2013 er over og refleksjonene over året som er ferdig er foretatt, forhåpentligvis.
Nå som 2014 er i gang lurer jeg på om det er flere som har satt seg noen mål for det nye året. Ikke nødvendigvis antall bøker, men også "Lese flere norske forfattere" eller "lese flere bøker fra Asia eller Afrika". Kanskje målet er å lese flere bøker fra ukjente forfattere, ukjente sjangre eller noe så enkelt som å la seg rive med av handlingen.

Tidligere har jeg ikke vært opptatt av en ny begynnelse, men nå setter jeg faktisk pris på følelsen av et helt nytt år og nye muligheter. Det høres kanskje litt klisje ut, men jeg synes det er noe fint med å kunne starte på nytt.

Mitt mål for året er å ha større variasjon på bøkene jeg leser. Jeg vil lese både nyere/eldre litteratur, mer fra andre land og andre sjangre enn jeg vanligvis tiltrekkes av. Mye av dette tror jeg skjer automatisk gjennom Lesesirkelen kjell k har startet, men jeg skal også være mer obs på dette når jeg velger bøker selv.
Andre mål er noe som gjentar seg selv fra år til år, jeg skal ikke kjøpe så mye bøker. Jeg har en lei tendens til å bli revet med på salg, men i år skal jeg fokusere på å ikke kjøpe bare fordi det er billig.
Det største målet er selvfølgelig å kose meg med bøkene og sette pris på at jeg har mulighet til å lese.

Har dere noen mål for leseåret 2014?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 82 svar.

Er det noe mål jeg har, Vibeke. så er det å stresse mindre, i alt jeg foretar meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det høres ut som ett veldig godt mål, det tror jeg de fleste av oss kan jobbe mot :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har en følelse av at jeg må kutte ned på låninga på biblioteket slik at jeg får lest litt fler av de jeg har selv...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er sikkert ikke dumt, men du kan hvertfall trøste deg med at du benytter deg av et kjempegodt tilbud som bør brukes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

kjøpe færre bøker, låne færre på bib, og lese mer av det som jeg har allerede...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet mitt for dette året er som mange andres her ser jeg, å faktisk lese bøker jeg har stående i hylla fremfor å kjøpe nye/låne på biblioteket. Ulest-hylla mi har vokst seg sykt stor, spesielt i løpet av det siste året (ikke alle er blitt registrert her engang...), og målet for året er å redusere den betraktelig. Jeg vet med meg selv at jeg ikke kommer til bunns der, men har et håp om å i det minste ta for meg halvparten. Om jeg klarer å lese flere bøker enn jeg gjorde i fjor så er det absolutt en bonus.
Et annet mål jeg har, er å faktisk lese gjennom mye av det jeg selv skriver, og for å ikke snakke å om å FULLFØRE en del av det. Skriver MYE, men er elendig på det som kommer etter førsteutkast...nemlig gjennomlesing/redigering... I år skal det bli annerledes! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har et lite skap fullt av uleste bøker og hver gang jeg har "gått tom" for lesestoff har jeg dratt på biblioteket istedenfor å ta en titt i skapet. I går leste jeg ut "Helbredelsen" av Jonathan Odell, en helt fantastisk leseropplevelse som jeg anbefaler på det varmeste, og siden bibliotek var steng gikk jeg dørstokkmila til Skapet med det rare i. Der fant jeg jo en skatt av en bok! " Nåde " av Linn Ullmann. Tror dette er den første boka jeg leser av henne, og jeg er imponert. Den treffer en nerve og belyser temaer som de færreste tenker på i det daglige liv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt mål, eller rettere sagt mitt sterke ønske , er at jeg skal få tilbake min sterke leseglede. Jeg har i 2013 ødelagt den litt , fordi jeg har slengt meg på dette netflix, viaplaygreiene. Istedet for å kose meg med bøkene , har jeg sittet å sett en del filmer, som egentlig ikke har gitt meg så mye......ble bare mer "hengende" i sofaen. Men dette er mitt nye mål : mindre film , flere bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er noe jeg må være mer obs på og, tv'en tar fort over litt for mye lesetid. For meg går det på å være mer oppmerksom på hva jeg egentlig har lyst å bruke tid på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det samme tenker jeg oftere og oftere på! :)
Hva er kvalitetstid for meg og være mer bevisst på ikke bare la tiden flyte uten å få noe særlig ut av den....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sant det, prioritering .

