Jeg tipper han ville vært en solid sosialdemokrat! Alt jeg hittil har lest av ham, er sentrert rundt menneskeverd og menneskerettigheter - men jeg tror ikke han hadde noen radikal ideologi. Mens jeg ventet på startskuddet til Vredens druer, leste jeg In Dubious Battle, som ble utgitt i 1936, og som skildrer streiker blant fruktplukkere i California. Et par av hovedpersonene i denne romanen er medlemmer av kommunistpartiet og følger kompromissløst sine egne teorier, mens den som skildres mest sympatisk, Doc Burton (se, her er enda en variant av Doc!), er med hele veien og gjør sitt ytterste for å lindre folkets lidelser, - kun av humanistiske grunner og ikke tuftet på noen ideologi. Steinbeck var nok ingen "aktivist". Riktignok var han sterkt involvert i Martin Luther Kings borgerrettsbevegelse, men kun som en slags taktisk rådgiver.

Vredens druer ble til etter grundig research - Steinbeck var på reise rundt i arbeiderleirene i lange perioder, opprinnelig på oppdrag fra aviser/tidsskrifter, men da det kom til stykket, nektet han å skrive reportasjer. Til agenten sin skrev han i mars 1938:

I'm sorry but I simply can't make money on these people. That applies to your query about an article for a national magazine. The suffering is too great for me to cash in on it.
(...)
I'm going to see the Secretary of Agriculture in a little while and try to find out for my own satisfaction anyway just how much of the government's attitude is political and how much humanitarian. Then I'll know what course to take.

Det ble altså ikke pressestoff, men en mektig roman.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Han var en mann med mange dimensjoner. Han blir ikke noe mindre av det du beskriver her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Absolutt ikke, iallfall ikke som forfatter!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei Marit.
Jeg vil kommentere siste del av innlegget ditt, for her må det foreligge en misforståelse. Steinbeck gjorde grundige undersøkelser, men han publiserte også flere artikler om migrasjonen i California.
Først gjorde han en oppsummering i "The Nation" og sju artikler i "The San Fransisco News" i 1936 kalt "The Harvest Gypsies".
Deretter gjorde han en artikkel om flommen som han først gjorde avtale med "Life" om å trykke, men de trykket den ikke. Han fikk tilbud fra "Fortune" hvor han ikke ønsket å trykke artikkelen. Den blei så trykt 15. april 1938 i "Monterey Trader" med tittel Starvation under the Orange Tree.
De sju fra Harvest Gypsies og "Starvation under the Orange Tree" kom seinere ut som egen pamflet kalt "Their blod is Strong". Denne blei utgitt av The Simon J. Lubin Society og penga for salget gikk til hjelp til migranter.

Kilde er mursteinen til Jackson J. Benson. Boka har masse kunnskap og virker pålitelig, selv om det er ting jeg synes han er overraskende taus om. (Det virker vel som en underlig kritikk av ei bok på tilsammen 1116 sider), he, he.
Samtidig er den skrevet med en innlevelse og dybde som gjør at tårene presser på flere ganger.

Their Blood Is Strong
The Harvest Gypsies

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Takk for oppklaringer! Benson er nok en pålitelig kilde. I Steinbecks "egen" brevbok blar jeg jo bare litt att og fram og kan ha gått glipp av både det ene og det andre. Jeg har nok hatt for spinkelt grunnlag for konklusjonen min. Men faktum gjenstår: Romanen er mektig!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for interessante opplysninger og flotte lenker som jeg nok kommer til å gå tilbake til flere ganger!

Jeg har ikke deltatt i felleslesningen her fordi jeg leste Vredens druer for halvannet år siden, og jeg skrev litt om boka dengang i en annen diskusjonstråd. Men jeg er selvsagt innom og "smugleser" litt i tråden her innimellom :))

I den første artikkelen i The Harvest Gypsies gir Steinbeck en ypperlig oversikt over problematikken. Og det var jo delvis et økologisk sammenbrudd i Midt-Vesten i tillegg til den økonomiske krisen. Fjerning av mye vegetasjon og jordbruk ga økende jorderosjon i tørkeperioder - ikke ulikt det som skjer i mange deler av verden ellers i dag.

Og som både du og Marit er inne på i et annet innlegg, så er tematikken med forholdene for arbeidssøkerne sørgelig aktuell også i dag. Utsagnet fra gutten i Steinbecks artikkel kunne like gjerne vært fra i dag: When they need us they call us migrants, and when we've picked their crop, we're bums and we got to get out.

Nok en gang, tusen takk til deg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk for takken Bjørg :-)

Har du sett quizen min?

The crops are all in and the peaches are rotting
The oranges are filed in their creosote dumps
They're flying 'em back to the Mexico border
To take all their money to wade back again

Dette er en av linkene jeg ser mellom sangen Deportee som Woody Guthrie skreiv i 1948 og Vredens Druer. Da USA blei med i andre verdenskrig manglet plutselig de store farmerne arbeidskraft, og importerte mexikanere i stor grad. Dermed kunne The Harvest Gypsies også splittes med rasisme, og Okiene/ hvite amerikanere kom på ny i andre rekke da krigen var slutt.

Sangen handler altså om etterfølgerne til Tom Joad & co.

Sjøl har jeg opplevd på nittitallet i Syd Italia at druelastinga på traileren min blei utsatt en dag fordi over halve arbeidsstokken (fra Afrika) var arrestert fordi de var ulovlige innvandrere. (Men -"de kommer helt sikkert i morra! Det er bare i dag de er arrestert"). Og det stemte.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Der fant jeg Quizen, ja. Det blir litt vanskelig å orientere seg i disse trådene som blir så lange.
Woody Guthrie er et ukjent navn for meg, må jeg innrømme. Skjønner jeg må ta meg tid til å se nærmere på dette en dag jeg har litt bedre tid :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LMads Leonard HolvikBjørn SturødBeate KristinReadninggirl30Hallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskeNinagretemor