Lister er alltid kjekt å lage, og ingenting er vel artigare enn å mimre over bokåret, tenkje tilbake på året som snart er omme, og dra frem dei beste bokminna frå 2013. Har du hatt eit godt leseår? Har du lese mykje nytt, eller har du funne igjen gamle bokromansar? Er det nokre nyutgivingar du vil dra frem eller kanskje ein gamal klassikar.

Så tenk deg godt om og del dei mest dugande bokminna =)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Jeg måtte faktisk sette meg foran bokhyllen min, se på bøkene og velge hvem jeg likte best i 2013.
Ikke lett, men heller ikke så vanskelig. Jeg har lest så altfor lite i år, har sløvet for mye foran Netflix, noe som blir et nyttårsforsett fra min side. Komme inn i leseverdenen igjen.
Men de som har utmerket seg er : Kunsten å høre hjerteslag , av Jan - Philipp Sendker. - Så lenge det er stjerner på himmelen av Kristin Harmel. Og den boken jeg varmt anbefaler ; En mann med navn Ove, av Fredrik Backman.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Topp tre for meg i år:
"Elefantpassernes barn" av Peter Høeg.
"Ein vakker dag" av Anna Gavalda.
"Ready player one" av Ernest Clive.

Litt forskjellig med andre ord. Gleder meg til 2014, der jeg forhåpentligvis skal lese mindre pensum og mer for min egen del.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

2013 har ikke vært det store litterære året for min del - sjelden har jeg lest så lite, og av de bøkene jeg har lest er det svært få som har fått mer enn terningkast fire. Derfor blir valget av årets beste bok også veldig lett: Vallgrens Kunzelmann og Kunzelmann storkoste jeg med. Selv med en nyfødt i huset og all kveldsgråting klarte den å holde på oppmerksomheten min. Anbefales.

Satser forøvrig på at 2014 blir et bedre leseår enn det 2013 har vært.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette har ikke vært det mest produktive leseåret, men av de leste bøkene har noen vist seg å være en perle.

Nattens Brød av Johan Falkberget. Dette er fire bøker hvor vi følger den heltemodige jenta An-Magritt. Bøkene beskriver gruvesamfunnet i Rørostraktene på 1600-tallet. Dette var et felles leseprosjekt her på Bokelskere og det var med på å heve leseopplevelsen av dette fantastiske bokverket.

Dette året ble jeg kjente med Tarjei Vesaas. Bøkene Is-slottet og Vindane ble lest og med det ble jeg Vesaas-fan.

Rosens navn av Umberto Eco var en stor bok både i størrelse og innhold. Veldig glad for at jeg jobbet meg gjennom den.

Det er ikke ofte en krimbok får terningkast seks av meg, men Andrè Bjerke og De dødes tjern fikk det. Utrolig spennende og godt skrevet.

