For mitt vedkommende blir det uten tvil The grapes of wrath av John Steinbeck. Sjelden eller aldri har jeg lært/søkt så mye kunnskaper utenom selve romanen, som jeg gjorde gjennom denne samlesningen. Takk til Lillevi og dere andre som bidro til diskusjonene.
Viser 42 svar.
Den siste måneden har det gått mye i tegneserier hos meg, har gitt både Pondus Eliteserien og Billy pocketene terningkast 6, men ha jo lest noe annet også til terningkast 5 som Forsvarsverk langs Glomma - en lokalhistorisk veiviser gjennom Østfold, I Vikingenes fotspor, 549 tv-heltar frå Lille Rosin til Harry Klein og Peer Gynt - historie, sagn og forbandet digt.
Det blir mere tegneserier denne måneden og ut året, har fortsatt et par Pondus Eliteserien igjen, katten Felina, 2 årganger Billy, har bestilt flere Pusur/Garfield album og Mummi bind 1 og 2 og har en bunke julehefter fra tidligere år. Har bestemt meg for å samle på Knoll & Tott (f.o.m 1970) og Kapteinens jul siden jeg gjerne leser de flere ganger.
Min beste bok må nok være Drageløperen :)
Tiltredes! Vredens druer kommer høyt på listen over beste bøker, ikke bare i oktober 2013.
Tusen takk til deg og alle dere andre også.
Jeg får i disse dager dessverre ikke deltatt så aktivt i diskusjonene som jeg ønsker. Leser bøkene og prøver å få med meg alle innleggene. Imponert over hva dere vet og finner ut, absolutt lærerikt.
Har igjen bare lest pensumbøker, men jeg må si jeg likte The God of Small Things av Arundhati Roy.
Jeg er enig med deg i at The Grapes Of Wrath har vært månedens beste bok.
I forbindelse med at NRK sendte dokumentaren "Det siste vitnet" om Pelle-gruppa, har jeg hørt på Major Oliver H. Langelands bok "Dømmer Ikke" som omhandler norsk forsvarspolitikk før andre verdenskrig samt landssvikoppgjøret i etterkant. Dette er på mange måter en annen Norgeshistorie enn den jeg har lært på skolen, svært skremmende lesning (lytting i mitt tilfelle) som anbefales på det varmeste. Den går derfor inn på en god annenplass på oktoberlisten min.
I oktober har jeg blant annet lest The Land of Stories - The Wishing Spell, som har blitt en favoritt hos meg. En annen bok som overskredet forventningene mine var What's Left of Me. Nå gleder jeg meg til å lese oppfølgerene til begge disse bøkene.
Jeg er så enig i alt du skriver om Vredens Druer av John Steinbeck og samlesingen, Gretemor.
Når det er sagt, er det litt vrient å bestemme seg for noen få titler, for jeg leste så utrolig mange bra bøker i oktober. Jeg tror jeg spesielt må trekke fram Margaret Atwoods MaddAddam-trilogi (Oryx and Crake, The year of the flood og MaddAddam), samt Édouard Levés Selvportrett og den første i Mircea Cartarescus Orbitor-trilogi - Orbitor venstre vinge.
Jeg ser at du er glad i Margaret Atwood. "Den blinde mordersken", "Alias Grace" og "Røverbruden" har jeg stående uleste. Ser frem til å stifte bekjentskap med denne forfatteren. "Orbitor venstre vinge" har jeg fått anbefalt her inne, men ikke fått skaffet meg ennå. Kan du si litt om hva den handler om?
Bare et PS til det jeg skrev om Orbitor, Gretemor.
Et lite tips: Hvis du kunne tenke deg å lese Mircea Cartarescu, forslår jeg at du begynner med Nostalgien. Både fordi den utkom først, og fordi det er en enkeltstående roman og ikke et bind i en omfattende trilogi.
Fant forresten dette intervjuet med forfatteren fra september 2011 (første gang publisert i 2008) i Vinduet.
Takk til deg, Monica. Jeg får en følelse av at dette er krevende romaner, som kanskje passer meg best når jeg har mer ro i meg.
Det tror jeg du har rett i. For spesielt lettleste er de så visst ikke. Men absolutt lesverdige!
