Jeg leste Tatt av vinden da jeg var 13. Altså ikke noe stort sprang i alder til Scarlett O’Hara, som er 16 da boken begynner. Jeg syntes det var fascinerende med en verden der jentene ble voksne når de fylte 14 – da fikk de gå med langt skjørt (som dekket mamelukkene), lov til å sette opp håret og gå på ball (der de kunne håpe på å bli budt opp til dans).

Ikke så artig at man ble forventet å gifte seg før fylte 18 år, eller at en ugift 19-åring ble regnet som gammeljomfru med få muligheter til å bli gift. Legg også merke til starten på kapittel 4: Scarlett våkner til en solfylt aprilmorgen, det er varmt og like langt sør som Spania. Men dusjer hun eller vasker hår, nå som hun skal på ball og overbevise Ashley om at han bør gifte seg med henne i stedet for sin forlovede? Nei, morgenstellet dreier seg i stedet om å få snørt korsettet stramt nok til at kjolen passer! Vann og såpe nevnes ikke, heller ikke hårvask eller deodorant, før en lang knallvarm dag - i lang kjole.

Som tidsbilde er nok boken svært presis. Margaret Mitchell vokste opp omgitt av veteraner fra borgerkrigen, og støttet seg på deres førstehåndsberetninger om hvordan de hadde opplevd perioden.

Interessant er det også at andre forfattere har spunnet videre på plottet. Rhett Butler’s people hadde sikkert fortjent en oversettelse til norsk: http://www.theguardian.com/books/2007/dec/22/featuresreviews.guardianreview17

Kontroversiell er The wind done gone, som er historien om Scarletts halvsøster, mulatten Cynara: http://www.amazon.com/Wind-Done-Gone-Novel/dp/B0015MLOYI

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Både boken og filmen er for lange og for sørgelige. Men allikevel blir jeg fascinert av både handlingen og personene. Melanie Wilkes er vel det mest engleaktige menneske som noensinne har levet mellom to permer, og Scarlett var et skikkelig husorgel. Det er blitt fortalt at Margared Mitchell skapte Captain Butler med tanke på Clark Gable, og denne rollen er han skreddersydd til. (Jeg spurte en gang Olivia de Havilland om hun trodde det fantes et slikt godhjertet menneske som Melanie i denne verden, og hun sa "Ja, min datter er det. Ikke jeg!")

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Artig! Hvor møtte du Olivia de Havilland? Jeg husker at hennes vakre ansikt og glatte hår virket feil til Melanie, som i boken har "viltre krøller" og et helt ordinært ansikt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg møtte Olivia de Havilland noen ganger da jeg jobbet på The Beverly Hills Hotel. En meget smart business dame og veldig hyggelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ChristofferVibekeMarit HåverstadKirsten LundAnne Berit GrønbechKjersti SLailaKjerstiKaramasov11Harald KKaren PatriciaEster SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTor Arne DahlEllen E. MartolKarin  JensenMarit AamdalLeseberta_23Anne-Stine Ruud HusevågChristinaBjørg Marit TinholtGunillaEli HagelundNicolai Alexander StyveAvaHanneAudhildHilde Merete GjessingmgeIngeborg GSolveigStine SevilhaugTone SundlandNinaMads Leonard HolvikTorill RevheimElisabeth SveeEirin EftevandBeathe SolbergTove