Ørstavik har jeg lest noe av, noe likte jeg og noe likte jeg ikke, så derfor kommer hun nok for sikkerhets skyld ganske langt ned ... ;)
Jeg fikk lyst til å komme med et innspill når du spør om Tore Renbergs bøker... Syklusen om Jarle er de Renberg-bøkene jeg har lest, og dem kan jeg absolutt anbefale. Det er kommet fem, og selv om de hopper litt i kronologien i forhold til hverandre, vil jeg anbefale at du starter med den første, Mannen som elsket Yngve. Da blir du "kjent med" Jarle, og finner ut om du vil lese mer av samme forfatter. Jeg liker Tore Renbergs fortellerstil, og synes han lykkes godt med å skildre en troverdig gutt og etter hvert mann, og et troverdig persongalleri rundt ham, i de ulike fasene vi møter ham. Jeg har hørt si at fjorårets roman overgår alt Renberg har prestert tidligere, så for den saks skyld kan du jo gjerne gå rett løs på den (og vente med Jarle-bøkene) - eller ta for deg "Farmor har kabel-tv" først, for 2013-boken er visst fra det universet. Spennende å utforske forfatterskap en ikke har vært borti før!
Takk for godt innspill :-) Jeg er nesten litt nervøs ved tanken på at jeg kunne komme til å like "Mannen som elsket Yngve", - da ville jo nesten hele våren gå med til dem, og det er så mye annet jeg har lyst til å lese ... Men kanskje jeg klarer å putte inn den som kom i fjor :)
Du trenger jo ikke å lese alle Jarle-bøkene i et jafs da, vet du. ;) Men samtidig skal det sies at jeg selv nesten gjorde det - ikke alle på en gang, men etter hvert som jeg fikk tak i dem (dermed gikk det jo et år eller to mellom hvert "besøk" i Jarles univers). De beste av bøkene fant jeg "unputdownable". På den annen side: det har mye for seg å starte med ferskvare, når du nå skal starte fra scratch!
Ikke noe å være redd for! Selv om man liker bøkene, tror jeg det vil bli litt vel mye Jarle Klepp om man tar alle på rappen, så det går seg nok til ... Kompani Orheim er trolig min favoritt av de jeg har lest. Den gir et veldig godt tidsbilde av oppvekst på 80-tallet.
Vi ses i morgen er en helt annerledes - og veldig mye mer ambisiøs roman enn Jarle Klepp-bøkene. Boka er tykk, fordi det er mye av både ytre og indre handling - og vi følger tre grupper av mennesker. Språkføringen er litt i råeste laget for enkelte lesere - men folk snakker jo slik de snakker. Det gjelder romanfigurer også ;-)