Selv har jeg valgt å vente en stund med de to siste Orbitor-bøkene, fordi jeg er inne i en ganske hektisk periode akkurat nå. Fint å ha dem å glede seg til :-)
Nja, det er ikke bare enkelt. Orbitor en oppvekstroman og en ellevill metamorfose, proppfull av metaforer. Cartarescus ambisjon skal visstnok ha vært å skrive en roman om alt. Ikke noe lite prosjekt, med andre ord. Jeg opplever dette som en nesten drømmeaktig roman, der beretningen om oppveksten og metaforene går i hverandre og forfatteren ser på sammenhengen og trekker paralleller mellom det individuelle og det universelle. Dette førte for min del, jeg holdt på å si, selvfølgelig, til at romanen er noe ujevn, men i det store og hele er dette etter min mening stor litteratur.
Anbefaler deg absolutt å lese den!
Og Atwood :-)
Desse bøkene har gjort størst inntrykk:
Alle vil hjem. Ingen vil tilbake av Helga Flatland
Fjellgraven av Hjorth og Rosenfeldt
og sist men ikkje minst
Vi ses i morgen av Tore Renberg
Tore Renberg har jeg veldig sansen for, så jeg kommer sikkert til å lese hans siste roman etter hvert. "Mannen som ikke var morder" av Hjorth og Rosenfeldt står og venter.
Jeg har i oktober lest om igjen bind I av Øst for Eden og hadde en fantastisk lesestund, gjenkjente mye og nøt å oppleve boka igjen. Gleder meg til å ta fatt på bind II om en stund.
Jeg gleder meg også til å gjenlese "Øst for Eden". Det eneste jeg husker sikkert er at jeg likte den godt.
Den er utrolig god å lese igjen. Stemninger og personligheter som jeg husker og liker. Og så denne Cathy, Kate, Cathrine da. Som virkelig manifisterer ondskapen. Det er så bra.
den beste boka i oktober tror jeg må være Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo. Med Cassanoca syndromet av Øystein Wiik hakk i hæl :)
Herbjørg Wassmo er en fantastisk forfatter, jeg har lest noen, men har mange igjen som jeg kunne tenke meg å lese, blant annet den du nevner og Hundre år.
Jeg har ikke fullført noen bok den siste måneden. Jeg leser fortsatt Ken Follett - I all evighet som jeg har holdt på med i over 2 måneder, så jeg har ikke så mange andre valg enn å sette denne som den beste boka for oktober måned. :)
Jeg har lest EN eneste bok i oktober jeg, haha... så dette valget ble innmari enkelt: Mørke rom av Gillian Flynn.
Min bok i oktober er Papa Hemingway av Hotchner. Har slite med halvgode bøker den siste tiden, men så las jeg denne og fikk meg en god opplevelse. Så denne kan jeg anbefale dere.
Den har jeg lyst til å lese :)
I likhet med mange andre, fikk jeg lyst til å lese noe av Alice Munro. Tilfeldigvis ble det "Den albanske jomfru og andre fortellinger", fordi det faktisk var den eneste av Munros bøker som ikke var utlånt på biblioteket her! Det var utrolig fine noveller, og jeg gleder meg til å lese flere av bøkene hennes.
Har lest lite i oktober, men det jeg har lest har vært bra! Avslutta "Paganinikontrakten", av Lars Kepler nylig. Spennende :-)
Og "Vidunderbarn" av R.Jacobsen, ble også ferdiglest nå i oktober. Den begynte jeg på i sommer (!), så ble den forlagt - og delvis glemt...Måtte lese deler på nytt, men det var den verdt - herlig bok som absolutt anbefales, og som jeg godt kan lese på nytt om noen år!
God helg - og takk for fin tråd :-)
Hjertelig takk og en god helg til deg også :-)
Jeg har lest "Hypnotisøren", men den falt ikke i så veldig god jord. Paganinikontrakten har jeg kjøpt for en tid tilbake, kanskje jeg skal gi Kepler en sjanse til. Roy Jacobsen trenger ingen ny sjanse. Jeg likte "Vidunderbarn", og nå lurer jeg på om jeg skal gjenlese "Seierherrene", for deretter å ta fatt på "De usynlige".
Ser mange liker "Hypnotisøren" best, men det gjør ikke jeg....Broren min som anbefalte "Paganinikontrakten" - og så fant jeg den på posesalg hos Fretex :-)
Jeg har flere bøker av Roy Jacobsen i hyllene mine, og jeg synes det "er noe" med bøken hans som gjør at jeg koser meg så med dem :) Mange jeg ikke har lest av han enda, så det er bare å glede seg!