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alt til sin tid, Tilla. Hva er negativt med å få med seg litt film også? Relatert bransje slik jeg ser det. Handler det ikke om bevisste valg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har helt rett Wolfcat, jeg trenger nok ikke ha dårlig samvittighet ovenfor bøkene mine, eller meg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skal bare kose meg, og nyte bøkene. Jeg leste 416 bøker i 2013. Dette året skal jeg ta det med ro:) Skal også lese mer fag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner virkelig ikke hvordan du rakk over så mange bøker på et år!!
Var det mye korte bøker, barnebøker, tegneserier osv eller hvordan fikk du til dette?
Uansett MANGE bøker!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heisann og takk.
Blader, magasiner og tegneserier regner jeg ikke med. De aller fleste bøkene er vanlige romaner, mye krim. Noe fag. Jeg har også lest de fleste av Sandemos bøker om igjen i år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende med nytt år og nye muligheter. Har kjøpt nyeste utgave av BIBELEN og har lyst til å lese mer i den.....Vet jo at flere norske forfattere som bl.a Ibsen, Bjørneboe og Fosse snakker med bibelen i sine verker. I prosjektet "bibel 2011" har de fremste av våre norske forfattere deltatt sammen med teologer og språkvitere. Målet har vært å hente fram de bibelske bildene i et uttrykkskraftig og og vakkert språk som tar vare på både formen og innholdet i de gamle hebraiske og og greske bibelhåndskriftene. Utrolig spennende. Underlig å tenke på at bibelen er den mest solgte bok i verden og er oversatt til ca.2500 språk. Bibelen er et stort og unikt verk i verdenslitteraturen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har foreløpig to nye mål for lesing i 2014. Det ene er flere (for meg) nyoppdagelser som nå står i hylla; Sinclair Lewis, John Grisham, Upton Sinclair, Robertson Davis. Det andre er ei liste jeg fant over tusen anbefalte bøker noen mener en bør lese. Jeg starta for noen år siden på hundre-lista, og har nådd ca. 35 på den, med Middlemarch underveis. For meg passer disse klassikerne best i parallell lesing med lettbeint krim. På den nye tusen lista tenkte jeg å begynne med nyere bøker. DeLillo, Coetzee, Kureishi. Jeg vil også fortsette å lese enkelte forfattere til bunns, Hesse, Steinbeck, Fante, Fløgstad, Hamsun, Dickens, Bjørneboe, Philip Roth, John Irwing. De siste åra har jeg lest mellom 10 og 15000 sider ved siden av jobb, rundt om 50 bøker. Nå er jobbsituasjonen endra, så jeg burde ha et program for 2014 som ikke gjør meg arbeidsledig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Slutter meg helt og fullt til annelinguas lovord om ! Han har i mange år vært en av mine absolutte favoritter! Jeg ser at du også har mange andre av mine yndlinger på leseplanen, som Sinclair Lewis, Don DeLillo, Hanif Kureishi, John Steinbeck, Jens Bjørneboe og ikke minst John Fante! Jeg tror du har mange store leseropplevelser i vente. Gled deg :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for svar begge to. Jeg har kjøpt The Cornish Triology, men enda ikke lest et ord. Boka er kjøpt utelukkende med utgangspunkt i Bokelskere, så det er kanskje dere to jeg skal gi kred hvis Davis imponerer? Veit ingenting om han, men har mange gode erfaringer med alt fra Canada som har dukka opp i livet til nå. Flere av de andre dukket opp i andre bøker, blant annet Sinclair Lewis i Gift med en kommunist av Philip Roth, for ikke å snakke om John Fante, som opptrer som gud hos Bukowski. Fante har jeg lest endel av. Lett å se koplinga han - Buk i skrivestil. Jeg liker fylla, uerbødigheten og alle damene de skryter på seg. Under felleslesning fant jeg også noen nye Steinbeckbøker jeg har lyst på: Bombs away og America for americans, i tillegg til spennende biografier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja - jeg har i alle fall delt min begeistring for Robertson Davies her inne før, så kanskje jeg kan få litt av æren hvis du blir fornøyd? (Og det blir du! Jeg lover! Hvis ikke kan du bare sende over The Cornish Trilogy, for den har jeg også lyst til å lese.;P) Upton Sinclair og Sinclair Lewis er jeg fæl til å blande sammen - Babbit (S.L.) har jeg hatt stående ulest lenge, og nylig fant jeg også Main Street (S.L.) på bruktbutikken og The Jungle (U.S.) i foreldreheimen. Jeg får se å få lest dem, så jeg slutter å blande opphavsmennene! Jeg har ellers ikke noen spesielle lesemål for 2014 selv, men jeg har sansen for din liste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant artikkel fra Dagbladet 1. mai 2016 om Sinclair Lewis - tipset kom egentlig fra bokelsker Monica Carlsen i en annen tråd her inne, men om noen snubler inn i denne gamle tråden...: http://www.dagbladet.no/2016/05/01/kultur/meninger/kommentar/donald_trump/sinclair_lewis/44073736/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også Babbit og Main Street av S.L. og The Jungle og Draggon's Teeth av U.S. The Jungle i unsensored origin edition med små og lite lesevennelige fonter. Det kan bli en utfordring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det må man vel kalle et pussig sammentreff? Skal vi gjøre en avtale om at den av oss som først får lest noen Babbit, Main Street eller The Jungle, legger ut en liten omtale i en diskusjonstråd? (Min The Jungle er en gammel Penguin Pocket, så jeg har visst et fortrinn der.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Avtale!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så flott at flere har oppdaget Robertson Davies!!! Jeg fikk ham anbefalt av en kollega for et års tid siden, og falt pladask. Jeg hadde aldri hørt om ham før jeg fikk låne noen bøker av henne - men nå skjønner jeg godt at han har status som litteraturens "grand old man" i hjemlandet Canada.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg fristes...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Aha - en til på kroken? ;P Må tilstå at jeg ennå ikke har lest flere enn to, men resten skal være like glitrende, ifølge min primærkilde. De to jeg har lest, bør leses i samme rekkefølge som jeg leste dem - ellers har han mange trilogier på samvittigheten, men disse to er utgitt som to frittstående romaner. Og de er (trommevirvel): The Cunning Man og Murther and Wandering Spirits. Rekkefølgen her er et poeng, altså. (Jeg oppdaget at noen av bøkene til Robertson Davies også er oversatt til norsk, men det er noen tiår siden.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min nysgjerrige sjel lot seg også friste, og jeg har akkurat lest 30 sider i Den femte rollen på nb.no, og jeg er frelst :) Jeg forstår det som at denne er første bok i The Deptford Trilogy, forstår det også som at det er en del selvbiografi her. Synd at ikke bøkene hans er å få tak som e-bøker, jeg har i hvert fall ikke greid å finne trilogiene hans annet enn i papirform+lydbok på eng., med unntak av de to på nasjonalbiblioteket. Si fra hvis jeg tar feil.