Jeg avslutter dette leseåret med krim og ser frem til mange gode bøker i 2014.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Disse bøkene kommer jeg til å huske best fra 2013: "Folket på Innhaug* ( Anne Karin Elstad), Noen kjenner mitt navn" ( Lawrence Hill) , "Mengele Zoo" ( Gert Nygårdshaug), "En by som Alice" ( Nevil Shute), "Drageløperen" ( Khaled Hosseini), "Og bakom synger skogene" (Trygve Gulbranssen), "Syngja" ( Lars Amund Vaage), "Krystallslottet" (Jeanette Walls), "Shantaram" (Gregory David Roberts), "Lille Tre" (Forrest Carter) og " Alene sammen" ( Abraham Verghese). Sistnevnte bok er riktignok ikke fullført, men jeg har lest nok til at jeg er sikker på at jeg liker den)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så langt i år har jeg lest ca 80 bøker,mange har jeg gitt høy score. Her nevner jeg bare tre bøker som jeg har rangert som "seksere". John Irvings 'I en og samme person', Yann Martels 'Hostorien om Pi' og Muriel barberys ' Pinnsvinetss eleganse'. Bøker jeg virkelig har hatt stor glede av å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Pinnsvinets eleganse" er en av mine favoritter også! Les gjerne "Gourmeten" også. Den er ikke like god, men jeg hadde behov for å være litt lenger i det samme universet....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har blitt 84 bøker så langt i år og favorittene finner jeg blant de gamle klassikerne. Jeg hørte både PlatonsDrikkegildet i Athen og Dante AlighierisDen Guddomlege komedien på lydbok og ble positivt overrasket. Jeg kommer nok til å skaffe begge i bokform for å kunne studere dem litt nærmere.
SnorresKongesoger har også vært på øret og i ettertid skjønner jeg at jeg burde ha delt opp soga i flere bolker, for nå blander jeg sammen de forskjellige historiene, men gøy var det!
Jeg har også lyttet til en del Alexander Kielland og favorittene så langt er Garman og Worse og Skipper Worse, gode bøker om en gryende arbeiderklasse, religion og det daglige liv i en sørlandsby.
Det ble skrevet varmt om Johan Bojer her på Bokelskere og dermed havnet Den siste viking i lesehaugen. Her var det mye ramsalt virkelighet og kulde. Det er ikke ofte jeg hakker tenner i august, men så kaldt er det når man ror fiske. En klar 6’er fra meg. Det samme fikk Roy JacobsensSeierherrene, også den begynte i det karrige nord. Jens BjørneboesJonas og John SteinbeckOm mus og menn, Vredens druer og Øst for Eden kommer også høyt opp på listen.

Jeg har lest/hørt noe Dickens og kan i ettertid ikke trekke fram noen favoritt. Det er ikke historiene jeg husker best, men det herlige språket. Flott språk også hos Jane AustenStolthet og fordom, Charlotte BrontëJane Eyre og Thomas HardyBorgermesteren, men det frister ikke med flere bøker av disse forfatterne med det første.
Av krim er det bøkene til Camilla Läckberg og Gert Nygårdshaug som har fenget mest.

De største skuffelsene i år har vært Per PettersonJeg nekter og Erlend LoeFakta om Finland som overhodet ikke falt i smak. Fjodor DostojevskisIdioten ble også en real nedtur, kanskje mest på grunn av høye forventninger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Birthday Letters av Ted Hughes. I mai skrev jeg at den kanskje er en av de beste bøkene jeg noensinne har lest, men etter å ha lest den flere ganger enn jeg har oversikt over, er det åpenbart at det er den beste boken jeg har lest. Ikke noe annet kommer i nærheten. Det er nesten uforståelig for meg at det går an å skrive noe som er så vakkert, så sårt, så trist, så ømt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

På tide å legge til på leselisten (kanskje også nattbordslisten, jojamensann)!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra initativ. Jeg er ikke så veldig aktiv på bokelskere, men logget på for å se om jeg kunne finne noen julegavetips, bøker er jo alltid kjekt å både gi og ønske seg så jeg håper at det kommer flere tips etterhvert.

De beste bøkene jeg har lest i år er Keplers krimbøker, jeg synes forfatterne klarer å holde spenningen oppe gjennom mesteparten av historiene. Den siste, Sandmannen, var nok den beste. Men den boken jeg har likt best i år er uten tvil Odinsbarn av Siri Pettersen. En flott bok om det å skille seg ut, ikke være ønsket.

To gamle klassikere som jeg har lest på nytt og som jeg framleis elsker er Jane Eyre og Anna Karenina.

Du nevner dystopi og kom på at jeg nettopp har blitt ferdig med Brave new world av Huxley, jeg er ikke helt sikker på om det er en favoritt, men den var jallfall veldig bra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg synes du er litt vel tidlig ute. Mange bøker og dager igjen av året, ønsker ikke å gjøre opp noe regnskap før året faktisk er omme, kan komme tilbake til det da :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leser skjeldent bøker det året de kommer ut så av nyutgitte bøker har jeg bare lest "A memory of light" av Robert Jordan - en perfekt avslutting på en av de beste fantasyseriene. I tillegg til dette har jeg vært begeistret for 2 Hemmingway bøker: klokkene ringer for deg og farvel til våpnene. En gjenlesing av Bone av Jeff Smith var heller ikke å forrakte, en veldig bra tegneserieserie som man alltid kan vende tilbake til. Jeg har også prøvd meg på Lovecrafts samlede og vært fornøyd med den. Alt i alt et bra leseår, men alt for lite koselitteratur i forhold til pensum. Satser på at 2014 blir bedre

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg har har jamnt over vore godt nøgd med bøkene eg har lese i år, og sjølv om eg har fullført langt mindre bøker enn vanleg, har eg aldri trilla så mange seksarar.

