Den franske forfatteren Gustave Flaubert fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen Madame Bovary.
Romanen ble beskyldt for usedelighet og måtte gjennom en rettssak før den kunne utkomme i bokform i 1857.

Boken forteller om unge, vakre Emma som gifter seg med legen Charles Bovary og om hennes lengsler og drømmer etter romantikk, kjærlighet og spenning for sitt liv. Tilværelsen som legefrue blir slett ikke slik som Emma hadde sett for seg. Hun har lest så mange romaner og har så mange forestillinger om hvordan livet skal være. Ektemannen som er svært forskjellig fra Emma tolker hennes ulykkelighet som tegn på at hun er syk. Ektemannen forstår henne ikke, de er svært forskjellig og lever hvert sitt liv i ekteskapet, men Charles elsker henne høyt og gjør alt for at Emma skal være lykkelig. Emma er ikke lykkelig og innser at hun ikke burde ha giftet seg med legen.
Hver dag lengter, drømmer og håper Emma at noe spennende skal skje. Ektemannen kjeder henne, livet kjeder henne og hun føler seg ikke hjemme i den lille landsbyen hvor de bor.

Emma bruker dagene til å lese romantiske romaner, mote- og interiørmagasiner, mens drømmene om et annet liv stadig blir større. I sin jakt etter lykken begynner hun å handle både moteklær og interiør i håp om at dette kan bidra til en lykkeligere tilværelse. Da det viser seg at dette ikke tilfører noen endring i livet hennes innleder Emma et kjærlighetsforhold til Rodolphe og seinere til Leon. Hver gang tror hun at nå skal endelig livet hennes bli slik hun har drømt om, men hun blir forlatt av begge mennene og sitter igjen mer ulykkelig enn noen gang. Hun hater ekteskapet sitt og mannen sin, har kjærlighetssorg og den økonomiske situasjonen er kritisk på grunn av hennes kjøpegalskap.

Som leser lider vi med Emma og skjønner at hennes jakt etter lykken vil bli hennes undergang
Mens jeg leste tenkte jeg at Emma var en egoistisk og naiv kvinne som ødela sitt og familiens liv i sin jakt etter rikdom og lykke. Men jeg tenkte også at det var synd på Emma som var en romantisk sjel og som drømte om romantikk og kjærlighet uten å få det.
Fremdeles klarer jeg ikke bestemme meg for hvem Emma er og det er kanskje det som er forfatterens mening.

Emma Bovary har blitt en berømt skikkelse i verdenslitteraturen og romanen har blitt en sentral klassiker.

Forfatteren imponerer med sin beskrivelse av mennesker og miljø. Historien er ikke spesiell og personene er ikke bemerkelsesverdige, men med sin fortellerkunst klarer forfatteren å dra oss inn i boka og gjøre oss engasjert i hverdagen og livet til menneskene der.
Jeg liker veldig godt forfatterens måte å fortelle historien på.

Det har blitt gjort en pussig sammenligning mellom Don Quijote og Emma Bovary og det syntes jeg var ganske treffende og ikke minst veldig morsomt.
Don Quijote som har forlest seg på ridder-romaner og jakter på vindmøller og Emma Bovary som har forlest seg på kjærlighetsromaner og jakter etter lykken.

Historien om Emma Bovary er en tragisk beretning, men er også til tider veldig morsom.

Glad for at jeg kom over denne boken og siden den også er filmatisert skal jeg selvfølgelig se filmen.

Terningkast 5 :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Flott anmeldelse, Hedvig. Det er en god stund siden jeg leste boken, men husker godt at det var en topp leseopplevelse. Fint at du vakler litt i forhold til hvem Emma egentlig var, og jeg tenker at du kanskje har rett i at tolkningen får den enkelte leser komme fram til - og kanskje (slik du antyder) er dette forfatterens utfordring til oss lesere. Jeg mener å huske at jeg tenkte at hun kanskje led av en eller annen psykisk lidelse (bipolar?). Nå ble jeg virkelig påminnet boken og tror nok at jeg skal ta den fram igjen. God helg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendliesomniferumRune U. Furberg