Den femte rollen og Den gamle Adam kan leses på nb.no, sistnevnte er 2. bok i The Cornish Trilogy.

Takk :)

P.S. Jeg har ingenting å utsette på oversettelsen av "Den femte rollen".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så morsomt å høre! Han er virkelig en mester i å bygge opp handlinger med spennende og uventede momenter - og også en språkets mester, så det er fint å høre at han også "fungerer" i norsk oversettelse. :D

Jeg vet ikke så mye om graden av selvbiografi i bøkene hans, men i de to jeg har lest, ser jeg elementer som tydeligvis også går igjen i andre deler av bibliografien. (Familiebakgrunn fra Cornwall, legpredikant som forfar. Jeg røper ikke stort av handlingen ved å nevne dette, tror jeg - jfr. at en av trilogiene kalles "The Cornish Trilogy".)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk ;-)
Blir å søke litt på nett og skaffe full oversikt. Jeg antar de to du nevner her også er utgitt i den rekkfølgen? Har det ikke foran meg nå, bruker tlf ikke mac'en, så det er mer tungvint å veksle mellom vinduene...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det regner jeg absolutt med at de må ha vært - nei, du milde, jeg ser av wikipedia nå at det var de tvertimot ikke! OG de er de to første i en ikke fullført trilogi - ikke fullført fordi forfatteren gikk av sted og døde, ser jeg av årstallene. Dårlig gjort av ham, må jeg nok si. Jeg skulle gjerne ha lest bok nr. 3 også.