Dei første bøkene eg vil dra frem er Michael Cunninghams the Houers og Arthur Goldens Geisha. Begge romanane har vore filmfavorittar, og bøkene er i alle fall ikkje dårlegare.

To bøker som i mange år har stått ulest i bokhylla, og som eg har hatt store forventningar til er John Irvings En Bønn for Owen Meany og Umberto Ecos Rosens Navn, og sjølv om forventningane berre var blitt høgare med åra, innfridde begge desse bøkene.

Eg leser nesten berre bøker frå Europa og USA, så eit av måla var å utvide horisonten litt. I løpet av året har eg lese det meste av Coetzee, og særleg Vanære fall i smak. Murakamis Elskede Sputnik og Kafka på Stranden var solide vinnarar. Eg hadde mitt første møte med dei søramerikanske forfattarane Borges og Marques der både Labyrinter og Hundre Års Ensomhet vart favorittar.

Av nordiske forfattarar har Frode Gryttens Bikubesong, Peter Høegs Frøken Smillas Fornemmelse for Snø og Tove Janssons Sommerboken gjort inntrykk og verte storfavorittar.

Dystopisk litteratur er ein genre som eg etter kvart har blitt meir og meir glad i. Margaret Atwoods Tjenerinnens Beretning, Anthony Burgess A Clockwork Orange og Kazuo Ishiguros Never Let Me Go er dystopi som ligger nært opp til vårt eige samfunn, noko som forsterkar uromomentet. David Mitchells Cloud Atlas og Philip K. Dicks Do Adroids Dream of Eletric Sheep? har kanskje ikkje den same nærleiken til dagens samfunn, men er like tankjevekkande.

Eg må sjølvsagt ikkje gløyme Neil Gaimans American Gods. Glimrande fantasy, full av mytologisk allusjon, religiøs skepsis og mykje humor.

Eg er svak for grafiske romanseriar og kom meg endeleg til å lese Watchmen, som sjølvsagt fall i smak. Eit par andre som kan nemnast som solide, teikna meisterverk er John Laymans Chew og Brian Vaughans Saga.

Men ein kan jo ikkje berre fokusere på det som er bra, utan tanke på dei store skuffelsane. For meg var Dickens Oliver Twist ein stor skuffelse, eg følar forfattaren spelar i alt for stor grad på sentimentalitet, noko som ikkje fell i smak for ein kynikar. Eg har stor tvil omkring hovudpersonens autentisitet. Ein skulle tru at miljøet ville forme Oliver til noko anna enn den vesle fromme jævelen han er. Ei anna bok eg ynskjer å rakke ned på er Jo Nesbøs Doktor Proktor og det Store Gullrøveriet, dei andre bøkene hans i denne serien har meir eller mindre vore solide barnebøker, denne boka meinar eg feilar på dei fleste områder. Ein sitter igjen med ein litt sur ettersmak i kjeften etter alle dei tørre ordspela.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Tre gode bøker eg har lese i 2013 : Haren med øyne av rav av Emund de Waal, iQ84 av Hariku murakami og Nobelprisvinnaren Alice Munro: Den albanske jomfru og andre fortellinger

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

ritaolineIngeborg GKirsten LundDemeterMorten JensenChristoffersomniferumKristinHarald KGunn DuaasBerit ROlav Brostrup MüllerHauk1Beathe SolbergKjerstin BrutehaugJulie StensethPiippokattaBertyFriskusenEgil StangelandmgePrunellaNabodamaMonimeiEllen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete AmundsenRonnyTove Obrestad WøienMarte