Mye av litteraturen om Steinbeck kommer fra USA, og der eksisterer vel ikke klasser(?)

Å jojojojojo - visst eksisterer det klasser i USA! Ikke at jeg er noen ekspert på området - men du vet Howard Zinn? Han er en velrenommert historiker i USA, og for noen år siden kom han med en bok om USAs historie der han tok utgangspunkt i "vanlige folk", ikke i de mektige menn. Boken heter A People's History of the United States. 1492-Present. Jeg har ikke lest boken hans, men jeg husker de gode omtalene da den kom (den er også kommet ut på norsk, kan du se om du følger lenken over) - og her har du et tv-intervju med Howard Zinn om klasseforskjellene i USA - det er en video fra Harvard Universitys videokanal. Intervjuet har de gitt tittelen "Zinn on class in America" - jeg syntes det var interessant. "We have been a class society from the beginning!" sier Zinn blant annet, etter å ha fastslått at begrepet "class" har vært ganske fremmed for amerikanere flest, og at "in the United States we are really brought up to think there is only one class".

En annen interessant bok som jeg har lest, er Barbara Ehrenreichs fortelling om hvordan hun på ulike steder i USA forsøkte å leve "underklassens liv", nærmere bestemt å forsøke å overleve på under minstelønn, slik veldig mange er nødt til i USA. Hennes konklusjon: det lot seg rett og slett ikke gjøre. Hun var ikke i stand til å overleve, selv med både to og tre jobber - hun sank stadig dypere ned. (Dette var før den nåværende depresjonen, mind you.) Ehrenreichs bok heter Nickel and dimed - undercover in low-wage USA. Jeg mener å ha sett at den har kommet på norsk også.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg er selvsagt enig med deg at USA har klasser, men det avspeiles i liten grad i det offisielle språket. Howard Zinns historiebok er eg godt untak, jeg har lest den i sin helhet. Flott bok. (det synes også Kris Kristofferson). Jeg gir den en sekser.

Jeg mente å etterlyse vurderinger av Steinbecks litterære utvikling i lys av klassebakgrunn og (endret) tilhørighet gjennom karrieren.

Ehrenreichs bok kjente jeg ikke, og jeg ser den har fått en norsk oversettelse med den morsomme tittel "Kjøpt og underbetalt".
Takk for et godt tips. Ideen minner om PALM, GÖRAN: "Et år på L M Ericsson", samt kanskje noen av bøkene til Gunter Walraff.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Visst må det vel finnes klasser der som her - men i en befolkning så sammensatt og kompleks som i USA kan det neppe være enkelt å plassere seg (eller andre) i overklasse, borgerskap og underklasse. Skillene går jo like mye mellom raser, religioner og nasjonaliteter, og da tror jeg følelsen av klassetilhørighet kan bli underordnet alle de andre "tilhørighetene".

Når hele samfunnet attpåtil er bygd opp rundt myten om at enhver er sin egen lykkes smed, er det kanskje slik at f.eks. arbeiderklassen har vært en gruppe man ikke solidariserer seg med, men stadig prøver å klatre opp fra -? Fagforeninger kjenner vi jo også fra USAs historie, men jeg må innrømme at jeg vet altfor lite om hvor sterke de har vært på nasjonalt plan.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vil si det er lettere å plassere samfunnsklasser i USA enn i Norge, da de ikke har samme fellesskole som her.

Dog var jo Bondevik, Stoltenberg og Brundtland sine fedre eller onkel statsråder. Sånn sett er det kanskje lettere å gjøre egn politisk karrière i usa enn i Norge, men så har vi Bush og da er vi like langt. Selv om Obama sin far var innvandrer og Clinton sin en alkis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

TralteBeathe SolbergLailaKirsten LundOleKjell F TislevollVannflaskeLars Johann MiljeGrete AastorpOdd HebækSolveigCamillaVanja SolemdalMartineEvaRufsetufsaKaren RamsvikHilde VrangsagenJohn LarsenBjørg L.Lisbeth Marie UvaagLilleviHeidi LEli HagelundReidun VærnesAnn EkerhovdBente NogvaEivind  VaksvikAvaNina GInger-LiseAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnniken RøilJarmo LarsenAkima MontgomeryChristofferReadninggirl30RisRosOgKlagingPilarisKjerstiIngeborg G