Hmm.... så rart at de to romanene kom ut i motsatt rekkefølge av den jeg leste dem i, da? Det var så veldig logisk for meg at de hadde akkurat den rekkefølgen...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir likevel 12 bøker å velge i, med tre fullstendige trilogier og en uavsluttet + noveller + evt essayene han skrev... Waterstones-markedet skal få et besøk av meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å heldiggris - skal du til Storbritannia? Jeg vil også tro at det er lettere å finne Davies der enn her. (Men han kan bestilles på nettet selvfølgelig, han ligger faktisk i en overfylt adlibris-kurv jeg har gående og ikke tør å ta med meg til "kassen".)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde det enda vært så vel, du ;-) Waterstones på nett er og blir min beste opplevelse av netthandel av engelske bøker, ofte finner jeg dem veldig rimelige på bruktmarkedet deres. Disse (The Cornish Trilogy) fins bare nye til £12. Bestilte dem ikke nå, husker ikke for øyeblikket hvor jeg har passord og medlemsnr...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har vi vært hos tante Wiki samtidig... skulle nettopp påpeke det samme. Den ufullstendige "Toronto Trilogy" står det visst. Har også merket meg en novellesamling som heter High Spirits.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Målet mitt er å få lest flest mulig av de bøkene jeg allerede har i hylla! Har veldig lett for å kjøpe meg nye , som jeg også setter i hylla! Så selv om jeg leser bøker hele tida, er det lenge før jeg er igjennom alle...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må klare å lese flere bøker enn i 2013, det var ett veldig dårlig lese år for meg. Jeg har ett tonn med uleste bøker i bokhylla mi. Være flinkere til å lese det jeg har, men hender ofte jeg faller for en spennende bok i bokbutikken som blir satt pent ved siden av det jeg har fra før.
Prøve å ta opp igjen treningen min. Være flink å stå på bra på jobb er og en av mine mål for dette året

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke noen spesielt bortsett fra at det er en bokserie som jeg leste første bok av for lenge siden. Nå har endelig den siste boka kommet og jeg vil lese ut den serien. Jeg må prøve å kutte ned på de fysiske bøkene jeg kjøper kanskje også starte å gå over til ebøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skal prøve å stå i mot lysten til å kjøpe alle bøkene jeg ser, når jeg er i en bokhandel

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har også lett for å bli revet med av salg, men skal prøve å trappe mere ned på hvilke jeg kjøper meg, heller låne de på biblioteket. Skal også lese flere av mine egne bøker, og se å få solgt unna flere av de i salgshylla mi, på tide med å legge ut annonser på QXL igjen med bøker og Billyblader.
I 2013 kom jeg over 300 bøker, godt hjulpet av en del tegneserier som jeg vanligvis ikke telte med før bokelskere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siden jeg synes jeg hadde et dårlig leseår i 2013 (fordi jeg fikk lest så mye færre en ønsket) så er et mål i år å få lest litt flere bøker enn i fjor. Og et annet mål er å lese flere av bøkene som jeg allerede har i hylla mi, i steden for å kjøpe nye hver gang, eller låne på biblioteket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Målet mitt for 2014 er å lese alle bøkene jeg har kjøpt eller fått, men som jeg enda ikke har fått tid til å lese. I tillegg skal jeg prøve å la være å kjøpe nye bøker til jeg er ferdig med de jeg har fra før. (med unntak fra serier jeg har begynt på. Jeg klarer aldri å vente et helt år med å fortsette på dem)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg byrja med eit "haust-forsett" for nokre år sidan, om at minst annakvar bok eg les skal vera ny for meg. Dette var fordi eg so ofte les om att bøker. Det kan jo vera kjekt, men ikkje alltid. Det forsettet gjekk so bra at eg har slutta å tenkja på det, men føl det likevel. Det opna rett og slett opp lesehorisonten min ein heil del. Sjølvsagt les eg av og til omatt gamle favorittar, men då er det eit medvite val.

