Jeg har lest og tenkt mye på Steinbeck og politikk og synes spørsmålet ditt ikke er lett å svare på Karen. Hvor var han medlem og hvilke sympatier hadde han? Hvem var han påvirka av og hvem var han sammen med? Det er mange "hvite flekker" og ikke alle svar har to streker under.
Mitt umiddelbare spørsmål tilbake ville være hvilken Steinbeck? Han som i trettiårene skreiv Vredens Druer og In Dubious Battle, eller han som i sekstiårene reiste i Airforce One med Lyndon B Johnson? Den siste perioden veit jeg desidert minst om, og han kan ha de samme sympatiene.
En konkret ting jeg lurer på om andre har mer info om er hans forhold til og eventuelle deltakelse i The Leage of American Writers? Boka til Benson er påfallende blank her.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Jeg tror, som Marit Håverstad, at han nok befant seg i en solid pragmatisk og demokratisk tradisjon, men jeg vet ikke. Lyndon B. Johnson var en modig og hederlig mann, slik jeg har oppfattet ham. Blant annet leste jeg i en bok av James Lee Burke at han tok seg tid til å besøke New Orleans like etter en av katastrofene som har rammet denne byen, og før strømmen var kommet tilbake vandret han rundt i mørke sykesaler. Mens den yngre Bush fløy over byen for å besiktige skadene etter "Katrina". Jeg synes ikke at det hefter noe ved John Steinbeck at han var venn med denne presidenten. Du kan lese noe om den eldre Steinbeck i Geert Mak's bok, hvor han følger Steinbecks reiserute fra "Turen med Charley". Han hadde flere venner enn presidenten, ihvertfall. Ved nærmere ettertanke er det kanskje et ok standpunkt å ikke være så lett å plassere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lyndon B. Johnson har jeg lest i Erling Bjøls "USAs historie" gjorde veldig mye bra for de vanskeligstilte i samfunnet, men Vietnamkrigen er etter min mening en skamplett på både han og delvis John F. Kennedy som hadde en hånd med spillet før han ble drept.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du sett Avas lenke lenger oppe i denne tråden?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg lest veldig kjapt både den lenken og innlegg av Odin K, og enda flere. Jeg sitter igjen med inntrykket av Steinbeck som en mann som kunne skifte mening og lytte til andres oppfatninger, men også påvirke andre. Tenk om han bidro til å påvirke president Johnson til å ta stilling for eksempel i borgerrettssaken. Han vaklet i standpunktet sitt flere ganger underveis i Vietnamkrigen, og det skulle vært interessant å vite mer om forholdet til sønnene, og hva de tenkte om krigen, og eventuelt om de påvirket sin far. Jeg vet at det er mange sider ved L.B.Johnson, men bildet av han som går rundt i sykesalene sitter fast i hodet mitt. Det er James Lee Burke sitt ansvar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"The League of American Writers" er nevnt i Robert DeMotts introduksjon til min E-bokutgave.
Jeg siterer fra boken:

«Steinbeck's migrant subject matter took its most drastic turn, inspired by an ugly event in Salinas, California, his hometown. Earlier, in September 1936, Steinbeck had encountered (whether directly or through newspaper and hearsay accounts is uncertain) the vicious clash between workers and growers in a lettuce strike:

"There are riots in Salinas and killings in the street of that dear little town where I was born," he told novelist George Albee. The strike was smashed with "fascits" terrorism, and recollections of the workers' defeat festered in Steinbeck for more than a year.

"I am treasonable enough not to beleive in the liberty of man or a group to exploit, torment, or slaughter other men or groups. I believe in the despotism of human life and happiness against the liberty of money and possessions," he said in a 1937 statement for the League of American Writers booklet Writers Take Sides (1938).»

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk skal du ha! Steinbecks politiske innstilling og utvikling er interessant å drøfte videre under lesingen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

GroMonica CarlsenKetilGrete AastorpEirin EftevandMcHempettSolTor Arne DahlMads Leonard HolvikJoakimSigrid NygaardIngunnJHilde H HelsethIngeborg GsiljehusmorBeathe SolbergOdd HebækJan Arne NygaardToveBjørg L.Thomas KihlmanKristine LouiseLailaEllen E. MartolgretemorAgnete M. HafskjoldKjersti SJon Torger Hetland SalteEivind  VaksvikTine SundalReadninggirl30Trude Jensenmay britt FagertveitKirsten LundEmil ChristiansenVibekeHarald KFarfalleLars Johann Miljerubbel