Hypnotisøren er vel den boka jeg har likt dårligst av Lars Kepler så langt. De andre er veldig bra. :)
Godt å høre, jeg gir nok "Paganinikontrakten" en sjanse :)
Du får gjøre det, så får du se om du liker den eller ikke. Alle bøker passer jo ikke for alle og en hver, men du får sjekke den/de ut, og finne ut om den faller i smak eller ikke. :)
Jeg har virkelig fått øynene opp for Alice Munro og har lest Utsikt fra Castle Rock som jeg likte veldig godt. Fantastisk evne har hun til å beskrive forhold mellom mennesker, og følelsesliv. Jeg har nå lest Runaway som jeg også likte veldig godt.
Nå har jeg lest utdragene fra de første novellene i Runaway og "A view from Castle Rock. Jeg likte svært godt det jeg leste. Det blir ikke det siste av Monro for meg :)
Nå har jeg lastet ned utdrag fra de novellesamlingene som er nevnt i tråden. Jeg er spent på jeg synes.
Denne måneden er det ingen tvil, det må bli Dagbok 1942-44 av Hélène Berr. Den ga meg en ny forståelse for redselen og usikkerheten de gikk gjennom under 2. verdenskrig, selv de som var "fri". Helene var en 21 år gammel jente fra Frankrike, men det er lett å se at tankene kan overføres til andre land og andre kriger.
Fra oktober vil jeg dra frem to bøker. Den første er Hvis vi overlever krigen av Bjarnhild Tulloch. Fra vaskeseddelen: Bjarnhild Tulloch har skrevet en selvbiografisk skildring av sitt liv fra hun som bare 5 år gammel opplevde okkupasjonen av Norge, nærmere bestemt Kirkenes.
Gjennom barneøyne beretter hun om hvordan hun forsøkte å forstå det som skjedde rundt henne, ikke minst evakuering og tvangsflyttingen. Fortellingen blander det dystre med humor og menneskelighet, tragedie med dristighet og heltemot. Krigshverdagen lærte barna grunnleggende overlevelsestrategi, og de fortsatte å leke ute mens flyalarmen stadig ulte. De smuglet matpakker til de russiske fangene og fikk små leker i retur. Ettersom krigen eskalerte, ble konflikter i Bjarnhilds familie tydeligere. Storesøsteren hennes ble forelsket i en tysk offiser og fødte hans barn.Her kan en lese et utdrag.
Den andre boken er Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap av kanadiske Alice Munro, som bør være kjent for de fleste bokelskere. Jeg hadde aldri lest noe av Munro før hun ble tildelt årets nobelpris i litteratur, men jeg vil gjerne lese mer av henne. Spesielt godt likte jeg tittelnovellen.
Jeg har lastet ned tre novellesamlinger i dag og begynt å lese den du nevner. Hun skriver fantastisk, jeg nyter virkelig hver eneste setning. :)
Jeg har heller ikke lest noe av Alice Munro, ser frem til det. Fant akkurat ut at jeg har novellen "Bortrykket" fra Gordon Hølmebakks mesternoveller i utvalg :)
Sjøl takk, Gretemor! Du er ikke alene om oktober-vinneren!
Ja, vi skulle gjort det oftere. Samlesning er utrolig lærerikt.
Må si jeg liker at du startet disse diskusjonene hver mnd! Jeg har lenge lagd mine egne lister over hver mnd, men det er morsomt å lese hva dere andre sitter igjen med etter hver mnd også.
Den beste boka jeg har lest i oktober er også den første jeg leste: Englevaktene av Kristina Ohlsson. Liker bøkene hennes veldig godt, og håper på mange fler i denne serien!!
Høyt opp på lista over bra bøker denne mnd kommer også Sankta Psyko av Johan Theorin og Hånden av Henning Mankell.
Det er hyggelig at du sier det, jeg synes det både morsomt og berikende jeg også:) Johan Theorin og Henning Mankell er kjent for meg, men Kristina Ohlsson har jeg ikke lest noe av.
Hvis du liker krim vil jeg absolutt anbefale bøkene hennes!
Den første boken hennes kom ut på norsk i 2009, så hun er ganske fersk ;)