Elles deler eg forsetta til mange andre her.
- Eg skal ikkje gå til impulskjøp av (so mange) bøker, men derimot lesa det eg har i hylla.
- Eg skal bli flinkare til å bruka biblioteket enn bokhandelen (elles må eg snart gå til innkjøp av enno ei bokhylle, og det er det rett og slett ikkje plass til).
- Eg skal lesa meir enn eg ser fjernsyn.
- Eg skal prøva ting eg får anbefalt.
- Eg skal (prøva å) nyta at eg ikkje lenger er student og lesa det eg har lyst til.
Eg hadde ei liste over bøker og forfattarar eg skulle lesa - og som listefanatikar var det godt å kunna stryka ut etterkvart som noko var ferdig - men då telefonen min måtte leggast inn til behandling gjekk den tapt. So eg skal nytta det høvet til å
- byrja med blanke ark.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Både i 2012 og 2013 leste jeg flere bøker av samme forfatter like etter hverandre (Falkberget, Steinbeck, Coetzee, Mykle), og det tror jeg at jeg skal fortsette med. I år er det Prøysen-år, så da har jeg planer om å gjenlese noen bøker av ham. Amalie Skram er også en dame jeg har lyst til å lese litt av i år.

Jeg ser at det er mest europeisk litteratur jeg har fått med meg i fjor, bortsett fra noen fra Afrika og litt russisk. Er nå i gang med Balansekunst av Rohinton Mistry, så det går kanskje som indisk siden handlingen er derfra, og forfatteren er født og oppvokst i Mombay før han bosatte seg i Canada. Tenker også å lese litt mer fra Russland, pluss fra Kina og Latin-Amerika.

Noen noveller må også med i leseplanen. Jeg har mange novellesamlinger stående i hylla, så jeg vil plukke litt lesestoff derfra. Er halvvegs i "England forteller", og regner med å få lest en til i Bokklubbens forteller-serie.

Så kan det godt hende at lesingen blir helt annerledes. Innfallsmetoden skal fremdeles være godt representert - ikke minst etter gode tips jeg får her inne om bøker jeg aldri ville funnet fram til på egen hånd :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Siden du vil lese Prøysen, har du kanskje lyst til å føye på Vidar Sandbeck? Han fikk sitt gjennombrudd med Pengegaloppen og ga ut både viser og bøker. Stor humorist fra Åmot i Rendalen. En assosiasjon til som jeg får, er påvirkningen Prøysen fikk av tatere. Kan da taterserien til Britt Karin Larsen bli naturlig å inkludere? Hun også fra Hedmark, Solørs finnskog. Serien består av tre bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vidar Sandbeck er absolutt verd å lese, ja! Jeg har lest "Trøste oss" og "Kjærlighet og gråbeinsild". Av Britt Karin Larsen har jeg bare lest "De som ser etter tegn" . Det begynner å bli noen år siden, men jeg husker den som ei god bok.

Ellers vet du kanskje ikke at du har "på samvittigheten" at boka "Historien om Edgar Sawtelle" ligger i lesebunken min og venter? Etter å ha lest din glimrende anmeldelse her inne, var jeg bare nødt til å kjøpe den da den sto i brukthylla på Fretex før jul :-)

Når det gjelder Prøysen, håper jeg det i Prøysen-året kommer fram litt flere sider av ham enn den snille barneTV-onkelen som mange forbinder ham med. Selv om han skriver med humor, har mye av det også en brodd, og han tar parti for de svake. Jeg har vel sagt tidligere her inne at han minner meg litt om Johan Bojer - en forfatter jeg også setter stor pris på. Hans "Den siste viking" tåler å leses flere ganger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hehe, kos deg med Sawtelle...

Larsen er verdt fortsettelsen også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har mye, men et av de viktigste målene mine er at jeg leser:
"Hobbiten og Ringenes Herre" av J.R.R Tolkien
Jeg skal også prøve meg på "Gone"-serien:D

Jeg skal derimot kjøpe-kjøpe bøker:) Helst engelske og på nett fordi engelske bøker er mye billigere:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har funnet ut at jeg sette noen av de samme målene for 2014 som jeg hadde for 2013.
1. Lese 100 bøker i løpet av året.
2. Redusere bøker i hyllen med bøker som skal leses med minst 40 bøker.
3. Ikke kjøpe nye bøker bare fordi de er billige, kun kjøpe bøker fordi jeg har lyst til å lese dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal bli flinkere til å avbryte bøker som ikke fenger, inspirerer eller underholder meg. Bedre å bruke tiden på gode leseopplevelser, i stedet for å tvinge meg gjennom bøker som ikke var like interessante som først trodd. Det dreper leselysten litt for min del.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg vet ikke helt om det er et lesemål jeg har satt meg, eller om det jeg har lyst til lar seg gjennomføre. Det har vært mye snakk om klassikere her på forumet og jeg har blitt litt tent på å lese mer av våre gamle mestere. Så nå har jeg fått for meg at jeg skal:

