Men hvorfor MÅ det være maraton? (Uten sammenlikning for øvrig:) Ernest Hemingway er i mine øyne en helt ordinær romanforfatter - men novellene hans er uten sidestykke - og noen av de beste er så korte at du knapt merker at du er i mål, og må lese en gang til for å sjekke hva du egentlig har lest. Så hva med å forberede deg mentalt på en hundremeter, og så ....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Takk, jeg skal ta til meg det du sier her.

Og du har selvfølgelig helt rett. Bra, korte historier er mye bedre enn lange, dårlige.
Etter at jeg faktisk fant ut at jeg KAN skrive... etter at jeg viste det frem til andre... etter at noen faktisk betalte meg penger og trykket det jeg skrev... så har jeg på en måte fått det for meg at jeg må bli BEDRE, for å forsvare det...

Det mest idiotiske er at jeg stadig refererer til en historie om Lawrence Block. Han jobbet som freelanceforfatter for et forlag, og fikk "forskud" på bøkene han skrev. Svært ofte var forskuddet det eneste han fikk, for bøkene solgte ikke nok til at han hadde krav på ytterligere kompensasjon.
Så fikk han tilbud fra et annet forlag... Dobbelt så stort forskudd. Selvfølgelig sa han "ja takk", men resultatet var en øyeblikkelig skrivesperre. Han klarte ikke skrive noe som helst. For han hadde låst seg i tanken "jeg må skrive dobbelt så bra for å fortjene forskuddet mitt", og det gjorde ham uten av stand til å skrive noe som helst.
Før han til slutt satte seg ned og analyserte situasjonen. For faktum var ikke at det nye forlaget forventet at han skulle skrive dobbelt så bra, de mente bare at det han allerede skrev var verdt dobbelt så mye som det andre forlaget betalte.
Det gjelder bare å se slike sannheter, og ikke la dem bli hindringer fordi man ikke skjønner hva som egentlig foregår.
Tror jeg;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...og en av de aller beste novellene til Hemingway er vel den som i sin helhet lyder:

"For sale: baby shoes. Never used."

(For dét var da Hemingway, var det ikke det, da?)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det der er vel selve definisjonen på å si mye med få ord ! Fikk mange bilder i hodet nå..
Jeg har alldri lest noe av Hemingway, tror dette må testes ut. Takk for tips :) Jeg leser altfor få noveller. Har det med å bare gå tilbake til Roald Dalhs noveller når jeg først skal lese en novelle..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seks-ords-noveller har faktisk blitt en egen sjanger - en ganske morsom en! Jeg for min del er veldig glad i noveller av alle slag - korte og lange, norske og utenlandske, morsomme og dypt alvorlige. Roald Dahl var jo en mester, men du har mye bra i vente om du tester ut noen andre novelle-forfattere i blant. Alexander Kielland og Roy Jacobsen er blant mine norske favoritter, Jhumpa Lahiris novellesamling Unaccustomed Earth er en av mine beste "utenlandske oppdagelser" det siste året. Men det er jo SÅ mye å ta av.... :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seks-ords-noveller har en egen tråd her inne, kan se om jeg finner den...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips :) Det blir nok noen noveller på meg fremover tror jeg. Leste forresten Johan Harstads novellesamling "ambulanse" for noen år siden, veldig bra bok..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg likte veldig godt Færøyene-romanen hans, men jeg har ikke lest Ambulanse. Ennå! (Jeg forsøkte meg på Hässelby, som var den neste romanen han ga ut, men den ga jeg opp. Suveren idé, om livet til Albert Åberg som voksen, men i praksis fenget ikke den boken meg. Kanskje jeg bare hadde for høye forventninger...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klassekampen har eller hadde en egen spalte for det

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Derom strides visst både de lærde og de ulærde. Men andre kort-tekster har bestått eksamen hos meg: For eksempel er Old Man At the Bridge etter min mening en mesternovelle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da må jeg definitivt være på utkikk etter Old Man At the Bridge!!! Takk for tipset.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm... dette er 4 gang på en måned jeg får den historien nevnt.
Er det noen som synes jeg skriver for MYE, kanskje?

Hemingway er den som offisielt refereres til som "forfatter" av den, men selve ideen skal visstnok være vesentlig eldre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikBjørn SturødBeate KristinReadninggirl30Hallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine Olsrød