Takk for interessante opplysninger og flotte lenker som jeg nok kommer til å gå tilbake til flere ganger!

Jeg har ikke deltatt i felleslesningen her fordi jeg leste Vredens druer for halvannet år siden, og jeg skrev litt om boka dengang i en annen diskusjonstråd. Men jeg er selvsagt innom og "smugleser" litt i tråden her innimellom :))

I den første artikkelen i The Harvest Gypsies gir Steinbeck en ypperlig oversikt over problematikken. Og det var jo delvis et økologisk sammenbrudd i Midt-Vesten i tillegg til den økonomiske krisen. Fjerning av mye vegetasjon og jordbruk ga økende jorderosjon i tørkeperioder - ikke ulikt det som skjer i mange deler av verden ellers i dag.

Og som både du og Marit er inne på i et annet innlegg, så er tematikken med forholdene for arbeidssøkerne sørgelig aktuell også i dag. Utsagnet fra gutten i Steinbecks artikkel kunne like gjerne vært fra i dag: When they need us they call us migrants, and when we've picked their crop, we're bums and we got to get out.

Nok en gang, tusen takk til deg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Takk for takken Bjørg :-)

Har du sett quizen min?

The crops are all in and the peaches are rotting
The oranges are filed in their creosote dumps
They're flying 'em back to the Mexico border
To take all their money to wade back again

Dette er en av linkene jeg ser mellom sangen Deportee som Woody Guthrie skreiv i 1948 og Vredens Druer. Da USA blei med i andre verdenskrig manglet plutselig de store farmerne arbeidskraft, og importerte mexikanere i stor grad. Dermed kunne The Harvest Gypsies også splittes med rasisme, og Okiene/ hvite amerikanere kom på ny i andre rekke da krigen var slutt.

Sangen handler altså om etterfølgerne til Tom Joad & co.

Sjøl har jeg opplevd på nittitallet i Syd Italia at druelastinga på traileren min blei utsatt en dag fordi over halve arbeidsstokken (fra Afrika) var arrestert fordi de var ulovlige innvandrere. (Men -"de kommer helt sikkert i morra! Det er bare i dag de er arrestert"). Og det stemte.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Der fant jeg Quizen, ja. Det blir litt vanskelig å orientere seg i disse trådene som blir så lange.
Woody Guthrie er et ukjent navn for meg, må jeg innrømme. Skjønner jeg må ta meg tid til å se nærmere på dette en dag jeg har litt bedre tid :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LMads Leonard HolvikBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TPi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenAstrid Terese Bjorland Skjeggerud