  1. Lese én klassisk roman fra hvert av våre kontinenter
  2. Lese én, for meg, ukjent nåtidsforfatter fra samme land som den klassiske romanen

Skal starte med Anna Karenina eller Krig og fred. Ønsker meg da et forslag til en god russisk samtidsforfatter. Europa er enkel, Nord-Amerika like så. Verre blir det med de andre kontinentene. Der kan jeg nok komme til å trenge hjelp av dere og biblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nuruddin Farah er en god kandidat fra Afrika. Skriver fra Somalia - regnes som en av Afrikas viktigste stemmer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips. Kjenner veldig lite til Afrika sør for det arabisktalende beltet, så denne forfatteren skal jeg finne ut mer om. Kanskje ta med på tur til Botswana i påsken, Det ville vel passe utmerket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du skal til Botswana, må du jo lese noen i Ladies 1st Detective-serien av Alexander McCall Smith - men det har du kanskje gjort allerede? Spesielt de første er veldig fine for å lære litt om landet. Og uhyre sjarmerende :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips! Selvfølgelig. Jeg har ikke lest noe fra den serien, men langt bak i hodet ligger den. Skal sjekke biblioteket i dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det høres veldig interessant ut. Lykke til :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk. Vil nok trenge hjelp både til å finne forfattere og bøker. Har du en god russisk samtidsforfatter å foreslå?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er jeg dessverre ute på tynn is, men jeg var og snuste på en bok av Dmitry Glukhovsky tidligere idag. Vet ikke om dette er din type bok, men kanskje det er noe du ønsker å utfordre med prosjektet ditt.

Dette står om boken:
Metro 2033 er en episk historie fra vår nære fremtid. Jorden er ødelagt av kjernefysisk krig. Bare et sted ligger dypt nok til at strålingen ikke har ødelagt alt: Metroen under det som engang var Moskva. Her bor det som er igjen av menneskeheten. Hver stasjon har sitt styresett og vokter sitt revir med våpen. Mellom stasjonene ligger mørke tuneller som ingen vender tilbake fra. Romanen binder sammen to litterære tradisjoner: Den storslåtte episke romanen møter postapokalyptisk action, ”Mesteren og Margarita” møter ”The Road”. Teksten drypper av referanser til det tyvende århundres historie og litteratur; dette er en bok for alle som elsker bøker, en historie for alle som elsker historier Glukhovsky har skrevet en postmoderne klassiker, en ny og motløs generasjons ”Ringenes Herre.” Boka hører hjemme både hos blaserte bokelskere og ungdom som aldri har lest en bok før. Begge disse gruppe vil være med på notene, men samtidig møte referanser de ikke forstår, og må sette seg inn i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres spennende ut, noe helt annet enn jeg er vant til. Verdt å prøve. Takk for tips.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig. Akkurat nå er den å finne på Adlibris lagertømming til 49 kr.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har bestilt både "Krig og fred" og "Metro 2033" påbiblioteket i dag. Så nå blir det russisk i tiden framover.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det lønner seg å gå gjennom "svar til deg" innimellom, dette svaret har jeg gått helt glipp av. Hvordan går det med det russiske?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har bestemt meg for å ikke sette noen krav til meg selv hverken for hvilke typer bøker jeg leser, antall bøker, eller noe sånt i år. Bare lese det jeg har lyst til. Eneste er at jeg skal prøve å lese flere av de jeg har kjøpt men ikke lest, prøve å ikke kjøpe så mange, og i alle fall ikke til fullpris.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har gjort som Jostein Røyset, registrert og systematisert bøkene som ble lest og ikke minst hørt i 2013. Dette har gitt meg både positiv og negativ informasjon.

Når det gjelder sjanger er jeg fornøyd. Andelen krimbøker er nede i 33%, klassikere er oppe i 22%. Målet for 2014 må bli å fortsette denne trenden, samt å øke andelen biografier og historie.

Av de omlag 90 bøkene har jeg fortært, ble 63% av dem avspilt som lydbok. Dette var overaskende mye. Jeg vil forsøke å lese mer og høre mindre i 2014.

Når det gjelder språk har jeg vært litt slapp. Omlag 90% av bøkene er lest på norsk, 6 % på engelsk og usle 1 % på henholdsvis dansk og svensk. Her blir målet for 2014 å lese mer på originalspråket.

50 % av bøkene jeg har lest i 2013 er fra 2000 eller senere. Jeg har ikke lest noen bøker fra perioden 1960-79, men derimot 22% fra 1900-1959 og 16 % fra 1700-1899 (her drar vel Dickens opp tallet). Ellers er det spredt fra 380 fKr og framover. Jeg er ganske fornøyd med fordelingen av årganger og håper å få ned andelen litteratur skrevet etter år 2000 og øke andelen fra år 0 til 1900.

Jeg har vært flink til å velge bøker som passer meg i 2013, jeg har gitt terningkast 5 hele 53 ganger, 23 ganger trillet jeg 4 og 11 ganger havnet terningen på 6. Målet for 2014 må være å fortsette å undersøke litteraturen nøye før jeg begynner å lese. Kanskje klarer jeg null treere og ingen avbrutte bøker i 2014?

Litteraturen som er konsumert i 2013 tilsvarer ca 35000 sider. Det er et absolutt mål å finne bøker som ikke er så ufattelig lange. Her skal det jaktes på korte, gode bøker!

Jeg har hele tiden trodd at omtrent halvparten av bøkene jeg leser er skrevet av kvinner. Der tok jeg feil, gitt! Hele 72% av bøkene som ble lest i 2013 var skrevet av menn. Målet må bli å øke andelen kvinnelitteratur.

Min siste utfordring blir å lese mer verdenslitteratur. 56% av bøkene lest i 2013 var fra Norden, 30 % fra Europa (hovedsakelig England) og 14% fra Nord-Amerika. Jeg har totalt utelatt Asia, Sør-Amerika, Australia og Afrika fra leselisten.

Oppsummering : I 2014 skal jeg lese flere klassikere og biografier, samt finne ikke-vestlige kvinnelige forfattere som skriver korte bøker (helst på engelsk…) Jeg tar gjerne imot tips!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En av de første kvinnelige, afrikanske forfatterne jeg vet om er Buchi Emecheta (lenke til engelsk wikipedia). Jeg har bare lest en bok av henne, og det er noen tiår siden - men hennes Second Class Citizen var banebrytende da den kom i 1974. Emecheta er nigerianer - det er tilfeldigvis også en annen kvinnelig forfatter jeg vil anbefale på det varmeste, og som jeg hittil også har lest bare en bok av: Chimamanda Ngozi Adichie. Hennes Americanah fra 2013 var fantastisk bra - det skal også Half of a Yellow Sun/En halv gul sol være, sier alle som har lest den.

Emechetas bok er kort - Americanah er omfangsrik, og Half of a Yellow Sun er vel av "vanlig" lengde for en roman. Men jeg synes det er interessant å se disse to i sammenheng, de har samme bakgrunn (høyt utdannede kvinner fra folkegruppen igbo), tilhører forskjellige generasjoner, og har vunnet stor anerkjennelse for sin litteratur.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Oversikten din er like imponerende som Jostein sin :-)

Finner du noen gode ikke-vestlige kvinnelige forfattere så må du si ifra, det dekker flere av målene mine og.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Xinran. Bare lest én bok av henne, og den var til gjengjeld så overveldende at jeg tør nesten ikke prøve på nytt... Sky Burial var å slå en sjuer på terningen! Kanskje store ord, men sannsynligvis den beste boka jeg har lest noen gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset, den er definitivt satt høyt opp på ønskelista :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt mål for kommende leseår er å ikke få tid til å lese:) Livet er for kort til å bruke mye tid på lese.
Men, får jeg tid skal jeg lese mest mulig om demens, selvmord og mobbing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke så dumt mål i seg selv, men er det egentlig noe galt i å sette av tid til lesing? En ting er om bøkene tar fullstendig over for det virkelig liv, men de fleste bruker det vel som en hyggelig hobby man balanserer fint ved siden av.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgelig er det ingenting galt i å sette av tid til lesing:) Men jeg er blitt bitt av frivilighetsbasillen(Røde Kors, Kirkens Bymisjon og demente) fra morgen til kveld. Jeg håper at jeg snart kun har tid til å hjelpe andre mennesker. For meg er å hjelpe til både en hobby og karrieremulighet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det gikk greit med mitt enkle lesenyttårsforsett i fjor, så jeg prøver meg på et litt mer detaljert i år: Lese 50 bøker, hvorav minst sju norske debutanter.

Flere dybdediskusjoner rundt bøker (bør være mulig nå som jeg har fått en lesesirkel!).

Konkret på forfattere:
Lese flere bøker av Irvin D. Yalom (husker fremdeles Da Nietschze gråt fra noen år tilbake, har lenge tenkt at jeg må lese mer av forfatteren). Lese mer av Alice Munro. Lese et par afrikanske forfattere. Ellers det som dukker opp! Gleder meg til leseåret 2014!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det blir mye pensum-lesing for tiden og det meste av energien går til det, men jeg håper så inderlig at jeg skal kunne klare å lese noen bøker, både romaner og andre fagbøker som jeg vil lese. I år skal jeg prøve å ikke kjøpe bøker og lese de som står ulest i bokhylla, og det er mange. Det er jo et kjent fenomen her inne vil jeg tro :)

Godt nytt leseår til dere alle!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det å ta fra den allerede store bokhaugen er nok noe mange kjenner seg igjen i :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal ikke kreve av meg sjøl at jeg må komme gjennom et visst antall bøker, men jeg vil ikke lese terningkast to-bøker som jeg avbryter. Jeg skal lage et slags "pensum" til meg sjøl på all denne norrønlitteraturen jeg har skaffet de siste månedene. Så annonsen fra NKS og så INGENTING jeg kunne tenke meg å studere gratis på nett, så derfor skal jeg denne gangen bevisst utdanne meg sjøl i noe jeg digger... ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jo! Også kjøpe færrest mulig bøker til full pris, færrest mulig bøker i det hele tatt (burde jeg si), bare det at jeg har regnet ut at om jeg kjøper EI bok på brukthandel er det nok å lese i den en halvtime på jobb så har den betalt seg inn igjen...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Færre innkjøp av bøker ja, da det er fult allerede. Skal heller ikke låne noe på bib, men lese av det som jeg har selv...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vil prøve å variere enda bedre m.h.t.land og tema. Ellers ønsker jeg å bli enda flinkere til å "sjekke opp" bøkene på forhånd, før jeg bestemmer meg for om jeg vil lese eller ikke, Slik at jeg unngår å avbryte lesingen p.g.a at jeg ikke liker boka. Bortsett fra dette kommer jeg til å fortsette i samme spor. Antallet leste bøker vil trolig ble som i 2013.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er vel 3 mål jeg har satt til meg selv i år. Det første er å lese enda mer variert enn hva jeg gjør nå. Det andre er å kjøpe mindre bøker dette året(får se hvordan dette går) og det siste målet er å krympe boksamlingen min som jeg har, som består av så å si bare bøker som ikke er lest enda. Greier jeg disse 3, eller ihvertfall noe av det, så skal jeg være fornøyd :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er egentlig ikke et konkret mål, men jeg har lyst til å forsøke å oppnå bedre kjønnsbalanse i år enn jeg pleier. I løpet av årets tre siste måneder var kun drøye 10% av det jeg leste skrevet av kvinner. Det skyldes ikke bevisste valg fra min side, men det er likevel hårreisende dårlig.

Som en smartere fyr enn meg skrev:

"I considered myself a fairly forward-thinking fellow. I read everything. How could it be bad to read everything and not pay attention to gender or race or sexuality? Surely, being blind to those labels was good?
It took a few kind people to step back and engage me in discussion before I understood. Sure, you’re pulling cards from a face-down deck, and you have no way of knowing whether you’ll get hearts or spades. But your deck has been pre-stacked: there are more cards of one type than another. If you select blindly, you’re still playing into a pre-established bias."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er noe jeg har tenkt på og. Det var først ifjor jeg ble oppmerksom på dette, men det er viktig med litt balanse. Og noen ganger må man gjøre det bevisst for å oppnå det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergReidun SvensliJulie StensethBente NogvaPiippokattaTine SundalMarit HøvdeV. HulbackGunillaHilde H HelsethAnne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEivind  VaksvikRonnyKirsten LundLailaBård StøreLars MæhlumMcHempettG LToveOdd HebækRune U. FurbergReadninggirl30IngeborgBeate KristinritaolineJarmo LarsenCamillaTatiana WesserlingTove Obrestad WøienInger-LisejunieJohn LarsenFredrikDemeterLisbeth Kingsrud KvistenSynnøve H HoelAlice NordliKikkan Haugen